Atėjo laikas. Mokslininkai ragina pasaulį paskelbti naują erą Mėnulyje  ()

Žmonės jau daro įtaką Mėnulio geografijai ir situacija tik blogės, mano mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mėnulis jau seniai nebėra vieta, kurioje nėra žmogaus veiklos pėdsakų, teigiama žurnale „Nature Geoscience“ paskelbtame tyrime. Jo paviršiuje galima rasti ne tik astronautų pėdsakus, bet ir sugedusius erdvėlaivius, neveikiančią įrangą ir daug daugiau. Mokslininkai mano, kad žmonės tapo pagrindine jėga, turinčia įtakos Žemės palydovo geografijai, o situacija artimiausiu metu tik blogės. Taip yra dėl padidėjusio Mėnulio misijų skaičiaus, rašo „ScienceAlert“.

Mokslininkai ragina pasaulį paskelbti naują Mėnulyje epochą – Mėnulio antropoceną, o šis jo istorijos laikotarpis prasidėjo nuo pirmojo žemiškojo aparato nusileidimo ant Žemės palydovo 1959 metais. Šis prietaisas buvo sovietinis „Luna 2“.

Pasak mokslininkų, antropocenas Žemėje prasidėjo nuo to momento, kai žmonės pradėjo daryti stiprų poveikį planetai. Lygiai taip pat Mėnulyje jau prasidėjo antropocenas, tačiau būtina užkirsti kelią milžiniškai žalai, kurią Žemės palydovui gali padaryti žmonės.

Žmonės puikiai prisitaiko ir klesti įvairiose ir keistose aplinkose. Tačiau tuo pat metu, kad ir kur žmonės eitų, jie visur palieka savo egzistavimo įrodymus.

Visų pirma, žmonija jau nusėjo Žemės orbitą didžiuliu kiekiu šiukšlių. Žmonės jau pradėjo daryti tą patį Mėnulyje – sugedę erdvėlaiviai, neveikianti įranga ir kiti žmogaus veiklos pėdsakai. Tuo pat metu dėl transporto priemonių kritimo ar sėkmingo nusileidimo Mėnulyje atsiranda nauji krateriai, kurie keičia mūsų palydovo paviršių.

 

Mokslininkai mano, kad būtina pradėti vertinti realią ir galimą žmonių daromą žalą Mėnuliui.

Taip pat tyrimo autoriai teigia, kad žmogaus veikla jau neigiamai veikia Mėnulio grunto arba regolito judėjimą, o tai lemia jo kaitą ir naikinimą. Per ateinančius 50 metų Mėnulio kraštovaizdis gali tapti visiškai kitoks.

Mokslininkai teigia, kad turime atsikratyti mito, kad Mėnulis visada bus toks, kokį žinome. Žmogaus veikla sukėlė daug didesnių pokyčių, nei daugelis įsivaizduoja, o žmonės gali padaryti dar daugiau žalos Mėnulio aplinkai, įskaitant vandens ledo atsargas ir išretėjusią egzosferą virš Mėnulio paviršiaus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(1)
(2)

Komentarai ()

Susijusios žymos: