Aptikti kometos susidūrimo su Neptūnu pėdsakai  (1)

Mokslininkai Neptūne aptiko susidūrimo su kometa, įvykusio maždaug prieš 200 metų, pėdsakų, pranešė Maxo Plancko draugijos (Vokietija) mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimo medžiaga paskelbta žurnale „Astronomy & Astrophysics“.

Maxo Plancko Saulės sistemos tyrimų instituto mokslininkai, pasitelkę kosminės observatorijos „Herschel“ fotodetektorius ir spektrometrą, tyrė dujų pasiskirstymą Neptūno atmosferoje. Jie nustatė, kad viename iš jos viršutinių sluoksnių, stratosferoje, anglies monoksido koncentracija yra pastebimai didesnė, nei žemiau esančioje troposferoje. Normaliomis sąlygomis šių dujų koncentracija yra praktiškai vienoda visuose atmosferos sluoksniuose arba šiek tiek mažėja didėjant aukščiui.

Mokslininkai priėjo išvadą, kad anglies monoksido pasiskirstymo netolygumą Neptūne galima paaiškinti tik prielaida apie susidūrimą su kitu kosminiu kūnu. Išmatavę CO dujų pasiskirstymą Neptūno atmosferoje, jie apskaičiavo, prieš kiek laiko Neptūnas galėjo susidurti su perteklinio anglies monoksido šaltiniu – kometa.

Specialistai ir anksčiau buvo iškėlę prielaidą, kad prieš du šimtus metų į Neptūną galėjo įsirėžti kometa, tačiau neturėjo šią hipotezę patvirtinančių faktų, teigiama pranešime.

Kai kurie astrofizikai buvo pasiūlę alternatyvią teoriją, siekiančią paaiškinti anglies monoksido pasiskirstymo atmosferoje netolygumą. Jie manė, kad planetoje gali egzistuoti nuolatinis dulkių, paskleidžiančių atmosferoje CO, šaltinis, tačiau šios prielaidos nepatvirtina Neptūno stebėjimų rezultatai.

Pasak mokslininkų, Saulės sistemos planetų susidūrimai su kometomis – palyginti dažnas reiškinys. Vienas iš jų įvyko visai neseniai – 1994 m. liepos 16 – 22 d. į Jupiterį smigo Shoemakerio – Levy kometos fragmentai. Paties didžiausio iš jų skersmuo siekė 4 kilometrus, susidūrimo metu buvo užfiksuotas galingas sprogimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: