[Žinios trumpai] Marso kolonizatoriai, pasiruoškite: NASA žvalgyba turi labai įdomios informacijos apie vandenį Raudonojoje planetoje  ()

Marse rastas vanduo – NASA žvalgyba patvirtino, ir tai gera žinia būsimoms Marso ekspedicijoms. MRO (NASA universalus dirbtinis Marso palydovas, skirtas Marsui tyrinėti iš orbitos) patvirtino, kad vanduo Raudonojoje planetoje buvo palyginti neseniai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vanduo yra per sunkus, kad galima būtų jo didelį kiekį atskraidinti raketa: todėl astronautai turės rasti vandens šaltinį Marse. Ir panašu, kad tokios paieškos gali būti sėkmingos, nes NASA MRO surinko įrodymų, kad Marse visai neseniai buvo vandens.

Šis atradimas gali būti vertingas būsimoms ekspedicijoms į Marsą, kurių įguloms prireiks didžiulio vandens kiekio. Galbūt astronautams prireiks indų vunderkindo pagalbos, kuris rinks duomenis tiesiai iš kosminių palydovų.

Žinia, kad vanduo Marse buvo daug anksčiau, nei manė mokslininkai, yra puiki, nes vanduo yra būtinas misijoms – ir kaip geriamojo vandens šaltinis astronautams, ir kaip raketų kuras paleidžiant jas nuo planetos paviršiaus.

Galbūt vanduo Marse atsirado dėl gruntinio vandens pakilimo arba tirpstančio požeminio ledo. Tai buvo nustatyta naudojant trumpojo bangos ilgio infraraudonųjų spindulių duomenis, gautus „Zhurong“ marsaeigio nusileidimo vietoje Marso Utopijos (Utopia Planitia) lygumoje.

Kinijos nacionalinė kosmoso administracija (CNSA) praėjusį rugpjūtį pratęsė savo bendradarbiavimo su NASA misiją, leisdama marsaeigiui tyrinėti Utopia Planitia pakrantės zoną. Tai milžiniška lyguma didžiausiame pripažintame Saulės sistemos kosminiame „baseine“.

 

„Zhurong“ yra šeštasis Marsą pasiekęs marsaeigis, šešių pėdų aukščio ir sveriantis apie 530 svarų. Marsaeigis nukeliavo apie 1,24 km ir ištyrinėjo įvairius Marso paviršius per 350 Marso dienų.

„SpaceX“ prezidentė Gwynn Shotwell prognozuoja, kad vanduo Marse ir lengvas priėjimas prie jo būtų puiki žinia žmonėms, norintiems iki 2030 metų aplankyti ketvirtąją planetą nuo Saulės, t. y. Marsą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(23)
(4)
(19)

Komentarai ()