Kosminė paslaptis. Ar Saulė juda Saulės sistemoje. Atsakymas gali nustebinti (Video)  ()

Į šį klausimą yra du atsakymai: taip ir ne.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Yra žinoma, kad visos Saulės sistemos planetos keičia savo padėtį sukdamosi aplink Saulę. Bet ar pati Saulė juda Saulės sistemoje? Mokslininkai turi atsakymą į šį klausimą, rašo „Space“.

Saulės judėjimas

Saulės negalima vadinti žvaigžde, kuri tiesiog „kabo“ erdvėje Saulės sistemos viduryje. Kaip ir visos kitos Paukščių Tako žvaigždės, Saulė sukasi aplink mūsų galaktikos centrą 720 000 km/val. greičiu. Kartu su Saule visi Saulės sistemos objektai, įskaitant Žemę, atlieka tą pačią kelionę.

Dieną galime stebėti Saulės judėjimą dangumi, tačiau tai yra mūsų planetos sukimosi aplink savo ašį rezultatas, o ne todėl, kad Saulė iš tikrųjų juda per Saulės sistemą. Per metus kinta ir Saulės padėtis danguje, tačiau tai yra Žemės ašies pasvirimo rezultatas arba dėl to, kad mūsų planetos orbita yra elipsė ir kartais planeta priartėja prie mūsų žvaigždės. Kaip žinote, per 1 metus Žemė visiškai apsisuka aplink Saulę. Merkurijus turi trumpiausius metus Saulės sistemoje. Tai atitinka 88 Žemės dienas. Neptūnas turi ilgiausius metus – beveik 165 Žemės metus.

Ar Saulė juda Saulės sistemoje?

Bet ar Saulė juda Saulės sistemoje? Pasak astronomų, Saulė keičia savo padėtį Saulės sistemoje, nors ir nežymiai. Tiesą sakant, tai yra Saulės svyravimai, ir jie atsiranda dėl Saulės sistemos planetų gravitacinės įtakos.

Pasak Patricko Antolino iš Nortumbrijos universiteto (Anglija), Saulė nėra visiškai statiška ir juda svyruojančių judesių pavidalu. Net jei vienas masės kūnas traukia kitą kūną, pirmasis savo ruožtu daro gravitacinį poveikį sau. Ir tai atsitinka net jei dviejų kūnų masių skirtumas yra didžiulis, kaip Saulės ir Saulės sistemos planetų atveju.

 

Antolino teigimu, Saulė turi stipriausią gravitaciją iš visų Saulės sistemos kūnų, todėl žvaigždė nėra stipriai veikiama planetų gravitacijos. Techniškai visos Saulės sistemos planetos nesisuka aplink Saulę. Vietoj to, žvaigždė ir kiekviena planeta sukasi aplink abipusios gravitacijos tašką, vadinamą baricentru. Šio taško padėtį lemia dviejų kūnų masės.

Kadangi žvaigždės turi didesnę masę nei jų planetos, baricentrai yra giliai žvaigždžių viduje. Jei planetos turi mažą masę, baricentras artėja prie žvaigždės centro, o kuo baricentras yra arčiau šerdies centro, tuo žvaigždė mažiau svyruos dėl planetų įtakos. Tai yra, planetos, kurių masė didesnė, sukelia didesnius žvaigždžių svyravimus.

 

Jupiteris yra atsakingas už Saulės judėjimą

Pavyzdžiui, Jupiteris, kurio masė yra didesnė už visas Saulės sistemos kūnų mases, Saulei daro tokią gravitacinę įtaką. Todėl Jupiteris priverčia Saulę svyruoti, kai ji juda per galaktiką per vienerius Jupiterio metus (tai yra 12 Žemės metų). Tačiau šie svyravimai yra labai maži ir siekia maždaug 65 km per valandą. Tai reiškia, kad tam tikru mastu Saulė juda, bet ne taip, kaip galima įsivaizduoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(19)
(0)
(19)

Komentarai ()