Kaip filme su Briusu Vilisu. Mokslininkai atskleidė, ką branduolinis sprogimas padarytų asteroidui  ()

Mokslininkai mano, kad artėjančio asteroido sustabdymas branduoliniu ginklu gali būti bloga idėja. Tačiau teisingas požiūris gali pakeisti situaciją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis „The Planetary Science Journal“ paskelbtu tyrimu, branduolinė bomba gali sunaikinti pavojingą mažą asteroidą. Tačiau branduolinis smūgis į didelį asteroidą suskaidys jį į gabalus ir šie fragmentai ir toliau kels grėsmę mūsų planetai. Galbūt jie netgi sukels daugybę smūgių į Žemės paviršių.

Tačiau ar iš tikrųjų artėjančio asteroido sustabdymas branduoliniu ginklu gali būti bloga idėja? Jei naudojate tinkamą techniką, galite panaudoti branduolinį sprogimą, kad pakeistumėte asteroido trajektoriją, mano mokslininkai. Apie tai rašo „ScienceAlert“.

Mokslininkai sukūrė modeliavimo įrankį, galintį imituoti, kas nutiktų, jei ant Žemei pavojingo asteroido paviršiaus sprogtų branduolinė bomba. Šis instrumentas padeda geriau suprasti, kaip branduolinio sprogimo spinduliuotė sąveikauja su asteroido paviršiumi, taip pat tiria smūginės bangos, galinčios paveikti asteroido vidų, dinamiką.

Mokslininkų teigimu, jei pasirengimui užtenka laiko, galima nusiųsti branduolinę bombą į Žemei pavojingą asteroidą, kai jis nuo mūsų dar nutolęs milijonus kilometrų. Dėl sprogimo arba pasikeis skrydžio trajektorija, arba šis asteroidas bus sunaikintas į mažesnes dalis. Bet jos nepasieks Žemės. Jei toks sprogimas įvyks netoli planetos, nuolaužos gali nukristi į Žemę ir padaryti dar daugiau žalos. Nors yra tikimybė, kad tokiu atveju asteroidas po sprogimo vis tiek praskris pro šalį.

 

DART misijos dėka, kai erdvėlaivis tyčia atsitrenkė į asteroidą Dimorfos, kad pakeistų jo trajektoriją, mokslininkai daug sužinojo apie tai, ko reikia pavojingam asteroidui nukreipti.

Naujasis mokslininkų modelis, vadinamas Rentgeno spinduliuotės energijos suteikimo modeliu, suteikia tyrėjams įrankius panaudoti DART gautas įžvalgas tiriant, kaip branduolinis smūgis galėtų būti alternatyva kinetinėms misijoms.

Pasak mokslininkų, branduolinės bombos turi didžiausią energijos tankį masės vienetui iš bet kurios žmogaus technologijos, todėl jos gali tapti neįkainojama priemone asteroidų grėsmei sumažinti.

 

Tačiau potencialios nukreipimo ar naikinimo misijos su branduoliniu ginklu veiksmingumo prognozavimas priklauso nuo tikslaus branduolinio sprogimo rentgeno spindulių poveikio asteroidui modeliavimo, teigia mokslininkai. Tyrimo autoriai teigia, kad jų didelio tikslumo modeliavimas gali sekti fotonus, kurie prasiskverbia į asteroido paviršių, kartu atsižvelgdami į sudėtingesnius procesus.

Mokslininkai teigia, kad jei įvyktų tikra grėsmė, modeliavimas bus labai svarbus teikiant sprendimus priimantiems asmenims svarbią rizika pagrįstą informaciją, kuri galėtų užkirsti kelią asteroido smūgiui, apsaugoti svarbiausią infrastruktūrą ir išgelbėti gyvybes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(23)
(0)
(23)

Komentarai ()