Gali būti, kad NASA neturės kur siųsti savo astronautų  (3)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2031 metų sausį Tarptautinė kosminė stotis visiems laikams nustos veikti. NASA planuoja nuleisti ją iš žemos Žemės orbitos į atmosferą, kur didžioji jos dalis sudegs, o likučiai nukris į Ramųjį vandenyną toli nuo apgyvendintų vietovių.

Anot „IFLScience“, tai bus ilgos kosmoso tyrinėjimų eros, prasidėjusios 2000 metais, kai TKS skrido astronautai, pabaiga. TKS nėra vienintelė orbitinė stotis, esanti kosmose ir greičiausiai jos vietoje atsiras naujų objektų. Tačiau tai yra vienintelė stotis, kurią NASA šiuo metu turi.

Dabar, be TKS, orbitoje yra Kinijos Tiangong kosminė stotis, kuri yra mažesnė tarptautinės orbitinės bazės versija. Šios stoties statybos prasidėjo 2021 metų balandį ir baigėsi 2022 metų lapkritį.

Šiuo metu Tiangong susideda iš trijų segmentų. Neseniai tapo žinoma, kad Kinijos stotis, kurios dydis yra 70% mažesnis nei TKS, nuo 2027 m. taps dvigubai didesnė nei dabar, pridėjus dar tris modulius. Statant stotį Kinija pareiškė, kad ji veiks mažiausiai 10 metų, o tai reiškia, kad 2031 metais ji taip pat turėtų nustoti egzistuoti. Taigi, iki tol, kol orbitoje nepertraukiamai gyvens žmonės, liko tik keleri metai. 

Tačiau iš tikrųjų situacija dar neatrodo tokia beviltiška, nes orbitoje turėtų atsirasti privačių įmonių orbitinės stotys. Pavyzdžiui, amerikiečių kompanija „Axiom Space“ artimiausiu metu planuoja siųsti savo modulius į kosmosą ir prijungti prie TKS, kad galėtų vykdyti komercinę kosmoso veiklą. Kai TKS baigs savo darbą, šie moduliai atsiskirs ir savarankiškai skris aplink Žemę.

 

„Axiom Space“ planuoja į kosmosą išsiųsti 6 modulius, iš kurių bus sukurta nauja orbitinė stotis, kurioje vienu metu gali apsistoti 8 astronautai. Čia jie planuoja sukurti ne tik mokslines laboratorijas, bet ir gamybos patalpas, taip pat vietas kosmoso turistams. Pirmasis „Axiom Space“ modulis turėtų prisijungti prie TKS 2025 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(0)
(7)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: