Ar tai ateiviai? NASA pagavo nežinomą kosminį signalą  ()

Mokslininkai atsitiktinai atrado anksčiau nežinomą gama spinduliuotės šaltinį, esantį už Paukščių Tako ribų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Astronomai išanalizavo NASA Fermi gama spindulių observatorijos duomenis per pastaruosius 13 metų. Ši sistema gali aptikti gama spindulius – didžiausios energijos elektromagnetinę spinduliuotę, kuri atsiranda ypač žvaigždžių sprogimo metu.

Tyrėjai sujungė visus gama spindulių, didesnės nei 3 milijardų elektronų voltų energijos, stebėjimus (palyginimui, matomos šviesos energija yra apie 2–3 elektronvoltų) ir atsijojo duomenis iš visų anksčiau atpažintų ir nustatytų spinduliuotės šaltinių mūsų galaktikoje.  Taip jiems pavyko rasti paslaptingą signalą, sklindantį iš anapus Paukščių Tako.

„Tai visiškai atsitiktinis atradimas. Kitoje dangaus dalyje radome daug stipresnį signalą nei tas, kurio ieškojome“, – pažymėjo NASA Goddardo kosminių skrydžių centro kosmologas Aleksandras Kašlinskis.

Manoma, kad aptiktas gama signalas gali būti dėl itin didelės energijos kosminių spindulių (UHECR), pagreitintų įkrautų dalelių, kurios yra daugiau nei milijardą kartų energingesnės nei gama spinduliai, o jų energija yra 3 milijonai elektronvoltų. UHECR kilmė vis dar yra viena didžiausių astrofizikos paslapčių.

 

„Radome gama spinduliuotės dipolį. Jo dydis yra 10 kartų didesnis nei tikėjomės. Nors tai ne tai, ko mes ieškojome, manome, jog jis gali būti susijęs su panašia itin didelės energijos kosminių spindulių savybe“, – sakė tyrimo bendraautorius, astrofizikas Chrisas Schraderis.

Praėjusių metų pabaigoje mokslininkai užfiksavo retą UHECR kosminį spindulį. Jo energijos lygis yra milijoną kartų didesnis, nei gali pasiekti bet kuris žmogaus išradimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()

Susijusios žymos: