Koks bus Mėnulis 2075 m. Ar žmonės galės įsikurti palydove ir nepradėti naujo karo (Video)  ()

Mokslininkai mano, kad iki 2075 m. Mėnulyje bus bent viena nuolat apgyvendinta stotis. O didžiausi optimistai pripažįsta, kad po 50 metų Mėnulyje gims vaikai. Tačiau pesimistai neatmeta, kad aktyvus Mėnulio vystymasis gali išprovokuoti karą...


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mėnulio tyrimo šalininkai įsitikinę, kad po 50 metų natūralus Žemės palydovas nebebus tik tuščias dangaus kūnas. Iki 2075 m., anot ekspertų, Mėnulyje bus bent viena nuolat apgyvendinta stotis, panaši į tas, kurios šiandien yra išsibarsčiusios po užšalusį Antarktidos žemyną. Optimistiškesni Mėnulio vystymosi šalininkai tikisi, kad iki 2075 metų Mėnulyje gali gimti pirmas vaikas, taip įrodant (arba paneigiant), kad žmonija kaip rūšis gali išgyventi ne tik Žemėje, rašo „IFLScience“.

Argumentai už gyvenvietes Mėnulyje

Italų kosmoso politikos konsultantas Giuseppe Reibaldi yra vienas aršiausių gyvenviečių Mėnulyje idėjos šalininkų. „Apollo“ misijų eros gerbėjas Reibaldi yra Mėnulio gyvenviečių asociacijos, Vienoje įsikūrusios nevyriausybinės organizacijos, pasisakančios už nuolatinį žmogaus buvimą Mėnulyje, prezidentas. Daug kas pasikeitė nuo jo jaunystės, „Apollo“ programos laikų, sako Reibaldi, o Mėnulio apgyvendinimo atvejis dabar yra daug prasmingesnis nei prieš 50 metų.

„7-ajame dešimtmetyje nukeliauti į Mėnulį buvo politinis tikslas. Tai buvo prizas JAV ir Sovietų Sąjungos konkurencijoje. Tačiau kai ten atvyko amerikiečiai, jiems susidarė įspūdis, kad Mėnulis yra visiškai nesvetingas ir neturi jokių ypatingų perspektyvų. Taigi, amerikiečiai jį apleido“, – sako Reibaldi.

1969–1972 metais Mėnulyje nusileido šešios pilotuojamos misijos. O 12 amerikiečių astronautų, vaikščiojusių Mėnulyje, surinko daugiau nei 380 kilogramų mėnulio uolienų ir dirvožemio. Visi paimti mėginiai, kaip ir kiti tyrimai, parodė, kad gal Mėnulis nėra tokia beviltiška vieta.

2012 m. Indijos zondas „Chandrayaan-1“ aptiko vandens ledo įrodymų didžiulių kraterių, dengiančių Mėnulio poliarinius regionus, regionuose. Šis atradimas vėl padėjo ant stalo nuolatinės Mėnulio gyvenvietės idėją. Krateriuose esant ledui, žmonės galėjo įsikurti Mėnulyje ir vis tiek iš Žemės neatsigabenti visko, ko reikia išgyvenimui.

„Vanduo vadinamas kosmoso auksu. Jei turite vandens, galite iš jo gauti deguonies, panaudoti įgulos reikmėms arba auginti augalus. Iš jo netgi galite gauti kuro“, – sako Reibaldi.

Be to, nuo „Apollo“ programos technologijos taip pažengė į priekį, kad net privačios įmonės gali sau leisti siųsti zondus ar atlikti kitus eksperimentus Mėnulyje.

„Mėnulio tyrinėjimai dabar atrodo patrauklesni dėl potencialo sukurti rinką. Šiuolaikinių technologijų dėka transporto priemones į Mėnulį galima nusiųsti pigiau nei septintajame dešimtmetyje“, - sako Reibaldi.

Mėnulio raida – artimiausio dešimtmečio planai

Lygiagrečiai su pilotuojamu amerikiečių „Apollo“ nusileidimu Sovietų Sąjunga septintajame ir aštuntajame dešimtmečiuose Mėnulyje išleido aštuonis robotizuotus zondus.

2013 m. Kinija prisijungė prie šio klubo su „Yutus“ Mėnulio marsaeigiu, o vėliau „Yutus-2“ tapo pirmuoju pasiekusiu tolimąją Mėnulio pusę.

Indija atkreipė dėmesį į Mėnulį praėjusiais metais, kai per „Chandrayaan-3“ misiją „Vikram“ nusileidimo aparatas ir roveris „Pragyan“ pirmą kartą nusileido netoli Mėnulio Pietų ašigalio – vietovės, kurioje yra daug žadančių vandens išteklių.

Japonijos startuolis „iSpace“ praėjusiais metais nesėkmingai bandė nusileisti Mėnulyje. Kita Japonijos iniciatyva – Japonijos kosmoso agentūra – savo roverį SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) Mėnulyje nuleido sausio 19 d. (nors susidūrė su tam tikromis problemomis).

Be to, visas privačių NASA remiamų nusileidimo aparatų parkas, turintis visų rūšių eksperimentines technologijas, reikalingas žmonėms gyventi Mėnulyje, bus paleistas per ateinančius dvejus metus.

 

Jei viskas klostysis gerai, šios įmonės, sakė Reibaldi, vieną dieną teiks paslaugas vyriausybės finansuojamoms Mėnulio stotims. 2075 m. Mėnulis jau gali turėti klestinčią ekosistemą, susidedančią iš kelių bazių įvairiose vietose – ne tik netoli Pietų ašigalio, bet ir paslaptingoje tolimojoje pusėje. Vietos išteklių parduotuvės aprūpins šių stočių gyventojus vandeniu ir statybinėmis medžiagomis, taip pat titanu ir aliuminiu, skirtu erdvėlaivių dalims gaminti. Iki to laiko bus galima pasiekti Marsą iš Mėnulio, o aukštųjų technologijų fermos tieks Mėnulyje užaugintą maistą.

„Lemiamas momentas bus pirmojo vaiko gimimas Mėnulyje, - priduria Reibaldi. - Tikiu, kad iki 2075 metų Mėnulyje gims pirmasis pirmagimis. Ir tai parodys, ar žmonija gali išgyventi nepriklausoma nuo Žemės“.

Kelio žemėlapis į Mėnulį – ką planuoja NASA

Profesorius Ianas Crawfordas, planetų mokslininkas ir astrobiologas Birkbeck koledže (Londonas) turi kuklesnius lūkesčius. Iki 2075 m. jis numato nuolat apgyvendintą stotį Mėnulyje, panašią į šiuo metu esančias Antarktidoje, ir galbūt nedidelį Mėnulio viešbutį turtingiems kosmoso turistams, valdomą privačios įmonės, tokios kaip „Amazon“, „SpaceX“ ar „Virgin Galactic“.

„Manau, kad iki 2075 m. Mėnulyje bus nuolatinė stotis su įgula, kuri dirbs pamainomis, gal kas pusmetį, kaip dabar daroma Tarptautinėje kosminėje stotyje. Galbūt čia bus nuolatinis žmonių buvimas – vykdyti mokslinę veiklą, kurią iš dalies vykdyti palengvina Mėnulio medžiagos, tokios kaip vanduo ir deguonis“, – sako Crawfordas.

NASA yra Vakarų pastangų sugrąžinti žmones į Mėnulio paviršių iniciatorė. Praėjus 53 metams po paskutinio nusileidimo Mėnulyje, „Apollo 17“ misijos 1972 m. gruodį, „Artemis 2“ misija turėjo skristi pro Mėnulį 2024 m., o „Artemis 3“ nusileisti kitais metais. Tačiau Crawfordas mano, kad šis tvarkaraštis yra pernelyg optimistiškas.

 

„Norint nuskraidinti žmones į Mėnulį, ką NASA tikisi padaryti su „Artemis 3“ misija 2025 m., jums reikia transporto priemonės, kuri galėtų nusileisti ir tada grįžti į orbitą. Kažkas panašaus į „Apollo“ laikų Mėnulio modulį. Tačiau tokios transporto priemonės šiuo metu nėra. NASA sudarė sutartį su „SpaceX“, kad sukurtų „Starship“ pagrindu sukurtą nusileidimo aparatą, tačiau jis net nebuvo sėkmingai paleistas iš Žemės. Todėl aš asmeniškai skeptiškai vertinu, kad tai gali būti padaryta iki 2025 m. Tikėtina, kad tai gali būti iki dešimtmečio pabaigos“, – sako Crawfordas.

Praėjusią savaitę NASA paskelbė, kad „Artemis 2“ misija atidėta iki 2025 m., o „Artemis 3“ – iki 2026-ųjų.

2025 m. NASA taip pat ketina paleisti pirmąjį būsimos Mėnulio orbitinės kosminės stoties bloką, kuris bus naujų „Artemis“ misijų, skirtų Mėnulio paviršiui tyrinėti, bazė. Iki 2030-ųjų pabaigos gali būti dešimt „Artemis“ misijų.

Savo tvarių Mėnulio tyrimų ir plėtros plane, paskelbtame 2020 m., NASA pristatė ankstyvą „Artemis“ bazinės stovyklos Mėnulio Pietų ašigalio regione koncepciją. Šio plano data neaiški ir jis yra daug kuklesnis nei Reibaldi vizija apie Mėnulio gyvenvietę iki 2075 m. Palaipsniui besiplečianti bazinė stovykla gali išlaikyti iki keturių astronautų įgulas – vizitai iš pradžių truks savaitę ar dvi, o galiausiai iki dviejų mėnesių.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()