1 300 000 000 šviesmečių! Kosmose atrasta megastruktūra. Prieštarauja visoms žinomoms teorijoms  ()

Milžiniška struktūra, pavadinta Didžiuoju žiedu, prieštarauja kosmologinio principo prielaidai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai iš Centrinio Lankašyro universiteto (Didžioji Britanija) kosmose atrado milžinišką žiedą primenančią megastruktūrą, susidedančią iš galaktikų ir galaktikų grupių. Šis objektas buvo pavadintas Didžiuoju žiedu (Big Ring), o jo skersmuo yra 1,3 milijardo šviesmečių.

Pasak mokslininkų, naujoji struktūra yra tokia didžiulė, kad ji meta iššūkį mūsų supratimui apie Visatą ir prieštarauja kosmologinio principo prielaidai, rašo BBC.

Šiandien Didysis žiedas yra viena didžiausių žinomų struktūrų erdvėje, esanti 9 milijardų šviesmečių atstumu. Astronomai jį rado analizuodami tolimų kvazarų (ryškiausių Visatos objektų) šviesą.

Naujoji struktūra, susidedanti iš galaktikų ir galaktikų spiečių, turi beveik tobulo žiedo formą. Nors mokslininkai atliko papildomą duomenų analizę ir teigia, kad struktūra yra spiralės formos ir atrodo kaip kamščiatraukis, nukreiptas į Žemę.

Pasak mokslininkų, Didysis žiedas neturėtų egzistuoti, nes jo didžiulis dydis prieštarauja pagrindinei kosmologijos prielaidai – kosmologiniam principui. Pagal šią teoriją visa materija yra tolygiai paskirstyta Visatoje, o visa Visata yra vienoda ir visomis kryptimis atrodo vienodai.

Nors galaktikos ir galaktikų spiečiai yra didžiuliai materijos gumulai, jie yra nereikšmingi Visatos dydžio kontekste, o kosmologinis principas sako, kad daug didesni materijos gabalai neturėtų susidaryti. Pasak mokslininkų, pagal esamą Visatos supratimą, aptikti tokias milžiniškas struktūras, kurios pažeidžia egzistuojančias teorijas apie Visatos sandarą, yra staigmena.

 

 

Didysis žiedas nėra pirmoji struktūra, prieštaraujanti kosmologiniam principui. Pavyzdžiui, prieš 3 metus mokslininkai atrado kitą megastruktūrą, vadinamą Milžiniškuoju lanku (Giant Arc), kurios ilgis yra 3,3 milijardo šviesmečių. Tiek Didysis žiedas, tiek Milžiniškasis lankas yra gana arti vienas kito, netoli nuo Jaučiaganio žvaigždyno.

Dabar mokslininkai teigia, kad viršutinė teorinė tokių struktūrų dydžio riba yra 1,2 milijardo šviesmečių, tačiau naujasis atradimas ypač teigia, kad ši riba buvo pažeista. Kitos megastruktūros, kurias anksčiau atrado kiti mokslininkai, taip pat laužo teorijas apie Visatos sandarą. Pavyzdžiui:

  • Sloano Didžioji siena (Sloan Great Wall), esanti 1,2 milijardo šviesmečių nuo Žemės ir maždaug 1,5 milijardo šviesmečių ilgio;
  • Pietų ašigalio siena (South Pole Wall), esanti 500 milijonų šviesmečių atstumu nuo Žemės ir kurios ilgis yra 1,4 milijardo šviesmečių:
  • Tačiau didžiausia mokslininkams žinoma milžiniška struktūra yra galaktikų superspiečius, vadinamas Heraklio-Šiaurės Koronos Didžiąja siena (Hercules-Corona Borealis Great Wall) – 10 milijardų šviesmečių skersmens.
 

 

Pasak mokslininkų, Didžiojo žiedo struktūros atradimas dar kartą rodo, kad astronomams gali tekti keisti standartinį kosmologijos modelį. Iki šiol Didysis žiedas yra jau septintas toks objektas, kurio mokslininkai negali paaiškinti pasitelkę dabartinį Visatos sandaros supratimą.

Tyrimo autoriai taip pat mano, kad Didysis žiedas ir Milžiniškasis lankas galės susijungti vienas su kitu ir suformuoti dar didesnę struktūrą.

Kol kas mokslininkai tiksliai nežino, koks mechanizmas galėjo sukurti Didįjį žiedą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(0)
(16)

Komentarai ()