Tolimiausias NASA zondas Saulės sistemoje gavo naują gyvybę. Kur jis yra dabar?  ()

JAV kosmoso agentūra nusprendė tęsti erdvėlaivio „New Horizons“ misiją, kol jis visam laikui paliks Saulės sistemą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis NASA pranešimu, „New Horizons“, labiausiai nutolęs Saulės sistemos erdvėlaivis, gavo naują gyvybę – prailginta tyrimų misija dar mažiausiai 5 metams. Įrenginio darbas bus palaikomas iki 2028-2029 m., kai jis amžinai skris iš Kuiperio juostos, kuri juosia mūsų žvaigždės sistemą, rašo „New Atlas“.

Plutonas pasirodė pirmą kartą

Erdvėlaivis „New Horizons“ 2006 m. sausį pradėjo tyrinėti Saulės sistemos pakraščius. Pagrindinis jos tikslas buvo pirmą kartą iš arti pamatyti Plutoną, nykštukinę planetą Kuiperio juostoje, ir padaryti pirmąsias ledinio paviršiaus nuotraukas.

Istorinis susitikimas su Plutonu įvyko 2015 m., ir nuo tada astronomai žino, kas iš tikrųjų yra buvusi devintoji Saulės sistemos planeta.

Tolimiausias Saulės sistemos objektas, kurį aplankė erdvėlaivis

Kitas istorinis įvykis įvyko 2019 m., kai erdvėlaivis „New Horizons“ praskriejo šalia kito Kuiperio juostos objekto, vadinamo Arrokot, kuris yra vos 34 km pločio. Dabar tai yra labiausiai nutolęs objektas Saulės sistemoje, kurį pasiekė erdvėlaivis, nes jis yra 6,5 ​​mlrd. km atstumu nuo Žemės.

„New Horizons“ aparato stebėjimų dėka mokslininkai išsiaiškino, kad Arrokot yra dviejų objektų susijungimo į vieną rezultatas.

Kur dabar yra „New Horizons“ aparatas?

 

NASA erdvėlaivis šiuo metu skrenda toliau per Kuiperio juostą, kurioje yra daug ledinių objektų už Neptūno orbitos, ir tikimasi, kad po maždaug 5–6 metų jis paliks Saulės sistemos pakraščius ir daugiau nebegrįš. Atstumas nuo Žemės iki „New Horizons“ aparato yra maždaug 8,5 milijardo km.

Iššūkiai ir naujas NASA sprendimas

Tačiau šiais metais buvo abejojama NASA aparato ateitimi. Misijos mokslininkai norėjo, kad jis atliktų astrofizinius, heliofizinius ir planetų tyrimus. Tačiau JAV kosmoso agentūros vadovybė nusprendė apriboti tyrimus tik heliofizika, tai yra, heliosferos tyrimais. Tai savotiškas įkrautų saulės dalelių apvalkalas, kuris tarsi burbulas supa Saulės sistemą. Už heliosferos yra tarpžvaigždinė erdvė.

 

Dabar NASA vadovybė nusprendė plėsti ir tęsti mokslinę aparato „New Horizons“ misiją, kuri ne tik tyrinės heliosferą, bet ir galės priartėti prie naujojo ledinio Kuiperio juostos objekto. Kol kas NASA aparatui pasiekiamo tokio objekto nėra, tačiau jis gali būti aptiktas artimiausiu metu.

Todėl „New Horizons“ toliau tirs Kuiperio juostą kartu su heliosferos tyrimais iki 2028–2029 m., kai jis visam laikui paliks Saulės sistemą, pranešė NASA. Mokslininkų teigimu, šiam įrenginiui vis tiek užteks degalų, kad galėtų toliau skristi bent iki 2040 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(0)
(17)

Komentarai ()