Webbo teleskopas gilioje erdvėje užfiksavo kažką siaubingo. Jis rėkdamas skrenda į bedugnę (Foto)  ()

Astronomai teleskopo duomenyse pastebėjo klaikią raudoną dėmę, kuri buvo identifikuota kaip galaktika AzTECC71.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

James Webbo kosminis teleskopas gilioje erdvėje pamatė „tikrą monstrą“ – dulkėtoje galaktikoje, kurioje kasmet gimsta šimtai žvaigždžių, rašo „Daily Mail“.

Astronomai iš Teksaso universiteto Ostine (JAV) teleskopo duomenyse pastebėjo klaikią raudoną dėmę, kuri buvo identifikuota kaip galaktika AzTECC71. Ji susiformavo praėjus maždaug 900 milijonų metų po Didžiojo sprogimo.

Remiantis gautais duomenimis, dailininkas pavaizdavo AzTECC71, kuri atrodo kaip vaiduoklis su dviem akimis ir didele atvira burna, tarsi ji rėkdama skrenda į bedugnę.

Šis atradimas gali pakeisti mokslo supratimą apie ankstyvąją Visatą, nes anksčiau buvo manoma, kad tokie didžiuliai žvaigždžių ūkai yra itin reti. Tačiau rasta galaktika leidžia daryti prielaidą, kad tokių objektų visatoje gali būti 3–10 kartų dažniau.

„Šis objektas yra tikras monstras. Nepaisant to, kad jis atrodo kaip mažas objektas, jis iš tikrųjų kasmet sukuria šimtus naujų žvaigždžių. Ir tai, kad net toks ekstremalus reiškinys vos matomas geriausiuose naujausio teleskopo vaizduose, kelia nerimą. „Tai gali reikšti, kad nuo mūsų slepiasi visa galaktikų populiacija“, – sako Teksaso universiteto Ostine mokslininkas Jedas McKinney.

 

Šviečianti dėmė AzTECC71 pirmą kartą buvo pastebėta antžeminiais teleskopais, tačiau Hablo kosminio teleskopo nuotraukose ji visiškai nepastebima. Faktas yra tas, kad dulkėtas galaktikas sunku fotografuoti, nes didžiąją dalį jų žvaigždžių šviesos sugeria dulkių šydas, todėl žvaigždžių šviesa matoma tik ilgesniais (raudonais) bangos ilgiais.

 

Galaktiką atrado Webbo teleskopas, nes jis sugebėjo užfiksuoti detales infraraudonųjų spindulių šviesoje.

„Iki šiol galaktikas ankstyvojoje visatoje matėme tik iš Hablo teleskopo pateikto optinio vaizdo“, – pabrėžia McKinney.

Komanda pirmą kartą aptiko objektą iš Čilėje esančio teleskopo ALMA surinktų duomenų. Tai leido astronomams susiaurinti paieškos sritį ir nuskaityti ją Webbo kosminiu teleskopu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(39)
(5)
(34)

Komentarai ()