Gautas signalas iš gilaus kosmoso. NASA mokslininkai nuščiuvo. Skelbiama sensacija dėl „Voyager 2“  (1)

Liepos 21 dieną dėl klaidingos komandos, pasiųstos iš Žemės, 19,9 milijardo km atstumu nuo mūsų esančio „Voyager 2“ antena šiek tiek nukrypo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA mokslininkams pagaliau pavyko užmegzti ryšį su erdvėlaiviu „Voyager 2“, kuris yra beveik 20 mlrd. km atstumu nuo Žemės.

NASA „Jet Propulsion Laboratory“ mokslininkai dar kartą bandė užmegzti ryšį su prietaisu, kuris buvo paleistas į kosmosą dar 1977 metais ir dabar yra už Saulės sistemos ribų. Ir jiems pavyko po dviejų savaičių radijo tylos, kai NASA nepavyko susisiekti su „Voyager 2“ liepos 21 d., rašo „New Atlas“.

Dėl to, preliminariais mokslininkų skaičiavimais, ryšį su zondu būtų pavykę atkurti ne anksčiau kaip šių metų spalio 15 d.

NASA „Jet Propulsion Laboratory“ specialistai tikėjosi, kad „Voyager 2“ tęs skrydį be komandų iš Žemės, kol jo borto kompiuteris spalį nenutaikys anteną tiksliai į Žemę. Tačiau laukti daugiau nei 2 mėnesius, tikintis, kad įrenginiui nieko neatsitiks, yra per ilgai, nusprendė NASA. Todėl mokslininkai nusprendė veikti aktyviau.

Rugpjūčio 1 d. NASA „Deep Space Communications Network“ padedami mokslininkai pagavo ilgai lauktą tarpžvaigždinio erdvėlaivio signalą, o tai reiškė, kad jis bent jau normaliai veikia. Bet tai buvo labai silpnas signalas.

Kadangi 20 vatų radijo signalas iš „Voyager 2“ yra 1000 kartų silpnesnis už Žemės FM siųstuvo, tačiau jį sugauna giliojo kosmoso ryšių tinklas, mokslininkai nusprendė į zondą siųsti daug stipresnį signalą. Tam reikėjo atlikti kai kuriuos veiksmus, kad, kaip teigė NASA, „tarpžvaigždinis šauksmas“ pasiektų savo tikslą. Bet buvo kita problema.

 

Norint įsitikinti, kad sustiprintą signalą aparatas priėmė, teko laukti net 37 valandas. Signalas „Voyager 2“ pasiekia per 18,5 valandos ir tiek pat laiko reikia atsakymui gauti. Po šių labai sunkių mokslininkams 37 valandų buvo priimtas tarpžvaigždinio zondo atsakymas, kaip rugpjūčio 4 dieną paskelbė NASA mokslininkai.

Erdvėlaivis „Voyager 2“ dabar, kaip ir anksčiau, perduoda mokslinius ir telemetrinius duomenis atgal į Žemę. Pasak mokslininkų, zondas nenukrypo nuo skrydžio trajektorijos, visi prietaisai veikia tinkamai, ir jis skrenda toliau į tarpžvaigždinę erdvę, bet daugiau niekada negrįš namo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(68)
(1)
(67)

Komentarai (1)