Pirmasis „Vulcan“ skrydis. Tiesioginis „SpaceX“ konkurentas ruošiasi pirmajam skrydžiui (Video)  ()

Paleidimo aikštelėje jau yra naujausia raketa, pasirengusi parodyti pasauliui pažangias kosmoso pramonės technologijas, taip pat paleisti į kosmosą naujus karinius ir komercinius palydovus.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-01-06 Pirmasis „Vulcan“ skrydis. Tiesioginis „SpaceX“ konkurentas ruošiasi pirmajam skrydžiui (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po dešimtmetį trukusių kūrimo ir bandymų „United Launch Alliance“ (ULA) pristatė savo 61,6 metro aukščio raketą „Vulcan Centaur“, žyminčią didelę kosmoso technologijų pažangą. Surinkta Kanaveralo kyšulio kosminiame uoste, ši raketa skirta pakeisti senstančias raketas „Atlas“ ir „Delta“, užtikrinant geresnes savybes skrydžio metu ir naudojant pažangias technologijas, rašo „Ars Technica“.

„Vulcan“ atgabenimas į paleidimo aikštelę rodo pasirengimą pirmajam skrydžiui, numatytam pirmadienį, sausio 8 dieną, 9:18 Lietuvos laiku.

ULA, bendra „Boeing“ ir „Lockheed Martin“ įmonė, siekia pademonstruoti savo galimybes esant stipriai konkurencijai, įskaitant „SpaceX“. Raketos dizainas, orientuotas į ekonomiškumą ir puikų funkcionalumą, sukėlė didelį susidomėjimą: dar prieš pirmąjį paleidimą buvo užsakyta daugiau nei 70 misijų. Tarp jų – JAV kariuomenės ir „Amazon“ užsakymai sukurti plačiajuosčio ryšio tinklą „Project Kuiper“.

 

 

Kuiperio projektas yra bendrovės iniciatyva sukurti didelę žemos orbitos palydovų grupę, skirtą užtikrinti pasaulinę didelės spartos interneto prieigą. Projekto tikslas – padidinti interneto prieinamumą neaptarnaujamose ir nepakankamai aptarnaujamose gyvenvietėse visame pasaulyje.

 

„Vulcan“, varomas dviem BE-4 metanu varomais varikliais iš „Blue Origin“, yra šiuolaikinės inžinerijos įrodymas. Šie varikliai, praėję išsamius bandymus ant žemės, laukia savo pirmojo skrydžio.

„Vulcan“ raketa, kuri iš pradžių buvo sukurta taip, kad ją būtų galima visiškai panaudoti, ateityje bus modifikuota, kad jos varikliai būtų naudojami pakartotinai, atsižvelgiant į pramonės įsipareigojimą siekti tvarumo.

 

Būsimi paleidimai, jei bus sėkmingi, atvers kelią ULA pristatyti nacionalinio saugumo krovinius ir reikš naują kosmoso tyrimų ir palydovinių technologijų skyrių. Pirmuoju paleidimu „Vulcan“ ne tik atspindi ULA ateities ambicijas, bet ir žymi lūžio tašką komercinėse kosmoso lenktynėse, žadėdamas pasauliui išplėsti kosmoso horizontus, taip pat padidinti patikimumą ir efektyvumą ateinantiems metams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()