Istorinė Japonijos sėkmė ir nesėkmė Mėnulyje. Kas nutiko SLIM zondui  ()

Japonija tapo penktąja šalimi, kuri sugebėjo nuleisti savo aparatą Mėnulio paviršiuje, tačiau iškilo rimtų problemų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sausio 19-osios vakarą SLIM nusileidimo aparatas sėkmingai nusileido ant Mėnulio paviršiaus Šiolio krateryje, tačiau susidūrė su saulės baterijų problemomis. Todėl gali būti, kad nusileidimo modulis nebeveikia, rašo „New Atlas“.

Japonija tapo penkta šalimi pasaulyje po JAV, Indijos, Kinijos ir buvusios SSRS, kuri sugebėjo sėkmingai nutupdyti savo aparatą Mėnulyje. Tokiu įrenginiu tapo SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) nusileidimo modulis, pirmą kartą pademonstravęs tikslaus nusileidimo Mėnulio paviršiuje technologiją. Jis nusileido kaip planuota Šiolio krateryje per 100 metrų nuo nurodytos tūpimo vietos.

Norint nusileisti Mėnulyje dažniausiai reikia didelės tūpimo aikštelės, o transporto priemonės gali nusileisti kelių kilometrų spinduliu nuo numatyto nusileidimo taško. Dėl savo unikalių galimybių SLIM modulis buvo pramintas „Mėnulio snaiperiu“.

Nors nusileidimas ant Mėnulio paviršiaus buvo baigtas praėjus 20 minučių nuo nusileidimo pradžios, SLIM modulis susidūrė su saulės baterijų problemomis, kurios nepradėjo gaminti elektros. Todėl modulis turėjo dirbti turima baterija. Kol kas nežinoma, ar problema išspręsta, nes jei ne, tai modulis jau nustojo veikti, nes akumuliatoriaus pakako kelioms valandoms.

 

Japonijos kosmoso agentūros (JAXA) pareigūnai netrukus po modulio nusileidimo sakė, kad saulės baterijos gedimo priežastis nežinoma. Mažai tikėtina, kad jie buvo apgadinti nusileidimo metu, nes likusi SLIM įranga veikė normaliai.

SLIM buvo paleistas pernai rugsėjį ir į Mėnulio orbitą pasiekė 2023 metų gruodžio 25 dieną. Iš pradžių jo orbita buvo labai ištįsusi: artimiausias taškas nuo Mėnulio buvo 600 km atstumu, o tolimiausias 4000 km atstumu.

Tuo pat metu Japonijos mokslininkai teigė, kad nors greičiausiai SLIM modulis tiksliausiai nusileido Mėnulyje, šiam faktui patvirtinti prireiks dar kelių savaičių.

 

Yra žinoma, kad SLIM Mėnulį turėjo tirti dvi savaites, tačiau artimiausiu metu greičiausiai paaiškės, ar jam pavyko susidoroti su problema, ar amžinai liks tik Japonijos pasiekimų „paminklu“ Mėnulyje.

SLIM taip pat gabeno du mažyčius roverius – LEV-1 ir LEV-2 (Lunar Excursion Vehicle). Šie maži robotai buvo sukurti taip, kad galėtų išsiskleisti iš SLIM motininio laivo, rinkti kai kuriuos duomenis ir fotografuoti.

Duomenys rodo, kad tiek LEV-1, tiek LEV-2 dislokuoti kaip planuota, pranešė JAXA pareigūnai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(0)
(9)

Komentarai ()