Trečioji misija. Kinija į kosmosą išsiuntė slaptą kosminį lėktuvą. Kas žinoma  ()

Daugkartinio naudojimo kosminis lėktuvas į orbitą išskrido praėjus 7 mėnesiams po ankstesnio skrydžio, tačiau apie šią misiją informacijos nėra daug.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ketvirtadienį, gruodžio 14 d., iš Kinijos Jiuquan kosmodromo paleista raketa nešėja „Changzheng-2F“, kuri iškėlė slaptąjį Kinijos kosminį lėktuvą. Kaip visada, informacijos apie naujosios misijos tikslus nėra daug, rašo „Space“.

Remiantis Kinijos valstybinės žiniasklaidos pranešimais, slaptas KLR kosminis lėktuvas pavadinimu „Shenlong“ iškeliavo į orbitą vykdydamas trečiąjį istorijoje skrydį. Tai įvyko praėjus tik 7 mėnesiams po ankstesnės misijos, nors tarp pirmosios ir antrosios paslaptingos misijos praėjo daug daugiau laiko – 23 mėnesiai. Nežinia, kodėl taip sutrumpėjo laiko tarpas tarp antrojo ir trečiojo skrydžių.

Tik žinoma, kad naujosios misijos tikslas – atlikti kai kuriuos mokslinius eksperimentus kosmose ir, cituojant Kinijos žiniasklaidą, „lėktuvas išskrido į orbitą tam, kad „suteiktų techninę paramą taikiam kosmoso naudojimui“.

Remiantis turima informacija, „Shenlong“ kosminis lėktuvas skirtas naujoms technologijoms išbandyti kosmose. Jis pakyla vertikaliai į kosmosą nešančiosios raketos pagalba ir tada nusileidžia horizontaliai, kaip įprastas lėktuvas ar NASA daugkartiniai erdvėlaiviai.

Per ankstesnę misiją Kinijos erdvėlaivis orbitoje praleido 276 dienas ir, remiantis JAV kosminių pajėgų pranešimais, į orbitą iškėlė nežinomą objektą. Tai atsitiko dar praėjusių metų rudenį, o tada ekspertai manė, kad šis objektas gali būti arba įslaptintas palydovas, skirtas „Shenlong“ skrydžiui tirti, arba naudingas krovinys, kuris jau pasirodė nereikalingas.

 

Pirmą kartą Kinijos kosminis lėktuvas į kosmosą pakilo prieš 3 metus ir orbitoje praleido tik dvi dienas. Kalbant apie „Shenlong“ technines charakteristikas, ekspertai teigia, kad jis greičiausiai panašus į tą patį slaptą JAV kosminį lėktuvą X-37B.

Pastarasis turėjo iškeliauti į orbitą vykdant 7-ąją slaptą misiją bendrovės „SpaceX“ raketa „Falcon Heavy“. Daugkartinio naudojimo X-37B kosminio lėktuvo paleidimas buvo keletą kartų atidėtas dėl nežinomų priežasčių. Galų gale jis turėjo vykti į kitą slaptą misiją gruodžio 13 d., tačiau šis paleidimas taip ir neįvyko.

 

Pats lėktuvas ir nešėja jau buvo pašalinti iš Kenedžio kosminio centro paleidimo aikštelės. Oficialiai JAV kosminių pajėgų lėktuvo X-37B starto atšaukimo priežastimi vadinta būtinybe „atlikti papildomus sistemos patikrinimus“. Kas iš tikrųjų atsitiko, nežinoma, taip pat neaišku, kada įvyks septintoji Amerikos kosminio lėktuvo misija.

Remiantis JAV kosminių pajėgų atstovų pareiškimais, Kinija neatsitiktinai išsiuntė „Shenlong“ į orbitą kaip tik tuo metu, kai JAV ruošėsi išsiųsti X-37B į kosmosą. Faktas yra tas, kad Kinija ir JAV labai domisi viena kitos kosminiais lėktuvais ir nori suprasti, kiek jos konkuruoja su lėktuvais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(2)
(6)

Komentarai ()