Kaip fantastiniame filme. Sukurtas preparatas, padėsiantis astronautams pasiekti Marsą  ()

Mokslininkai sukūrė naują vaistą, kuris parodė gerus rezultatus kovojant su kaulų retėjimu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarp daugelio problemų, su kuriomis astronautai susiduria būdami ilgą laiką kosmose, yra kaulų retėjimas. Kaulų tankis žymiai sumažėja ir jie lūžta. Ši liga žinoma kaip osteoporozė ir ja serga milijonai žmonių visame pasaulyje. Ilgos, daug mėnesių trunkančios kelionės į Marsą gali gerokai pabloginti astronautų sveikatą. Todėl mokslininkai sukūrė naują vaistą, kuris dar nebuvo išbandytas su žmonėmis, tačiau gali padėti astronautams išlikti sveikiems ilgų kosminių skrydžių metu, rašo „Space“.

Netrukus realybe taps nuolatiniai skrydžiai į Mėnulį, o po jų – pirmieji skrydžiai į Marsą. Todėl mokslininkai aktyviai ieško būdų, kaip apsaugoti astronautus, taip pat ir nuo didelio kaulų retėjimo dėl ilgo buvimo kosmose.

Nors dauguma osteoporozei gydyti vartojamų vaistų tik sulėtina ligos progresavimą, mokslininkai sukūrė vaistą, galintį sukurti naują kaulinį audinį organizme. Vaisto, vadinamo BP-NELL-PEG, bandymai su pelėmis, kurie buvo atlikti Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS), parodė gerus rezultatus.

Pagrindinis vaisto komponentas yra organizmo gaminamas baltymas, vadinamas NELL-1. Anot žurnale „Nature“ publikuoto tyrimo autorių, šis vaistas gali būti švirkščiamas po oda ir paskatins naujo kaulinio audinio susidarymą. Tačiau mokslininkai teigia, kad tai nesukelia didelio šalutinio poveikio.

 

Vaisto poveikis buvo išbandytas TKS su 40 pelių. Rezultatai parodė, kad nulinės gravitacijos sąlygomis šis vaistas padidina kaulų tankį ir padeda atkurti pažeistą kaulinį audinį. Tuo pačiu metu buvo pastebėtas reikšmingas kaulų augimas ir stiprėjimas.

Pasak mokslininkų, jei tyrimai su žmonėmis patvirtins BP-NELL-PEG veiksmingumą, tai padės išspręsti astronautų, vykstančių į ilgalaikius kosminius skrydžius, kaulų retėjimo ir raumenų-kaulų sistemos pablogėjimo problemą.

Kartu mokslininkai atkreipia dėmesį, kad iki šio vaisto, kurį kosmonautai galės naudoti kosmose, įregistravimo laukia ilgas kelias.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(14)
(2)
(12)

Komentarai ()

Susijusios žymos: