Įspūdingas įvykis. Prasideda Mėlynasis mėnulis. Turite tik 3 dienas  (2)

Kita tokia pilnatis bus 2026 m.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2023-ųjų rugpjūtis yra labai neįprastas mėnuo, nes jame jau yra dvi pilnatys: Erškėtrožinis mėnulis ir Mėlynasis mėnulis. Abu yra supermėnuliai. Pirmąjį galėjome stebėti rugpjūčio 1 dieną, o dabar atėjo antrasis – didžiausias ir ryškiausias 2023 metų supermėnulis. 

Kas yra supermėnulis

Supermėnulis yra 3 dienų laikotarpis, kai mėnulis yra arčiausiai žemės per pilnatį. Paprastai atstumas tarp Mėnulio ir mūsų planetos yra 384 400 km, tačiau 2023 m. rugpjūčio pabaigoje Mėnulis bus 357 344 km atstumu nuo Žemės, palydovas bus 7,2% didesnis ir 15,7% šviesesnis nei įprastas pilnas mėnulis. Palyginimui, 2023 m. rugpjūčio 1 d., kai buvo pilnatis (tai taip pat buvo supermėnulis), Mėnulis buvo už 357 530 km ir buvo 7,1% didesnis ir 15,6% šviesesnis nei įprastai. Tai reiškia, kad dabartinis Mėlynasis mėnulis yra didžiausia ir ryškiausia 2023 m. pilnatis.

Kas yra Mėlynasis mėnulis ir kokia jo spalva

Iš kur kilo pavadinimas „Mėlynasis mėnulis“, nežinoma, tačiau iš tikrųjų jis reiškia ne vieną, o dvi pilnatis. Taigi, yra sezoninis Mėlynasis mėnulis ir kalendorinis Mėlynasis mėnulis.

Sezoninis Mėlynasis Mėnulis - tai trečioji pilnatis per astronominį sezoną, kai būna keturios pilnatys.

Astronominis sezonas - tai  laikotarpis tarp saulėgrįžų ir lygiadienių, trys mėnesiai, atitinkamai trys mėnuliai. Tačiau kartais pasirodo ir ketvirtasis Mėnulis. Šis reiškinys gana retas ir pasitaiko kas 2,5-3 metus.

 

Dauguma žmonių geriau žino kalendorinį Mėlynąjį Mėnulį - tai antroji pilnatis, tenkanti vienam kalendoriniam mėnesiui. Įdomu, kad šis Mėnulio apibrėžimas atsirado dėl klaidos: astronomas mėgėjas Džeimsas Hju Pruetas (James Hugh Pruett) neteisingai interpretavo sezoninį šio reiškinio apibrėžimą ir 1946 m. parašė straipsnį žurnalui „Sky & Telescope“. Jį iš karto perėmė ir išplatino radijas bei laikraščiai. 

Mėlynasis mėnulis 2023 m. rugpjūčio mėn. yra tik kalendorinis mėnulis ir gali atsirasti dažniau nei sezoninis. Skirtingiems Žemės rutulio taškams kalendorinio mėnulio datas reikia skaičiuoti atskirai – dėl laiko juostų skirtumo. Pavyzdžiui, vienoje laiko juostoje tai gali būti du kartus, o kitoje – tik vieną kartą.

Antroji Mėnulio pilnatis 2023 m. rugpjūtį - tikslus laikas ir ypatybės

 

Pilnatį ir superpilnatį galima stebėti naktį iš rugpjūčio 30 d. į 31 d. 04:35 val. (01:35 Grinvičo laiku). Tuo metu Mėnulis bus ryškiausias ir didžiausias šiais metais ir bus Žuvų žvaigždyne.

Artimiausias sezoninis Mėlynasis Mėnulis buvo 2024 m. rugpjūčio 19 d. 21:26 val. (18:26 GMT), o kalendorinis Mėlynasis Mėnulis bus 2026 m. gegužės 31 d. 08:45 GMT (11:45 MSC).

Nepaisant pavadinimo, šis Mėnulis neturi nieko bendro su mėlyna spalva - jis bus tradicinės spalvos.  

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(4)
(10)

Komentarai (2)