[Žinios trumpai] Kodėl vienai atakai krepšinyje skiriamos būtent 24 sekundės?  ()

Puolėjas veržiasi po krepšiu, bet jį pasitinka klampi varžovų gynyba. Vienas judesys antras ir per areną nusirita nusivylimo atodūsis - teisėjas jau rodo į savo petį, nes baigėsi atakai skirtas laikas. Tokios taisyklės, bet kodėl vienam puolimui krepšinyje skiriamos būtent 24 sekundės?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai iš tikrųjų yra keisčiau nei gali pasirodyti. Vienas kėlinys Europoje yra 10 minučių. Tai - 600 sekundžių arba 25 standartinės 24 sekundžių atakos. Tačiau nereikia būti krepšinio ekspertu, kad žinotum, kad reta ataka krepšinyje iš tikrųjų išnaudoja lygiai 24 sekundes. Absoliuti dauguma baigiasi gerokai anksčiau, o kai kurie treneriai ragina savo žaidėjus pirmąjį metimą rasti per pirmąsias 8-10 sekundžių.

24 sekundžių limitas vienai atakai yra JAV krepšinio mokyklos išradimas, kurį 1954 metais pristatė Dannyis Biasoneas, vienas iš Sirakūzų „Nationals“ (dabartinė Filadelfijos „76ers“) komandos įkūrėjų. Mintis apriboti atakos laiką yra logiška, nes kitaip krepšinyje būtų lengva tempti laiką. Bet kodėl būtent 24 sekundės?

„Pažiūrėjau į man patikusių žaidimų rezultatus. Į žaidimus, kuriuose jie netinginiavo ir nesustingdavo. Pastebėjau, kad kiekviena komanda atliko apie 60 metimų. Tai yra 120 metimų per rungtynes. Taigi aš padalinau 48 minutes (2880 sekundžių) iš 120 metimų. Rezultatas buvo 24 sekundės vienam metimui“, kadaise pasakojo Biasoneas.

 

NBA kėlinys trunka 12, o ne 10 minučių. Toks laikas buvo pasirinktas siekiant sukurti vos ilgiau nei porą valandų trunkantį žaidimą. Na, o 24 sekundžių laikmatis tiesiog viską pagreitina. Ypač dabar, kai po pražangos, kamuolio lietimo koja ar kai kurių kitų taisyklių pažeidimų atnaujinamas ne visas atakos laikas, o paliekama tik 14 sekundžių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(17)
(2)
(15)

Komentarai ()