Vieną iš jų taikė pats detektyvų karalius Šerlokas Holmsas – kas yra dedukcinis ir indukcinis samprotavimas, ir kuo jie skiriasi? (Foto, Video)  (6)

Nereikia būti Šerloku Holmsu, kad naudotum savo dedukcinio samprotavimo galias. Bet ar tai būtų indukcinis samprotavimas? Kuo skiriasi indukcinis ir dedukcinis samprotavimas? Ir kas yra abdukcinis samprotavimas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslinio proceso metu dedukcinis samprotavimas naudojamas logiškai ir teisingai išvadai padaryti. Taip pat dažnai naudojamas kitas samprotavimo tipas – indukcinis. Žmonės dažnai painioja dedukcinį samprotavimą su indukciniu samprotavimu – taigi, kas tai ir kuo skirasi?

Kas yra dedukcinis samprotavimas?

Dedukcinis samprotavimas, taip pat žinomas kaip dedukcija, yra pagrindinė samprotavimo forma. Mokslinis metodas naudoja dedukciją hipotezėms ir teorijoms tikrinti, ir pradedama nuo bendro teiginio arba hipotezės ir tiria galimybes pasiekti konkrečią, logišką išvadą. Mokslinis metodas naudoja dedukciją, kad patikrintų hipotezes ir teorijas, kurios numato tam tikrus rezultatus, jei jie yra teisingi.

Dedukciniame samprotavime yra pirmoji prielaida, tada antroji prielaida ir galiausiai išvada (išvada, pagrįsta samprotavimais ir įrodymais). Įprasta dedukcinio samprotavimo forma yra silogizmas, kai du teiginiai – pagrindinė ir mažoji prielaida – kartu pasiekia logišką išvadą.

 

Pavyzdžiui, po pagrindinės prielaidos „Kiekvienas A yra B“ gali sekti mažoji prielaida „Šis C yra A“. Tie teiginiai leistų daryti išvadą: „Šis C yra B“. Silogizmai laikomi geru būdu patikrinti dedukcinį samprotavimą, siekiant įsitikinti, ar argumentas yra pagrįstas.

Pavyzdžiui, „Visi vorai turi aštuonias kojas. Tarantulas yra voras. Todėl tarantulai turi aštuonias kojas." Kad dedukcinis samprotavimas būtų pagrįstas, hipotezė turi būti teisinga. Daroma prielaida, kad teiginiai „Visi vorai turi aštuonias kojas“ ir „Tarantulas yra voras“ yra teisingi. Todėl išvada logiška ir teisinga. Dedukciniame samprotavime, jei kažkas yra tiesa apie dalykų klasę apskritai, tai taip pat galioja visiems tos klasės nariams.

Dedukcinės išvados yra patikimos, jei prielaidos yra teisingos. Argumentas „Visi pliki vyrai yra seneliai. Haroldas yra plikas. Vadinasi, Haroldas yra senelis" logiškai pagrįstas, tačiau jis yra neteisingas, nes pirminė prielaida yra klaidinga.

Kas yra indukcinis samprotavimas?

 

Nors dedukcinis samprotavimas prasideda nuo prielaidos, kuri įrodoma stebėjimais, indukcinis samprotavimas iš konkrečių ir ribotų stebėjimų išskiria tikėtiną (bet ne tikrąją) prielaidą. Iš esamų duomenų daromos išvados; tai vadinama indukcine logika.

Darydami indukcines išvadas mes pereiname nuo konkretaus prie bendro. Mes atliekame daug stebėjimų, įžvelgiame modelį, darome apibendrinimą ir darome išvadas apie paaiškinimą arba teoriją. Moksle vyksta nuolatinė sąveika tarp indukcinės išvados (pagrįstos stebėjimais) ir dedukcinės išvados (pagrįstos teorija), kol vis labiau priartėjame prie „tiesos“, prie kurios galime tik priartėti, bet ne visiškai užtikrintai ja įsitikinti.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(10)
(4)
(6)

Komentarai (6)