Kodėl kai kurios NASA raketos yra oranžinės spalvos: tai tikrai ne dėl grožio – ir vienintelis atvejis kai „Shuttle“ buvo baltas (Foto)  ()

Skoninga spalva nėra paprastas estetinis pasirinkimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugelis raketų turi būdingą oranžinį atspalvį, ir daugelis žmonių tuo stebisi. Oranžinis spalvinimas nėra tik meninis dalyvaujančių inžinierių sprendimas – iš tikrųjų yra priešingai. Turėti oranžinės spalvos raketas yra geriausias įmanomas sprendimas, kai reikia ką nors paleisti į kosmosą. Nuo erdvėlaivio „Shuttle“ kuro bako iki grupės „Sojuz“ iki milžiniško „Core“ kosminio paleidimo sistemos etapo – oranžinė spalva nėra puošmena. Tai yra purškiamo putplasčio izoliatoriaus spalva, dengiančio paleidimo raketos dalį, kurioje dažnai yra skysto kuro.

Tačiau per pirmuosius du „Columbia“ paleidimus 1981 metais kuro bakas nebuvo oranžinės spalvos. Iš tikrųjų jis buvo nudažytas baltai, tačiau misijos komanda nusprendė, kad nedažant raketos kuro cisternos iš tikrųjų sutaupytų kuro ir išlaidų, nes daiktų išgabenimas į kosmosą buvo (ir vis dar yra) labai brangus.

 

Nedažydant raketos kuro bako, buvo atsikratyta 272 kilogramų nuo viso bako svorio – tikrai ne milžiniškas kiekis, tačiau šis kompensavimas gali reikšti daugiau naudingojo svorio arba tiesiog pigesnį skrydį.

Taigi kodėl kitos raketos vis dar dažniausiai dažytos baltai?

Jums gali kilti klausimas, kodėl likusios „Shuttle“ ir kitų raketų dalys yra nudažytos baltai, jei dažai tik prideda svorio. Tai pasakytina ir apie lėktuvus: kodėl gi nepalikus šių transporto priemonių metalo spalvos? Pasirodo, kad to dažų sluoksnio pašalinimas nėra ilgalaikė pinigų taupymo schema.

 

Tam yra daug priežasčių, tačiau pagrindinė iš jų yra ta, kad ši spalva geriausiai atspindi saulės šviesą, sumažina įkaitinimą, kurį patiria kabina ir raketų bei erdvėlaivių konstrukcijos. Raketos ir erdvėlaiviai taip pat būna lauke kelias dienas prieš paleidimą, todėl dažai apsaugo juos nuo korozijos ir stichijų. Baltais dažais taip pat lengviau pastebėti anomalijas, tokias kaip įlenkimai, nutekėjimai, pažeidimai ir net nešvarumai.

Ant raketų dažnai būna juodų žymių, jos taip pat nėra tik grožio. Žymėjimai leidžia antžeminei komandai vizualiai patvirtinti raketų judėjimą, pvz., transporto priemonės orientaciją, o tai nebūtų įmanoma naudojant tvirtai nudažytą transporto priemonę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(19)
(1)
(18)

Komentarai ()