Vieną iš jų taikė pats detektyvų karalius Šerlokas Holmsas – kas yra dedukcinis ir indukcinis samprotavimas, ir kuo jie skiriasi? (Foto, Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

AAA000 2021-12-15 22:05
kazkokias pievas cia aiskina... labai pro sali. ========= dedukcija yra tiesiog loginio atmetimo metodas. (as esu uz sita - jei nera resursu geresniam) atmetinejam visus neteisingus, kol lieka vienas itikinantis (net nebutinai teisingas). arba nei vieno (rezultatas lieka nezinomas, visi atmetimai neatitiko protingumo kriteriju). cia teoretizavimai is esmes. mokslas ant to pastatytas - bet sitas metodas nera esminis. nes galima isivaryt i situacija - kai teoretizavimas vardan teoretizavimo vyksta... ir nera rezultato - tik veiklos sanaudos. ------ indukcija yra kai daromas bandymas ir isgaunamas numatytas rezultatas. o kai negaunama - tiriama del ko. ieskoma klaidu ir taisoma. (as esu uz sita). minusas - jei daro kvailiai - sunaudoja/pereikvoja resursus...taigi manau padetu kvailiu nufiltravimas...vakarieciai tam idarbina-atleidzia konsultantus. rytieciai tiesiog galvas kapoja ------ abdukcija yra is esmes buhalterizmas, kai rezultatu dauguma nusprendzia metodikos teisinguma... aklas pripazinimas daugumos principu. cia vertinga tik, kad bent jau imanoma daryt sprendimus, jei situacija kritine... bet besivadovaujantys tokiu mastymu ta daro automatu - refleksuoja - ir nebepastebi patys, kad yra idiotai... plius sita megsta kur ikisineja i valdyma ir sprendimu primemina - resursu skirstyma - savo kvailus palikuonis. korupcijos lizdas, formuojasi monopolizmai ir pan. labai daug minusu. bet taikyt galima.
VirtualGadget 2021-12-16 19:10
Kažkaip aiškiau nepasidarė Gal sakau reikia šaknį iš raidžių ištraukti ar kitą formulę panaudoti, kad būtų aiškiau ? Apie logiką yra toks anekdotas: Eina vilkas mišku ir sutinka kiškį. „Ką veiki?“ – klausia vilkas. Kiškis išdidžiai atsako: „Studijuoju logiką“. Vilkas klausia, kas gi tai yra. Ilgaausis aiškina: „Degtukų turi? Vadinasi, rūkai. Jei rūkai – tai ir geri. Jei geri – tai ir pas moteris vaikštai. Reiškia, ne pederastas“. Apsidžiaugė vilkas tokia logika, keliauja toliau. Sutinka meškiną ir klausia: „Ar žinai, kas yra logika? Va, degtukų turi?“ „Ne“ – atsako rudnosis. „Vadinasi, esi pederastas“ – konstatuoja pilkis. Kadangi dedukcija, indukcija ir abdukcija yra nelietuviški žodžiai norint gauti tikslesnį šių žodžių aiškinimą iš pradžių reiktų juos išversti ir sužinoti tikslią jų reikšmę.
punktyras 2021-12-17 07:45
Dedukcija – žinai dėsnį, ir iš detalių atkuri visą vaizdą Indukcija – iš turimų detalių nustatai tikėtiną dėsnį Abdukcija – iš turimų detalių nustatai tikėtiną dėsnį ir dedukciniu metodu atkuri labiausiai tikėtiną vaizdą. https://lt.wikipedia.org/wiki/Dedukciniai_samprotavimai https://lt.wikipedia.org/wiki/Nededukci ... protavimai
conjurer 2021-12-17 12:32
Kažkaip galvojau, kad indukcija yra susijusi su elektra, o tai ką apibrėžia wiki vadinau stereotipais.
VirtualGadget 2021-12-17 18:48
Angliškas veiksmažodis deduct yra aiškinamas taip: Vikipedijos straipsnius vertinčiau kaip nevykusius vertinius iš kitų kalbų. Aiškinimas turėtų būti toks, kad jį suprastų ir mažas vaikas, nes informacija skirta platesniam žmonių ratui nei vien knygagraužiams ar mėgėjams viską daryti tiesiai per aplinkui. Rusai tokius vadina https://www.reddit.com/r/russian/comments/9m2var/zadrot
VirtualGadget 2021-12-18 13:05
Angliškas veiksmažodis deduct yra aiškinamas taip:iš lotynų kalbos verčiant gali turėti tokias reikšmes kaip: atitraukti, paimti, nuvesti, nuvilioti, pagrobti. Abdukcija yra Loginis pažinimo būdas, samprotavimas, kai, remiantis turimomis žiniomis, faktais ar teorijomis, sukuriama nauja hipotezė. Tai ne dedukcinis, bet ir ne indukcinis pažinimo metodas. Jį apie 1865 m. pirmasis apibūdino Charlesas Sandersas Pierce’as (1839–1914). Žodis abdukcija taipogi yra naudojamas medicinoje. Pavyzdžiui: Abdukcinė spazminė disfonija yra kalbos sutrikimas, kuriam būdingas sutrikęs balso tolygumas. Kalbant balso stygos atsiskiria ir staiga balso tembras pasidaro žemas, pradedama šnabždėti. Nedidelei grupei ligonių būna mišri spazminė disfonija. Spazminė disfonija skirtina nuo balso tremoro, laringito, balso stygų polipų, psichogeninės disfonijos. Žodis abdukcija yra naudojamas ir patyrus sužalojimus. Tarkim patyrus sumušimus užpuolimo metu. Gaunama medikų išvada vadinasi abdukcija dėl to, kad išvados daromos pasitelkus nusiskundimus pateikusio asmens suteikta informacija tik po jų atmetimo ir padarius atskirus tyrimus. Vėliau sudėjus turimus duomenis išvedama bendra išvada.