2024 metų astronominis kalendorius: šių metų žvaigždėstebos gidas  ()

Suplanuokite 2024 dangaus stebėjimą ir nepražiopsokite meteorų srauto ar užtemimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dangaus stebėtojų 2024-ais laukia įspūdingi vaizdai, bet labiausiai užburiantis turbūt bus balandžio 8 dienos Saulės užtemimas, kuris bus matomas Šiaurės Amerikoje. 15 valstijų užtemimas bus visiškas. Be to, bus matomas ir žiedinis Saulės užtemimas, du Mėnulio užtemimai, 12 meteorų liūčių, bent dvi kometos ir asteroidas. Šiais metais bus įprastų pilnačių ir vaizdingų planetų rikiuočių.

🕰 PASTABA:
Straip­sny­je, jei ne­nu­ro­dy­ta ki­taip, pa­tei­kia­ma UTC‑5 lai­ko juos­tos da­ta ir lai­kas. Lie­tu­va yra UTC+2 lai­ko juos­to­je.

Ko laukti dangaus stebėtojams
🌞 Saulės ir Mėnulio užtemimai 🌚

Saulės užtemimas vyksta, kai stebėtojas būna tarp Saulės ir Žemės judančio Mėnulio šešėlio centrinėje, tamsiojoje dalyje – umbroje. Kai Mėnulis uždengia tik Saulės centrinę dalį, lieka matomas liepsnos žiedas. Tada vyksta vadinamasis žiedinis Saulės užtemimas.

Vykstant visiškam Mėnulio užtemimui, Žemė atsiduria tarp Saulės ir Mėnulio, ir savo šešėliu jį uždengia, dėl ko per mūsų planetos atmosferą jis dažnai atrodo raudonas. Kuo daugiau dulkių ir debesų mūsų atmosferoje, tuo raudonesnis atrodo Mėnulis. Penumbrinis užtemimas vyksta, kai Mėnulis juda per šviesesnę, išorinę Žemės šešėlio dalį.

☄️ Kometos ☄️

Kometos rengia dviejų dalių pasirodymus. Viena dalis, matoma plika akimi, yra meteorų srautai, bet kometa graži ir pati savaime, ypač stebint per teleskopą, per kurį matoma ir švytinti uodega. Tolimųjų mūsų planetos sistemos klajūnų lediniai ir dulkių pėdsakai kuria žibančius šou prisiartinę prie Saulės, kurios šviesa niekuo neišsiskiriančius ledu padengtos uolienos rutulius paverčia ryškiu pasirodymu. Kometas matome periodiškai, kai jos kerta Žemės orbitą apie Saulę.

Įprastai kometos pavadinamos jas atradusių asmenų ar kosminių aparatų garbei. Turbūt geriausiai žinoma kometa yra 1P/Halley, apsilankanti maždaug kas 76 metus; kita jos viešnagė įvyks 2061 liepos 27. Halley kometa buvo pirmoji nufotografuota kometa, kai kelios tarptautinės kosminės stotys jos branduolį nufotografavo 1986 m.


🪨 Asteroidai 🪨

NASA sudarė patogų sąrašą penkių artimiausių asteroidų, kurie praskries pro Žemę, tarp kurių ir 88 metrų skersmens 2022 YH3, sausio 14 dieną praskriejusi mūsų planetą už 7,27 milijonų kilometrų. Tai būtų lyg stebėti Laivės statulą, skriejančią 19 kartų toliau, nei Mėnulis. Be tikrai gero teleskopo jo pamatyti nepavyks, bet šį ir kitus asteroidų priartėjimus šiais metais bus galima išvysti Eyes on Asteroids puslapyje. O Artimų Žemei objektų tyrimų centro priartėjimo datų lentelėje galima pažiūrėti, kokie asteroidai, praskries netoli Žemė iki 2200 metų.

💫 Meteorų srautai💫

 

Žemei skriejant per kometų uodegas, jų dalelės susiduria su mūsų planetos atmosfera, įkaista ir surengia šviesų pasirodymą. Jei Mėnulio pilnatis ar jis priešpilnis, bus matomi tik ryškiausios mateorų žymės. Kurią naktį bepasirinktumėte stebėti dangų, ieškokite kuo tamsesnės vietos, toli nuo miesto šviesų, ir geriausia – po vidurnakčio. Nors kiekvienas srautas tankiausias apylinkėse žvaigždyno, kurio vardu jis pavadintas, krentančių žvaigždžių – ne taip dažnai – gali pasitaikyti bet kurioje dangaus vietoje.

🌝
Pilnatys ir supermėnuliai 🌙

Kadangi Mėnulis apie Žemę apskrieja per 29,5 dienas, per metus būna 12 pilnačių. Skirtingos pasaulio kultūros naudoja Mėnulį kaip šventėms, derliui, ir kitiems sezoniniams įvykiams žymėti. Tad, mūsų ištikimas pilkasis kaimynas turi daugybę pavadinimų, primenančių žmonėms įvairius papročius ir gamtos įvykius.

Mėnulio fazių vizualizaciją galite išvysti šiuo NASA įrankiu. Mėnulio pilnaties datos parašytos universalaus laiko formatu (UTC). Savo laiką paskaičiuoti galima NASA laiko zonų įrankiu.

💡Ar žinojote?„Supermėnuliu” vadinamas Mėnulis, kai jis arčiausiai Žemės; tuomet jis gali atrodyti didesnis ir ryškesnis nei Įprastai. Supermėnulis nebūtinai yra pilnatis, nors dažniausiai būna būtent tada. (Mėnulis įprastai būna maždaug 384 500 kilometrų nuo Žemės.) Tuo tarpu, „mėlynasis Mėnulis“ iš tiesų nėra mėlynas — mėlynuoju vadinamas antroji tą patį mėnesį vykstanti pilnatis.

 

Toliau bus visų šių metų Mėnulio pilnačių datos, pavadintos tradiciniais Amerikos indėnų ir europiečių pavadinimais. Sąraše bus ir šių metų supermėnuliai.

🪐 Planetų rikiuotės 🪐

Nors planetos yra toli viena nuo kitos, dvi ar daugiau gali danguje išsirikiavusios greta viena kitos. Tai nėra tas pats, kaip daug retesnis planetų išsirikiavimas, vadinamas „planetų paradu“, kai planetos atrodo išsirikiavusios į tiesią liniją.

💡Ar žinojote?Jeigu mirga — kitaip tariant, jeigu šviesos taškas atrodo šiek tiek vibruojantis — tai žvaigždė. Atmosferoje toli esančių žvaigždžių – taškinių šviesos šaltinių – šviesos aberacijas sukelia atmosferos judėjimas ir tankių skirtumai. Tuo tarpu planetos yra arčiau, atrodo kaip maži diskai ir žymiau mirgėti pradeda būdamos arčiau horizonto.

Mėnesių gidas

Sausis


✨Sausio 3, 4: Kvadrantidų meteorų srautas

Iki 40 meteorų per valandą palieka išnykusi kometa 2003 EH1. Srautas būna kasmet, sausio 1-5 d. Aktyviausias sausio 3 naktis ir sausio 4 rytas. Geriausia stebėti tamsioje vietoje po vidurnakčio Jaučiaganio žvaigždyne.

Sausio 27:
Marso, Veneros ir Merkurijaus rikiuotė

Prieš pat aušrą Šiaurės pusrutulyje pietryčių kryptimi žemai virš horizonto Vienaragio žvaigždyne. Marsas ir Merkurijus bus matomi plika akimi. Pietų pusrutulyje planetos bus kiek aukščiau. Daugiau šių metų planetų rikiuočių rasite Starwalk.

💫 Kometa 144P/Kushida

Stipriais žiūronais ar nedideliu teleskopu matoma ši neilgo, maždaug 7,6 metų, periodo kometa. Nors arčiausiai Žemės buvo gruodžio 12 d., arčiausiai Saulės, perihelyje, Kushida bus sausio 25, kai ji švytės bent 7,4 ryškiu. Kometa po sutemų bus matoma virš horizonto pietryčiuose, jei esate JAV šiaurės rytinėje dalyje.

☄️Kaip greitai rasti kometas ir asteroidusRaskite, kokias ryškias kometas ar asteroidus galite matyti savo buvimo vietoje pagal In-the-Sky.org gidą.

☄️ Asteroidas Vesta

Antrą pagal masę pagrindinės asteroidų juostos dalies objektą geriausia stebėti sausį, kai Vesta būna 6,7 ryškio. Vesta tokia didelė, ka d sudaro beveik 9 procentus visų asteroidų masės ir beveik galėtų būti laikoma nykštukine planeta. Vesta turi plutą, mantiją ir branduolį, o jos uolėtą paviršių vagoja gilūs tarpekliai — vienas iš jų didesnis už Didįjį kanjoną. Vesta yra už maždaug 1,5 astronominio vieneto nuo Žemės. Ji matoma virš rytinio horizonto, prieš sutemas, jei esate šiaurrytinėje JAV dalyje.

 

Vilko mėnuo:šį mėnesį pilnatis bus sausio 25.

Vasaris
💫 C/2021 S3 (PanSTARRS)

Ši Valentino dienos kometa perihelyje bus matoma 7,3 ryškiu 2024 metų vasario 14 dieną. Šiaurrytinėje JAV dalyje žiūrėkite virš pietrytino horizonto bent dvi valandas prieš aušrą, nes paskui ją nustelbs ryto šviesa. Arčiausiai Žemės kometa bus kovo 14 dieną, bet jos ryškis išliks toks pats.

Sniego mėnuo: pilnatis vasario 24.

Kovas
🌺 Kovo 20:
Pavasario lygiadienis

03:01 UTC Saulė švies tiksliai virš pusiaujo, dienos ir nakties trukmė susilygins. Šiaurės pusrutulyje tai yra pirma pavasario diena, Pietų pusrutulyje – pirma rudens diena.

🌙 Kovo 25: dalinis Mėnulio užtemimas

Mėnulis kirs dalį Žemės šešėlio, kuris jį tik pritemdys. Toks dalinis šešėlis vadinamas penumbra. Bus matomas Šiaurės Amerikoje, Meksikoje, Centrinėje ar Pietų Amerikoje.

Kirminų mėnuo: šį mėnesį pilnatis kovo 25.

Balandis
🌞 Balandžio 8: Didysis užtemimas Šiaurės Amerikoje

Meksikoje, JAV ir Kanadoje šis dramatiškas reginys matysis geriausiai.

Pastarasis visiškas Saulės užtemimas kontinentinėje JAV dalyje buvo 2017 m. ir kito nebus iki 2045.

💫 Pons-Brooks kometa

Tarp balandžio ir birželio būsianti arčiausiai ir ryškiausia kometa 12P/Pons-Brooks bus puiki dovana dangaus stebėtojams. Tiesą sakant, pasistengus kometą galima bus pamatyti ir per visiško Saulės užtemimo prieblandą balandžio 8. Toliau nuo miesto žiburių ji turėtų būti šviesesnė už bet kurią žvaigždę ir matoma plika akimi; mieste pamatyti šią periodinę kometą bus galima per žiūronus ar nedidelį teleskopą kieme.žvelkite į pietvakarius nuo užtemdytos Saulės.

🪐 Planetų puota

Be to, užtemimo metu matysis šešios planetos. Venera bus ryškiausia, –3,9 ryškio, maždaug 15° į pietvakarius nuo Saulės, o toliau – Saturnas ir Marsas. Šiaurrytinėje Saulės pusėje bus antra pagal ryškumą planeta, –2 ryškio Jupiteris , o toliau į šiaurės rytus – Uranas.Galima paieškoti ir Merkurijaus, bet kadangi jis bus dangaus dalyje, kur ir Saulė užtemimo metu, jį išvysti bus sunkiau.

 

💡 Ar žinojote?Ryškis apibūdina ryškumo padidėjimą 2,512 karto. Tad 5,0 ryškio žvaigždė yra 2,512 kartus ryškesnė už 6,0 ryškio. Tad, 1,0 ryškio žvaigždė yra 100 kartų ryškesnė už 5,0 ryškio. Šviesumų spektras toks platus, kad siekdami tiksliai atspindėti tokį platų diapazoną, astronomai objektams priskiria ir neigiamas ryškio reikšmes.

✨ Balandis 22–23: Lyridų meteorų srautas (vidutinis)

Thatcherio kometos C/1861 G1 dulkių pėdsakas kuria Lyridus. Vidutinio stiprumo, ~20 meteorų per valandą, srautas bus matomas balandžio 16–25 d. bet geriausi vaizdai – naktį iš 22 į 23 d. Šviesos brėžiai sklis iš Lyros žvaigždyno.

Rožinis mėnuo: pilnatis balandžio 24.

Gegužė
✨ Gegužės 6–7: Eta Aquarids meteorų srautas (stipresnis, nei vidutinis)

Halley’io kometa šiais metais sukuria du srautus. Pirmasis yra Eta Akvaridai, kuris gali sukurti iki 60 ugningų meteorų per valandą Pietų pusrutulyje. Šiaurės pusrutulyje matoma maždaug dvigubai mažiau. Nors srautas stipriausias iš gegužės 6 į 7, juo galima grožėtis nuo balandžio 19 iki gegužės 28. Pernai trukdė pilnatis, šiais metais jaunatis netrukdys.

Gėlių mėnuo: pilnatis gegužės 23.

Birželis
☀️ Birželio 20: Vasaros saulėgrįža

Šią dieną Šiaurės ašigalis nukreiptas į Saulę, kuri bus tiesiai virš Vėžio atogrąžos, šiauriausioje pozicijoje. Be to, tai pirma vasaros diena gyvenantiems šiauriau pusiaujo ir pirma žiemos diena Pietų pusrutulyje.

Žemuogių mėnuo: pilnatis birželio 23.

Liepa
✨ Liepos 28–29: Delta Akvaridų meteorų srautas (vidutinis)

Marsden ir Kracht kometų ledinės liekanos Vandenio žvaigždyne. Iki 20 meteorų per valandą intensyviausiu metu, šio srauto šou vyks nuo liepos 12 iki rugpjūčio 23. Stebėjimą apsunkins Mėnulis, bet meteorų medžioklės šansai padidėja po vidurnakčio.

Elnio mėnuo: pilnatis liepos 22.

Rugpjūtis
✨ Rugpjūčio 12–13: Perseidų meteorų srautas (Stipresnis, nei vidutinis)

1862 atrasta Swift-Tuttle kometa, kuria vienus iš stipriausių kasmetinių meteorų srautų. Geriausiomis naktimis iki 60 meteorų per valandą, ir daugybe kometos liekanų sukeltų pašvaisčių šou bus matoma nuo liepos 17 iki rugpjūčio 24, ir jį stebėti geriausia ši tamsios vietovės po vidurnakčio, nusileidus Mėnuliui.

Eršketo mėnuo: pilnatis rugpjūčio 19.

Rugsėjis
💫 Kometa C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS)

Kometa atrasta Violetinių kalnų observatorijoje (Tsuchinshan) Nanjing provincijos rytuose, Kinijoje ir Pietų Afrikos ATLAS priskyrė jį galimiems asteroidams. Vėliau astronomai iš Palomar observatorijos Zwicky Transient Facility (ZTF) padarytų nuotraukų suprato, kad trumpa koma ir uodega reiškia kometą.

 
 
 
 

 

Šiais metais C/2023 A3 gali nustelbti visas kitas 2024 metų planetas. Rugsėjo 27, kai pasieks perihelį, ji bus vos už 58 milijonų kilometrų nuo Žemės, apjuos Merkurijaus orbitą ir švytės. Kadangi kometos ryškumą lemia dydis, sudėtis ir padėtis Žemės ir Saulės atžvilgiu, tiksliai numatyti jos ryškumo nakties danguje negalime.

Rugsėjo 22: rugsėjo lygiadienis

Kai Saulė tiesiai virš pusiaujo, diena ir naktis susilygina. Žemiečiams šiauriau ekvatoriaus tai yra pirmoji rudens diena, tuo tarpu gyvenantiems piečiau – pirmoji pavasario diena.

Derliaus mėnuo: pilnatis rugsėjo 18, ir tai bus supermėnulis.

Spalis
🌞 Spalio 2:
Žiedinis Saulės užtemimas

Nors tai ne retas visiškas Saulės užtemimas, žiedinis užtemimas vis viena yra stulbinamas reginys. Mėnulis nuo Žemės yra per toli, kad uždengtų Saulę visiškai ir lieka matoma Saulės vainikas, išorinis jos atmosferos sluoksnis. Mėnulį sups šviesa, dėl ko jis pats atrodys tamsesnis. Užtemimo kelionę nuo Ramiojo vandenyno pakrantės Pietų Amerikoje ir judantį per pietines Čilės ir Argentinos galima NASA Interaktyviu Google žemėlapiu. Jei gyvenate Pietų Amerikos pietuose, vaizdas turėtų būti geras.

☄️ Spalio 5: Asteroido praskridimas

Jei puskilometrio skersmens, 54 milijonų tonų, 2007 FT3 susidurtų su Žeme, tai prilygtų 2,6 milijardų tonų trotilo sprogimui. Laimei, šio 2007 metais „pasimetusio asteroido“ tikimybė susidurti su Žeme spalio 5 dieną yra vos 1 iš 11,5 milijonų. Jis vėl apsilankys 2030 kovo 3 dieną, bet jo susidūrimo su Žeme šansai bus irgi nedideli – vos 1 iš 10 milijonų.

✨ Spalis 7: Drakonidų meteorų srautas (žemiau vidutinio)

Kometa 21P Giacobini-Zinner sukuria mini meteorų srautą, maždaug 10 meteorų per valandą. Kasmet spalio 6–10 pasirodantys Drakonidai yra keistoki savo patogumu — geriausiai matomi ankstyvais vakarais, o ne po vidurnakčio. Nepamirškite susirasti tamsios vietovės ir stebėti Drakono žvaigždyno kryptimi, iš kur meteorai atskrieja dažniausiai. O geriausia, kad spalio 7 d. ankstyvą vakarą šių meteorų stebėti netrukdys Mėnulis.

✨ Spalio 21–22: Orionidų meteorų srautas (vidutinis)

 
 
 
 

 

Halley’io kometa pasirodymai istoriškai turbūt žymiausi, bet jos kuriami spalio meteorų srautai spalį bus geriausiu atveju vidutinio stiprumo, daugiausiai ~20 meteorų per valandą. Nuo spalio 2 iki lapkričio 7 d., Halley'io kometos, pirmą kartą atrastos 1758 metais, nuolaužos kris į Žemės atmosferą. Silpnesnius meteorus nustelbs Mėnulio delčia, todėl geriausi vaizdai bus po vidurnakčio.

Medžiotojo mėnuo: pilnatis spalio 17, ir tai supermėnulis.

Lapkritis
✨ Lapkritis 4–5: Tauridų meteorų srautas (silpnesnis nei vidutinis)

Asteroido 2004 TG10 ir kometos 2P Encke nuolaužos atmosferoje švysčios nuo rugsėjo 7, o paskutinių tikimasi gruodžio 10 d. Nors trunka ilgai, iš viso Tauridų srautas būna maždaug 5–10 meteorų per valandą. Be to, lapkričio 4-osios naktį blokuos daugumą meteorų. Geresnis vaizdas po vidurnakčio ten, kur mažai šviesos taršos.

✨ Lapkričio 17–18: Leonidų meteorų srautas (vidutinis)

Tempel-Tuttle kometa neeilinius meteorų srautus sukelia maždaug kas 33 metus, kai kas valandą matomi šimtai meteorų. Naujausias tokio tipo Leonidų pasirodymas įvyko 2001; šiais metais galima tikėtis iki ~15 meteorų per valandą. Leonidai krenta kasmet, lapkričio 6–30. Kadangi meteorų srauto pikas sutampa su pilnatimi, reikės pasistengt, norint išvysti bent ryškiausias daleles.

Bebrų mėnuo: pilnatis lapkričio 15, ir tai supermėnulis.

Gruodis
✨ Gruodžio 13–14: Geminidų meteorų srautas (stipresnis nei vidutinis)

Asteroidui 3200 Phaethon skriejant pro Žemę, išvysime ko gero įspūdingiausią šių metų meteorų srautą. Geminidai dangų nušvies iki 120 meteorų per valandą, iš Dvynių žvaigždyno dangaus srities. Nors šiais metais priešpilnis Mėnulis nenustelbs tik ryškiausių meteorų, dalį šou galima tikėtis išvysti gruodžio 7–17.

Gruodis 21:
Gruodžio saulėgrįža

Saulei pasiekus piečiausią poziciją danguje, tiesiai virš Ožiaragio atogrąžos, šiauriau pusiaujo gyvenantiems prasideda žiema. Žemės Pietų pusrutulis tada nukreiptas link Saulės, todėl piečiau ekvatoriaus tai yra pirmoji vasaros diena.

✨ Gruodis 21–22: Ursidų meteorų srautas (mažiau nei vidutinis)

Tuttle kometa metus užbaigia mažu, 5–10 per valandą, meteorų srautu. Jie pasirodys gruodžio 17–25, konkuruodami su metus užbaigsiančiu dylančiu Mėnuliu. Mažuosiuose Grįžulo Ratuose galima tikėtis bent kelių šviesos ruožų.

Šalčio mėnuo: pilnatis gruodžio 15.

Manasee Wagh
www.popularmechanics.com




Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: