Saturno paslaptis. Planetos žieduose užfiksuoti paslaptingi šešėliai. Nežinoma, kas tai yra (Video)  ()

NASA parodė naują Saturno žiedų nuotrauką, padarytą Hablo kosminiu teleskopu. Čia matyti tamsūs apskriti „stipinai“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA mokslininkai parodė naują Saturno ir jo žiedų nuotrauką, kurią Hablo kosminiu teleskopu padarė šių metų spalį. Tačiau svarbiausia yra tai, kad kosminis teleskopas sugebėjo užfiksuoti unikalų bruožą dujų milžino žieduose – tamsias dėmes, vadinamas „stipinais“ (spoke), rašo „Space“.

Jei atidžiai pažvelgsite į storą baltą vidinę Saturno žiedų juostą, galite pamatyti paslaptingų tamsių dėmių, kurių priežastis mokslininkai vis dar nesupranta. Šios paslaptingos tamsios struktūros, kurių dydį galima palyginti su Žemės dydžiu, sukasi kartu su žiedais. Tačiau kol kas niekas negali tiksliai pasakyti, kas tai yra iš tikrųjų.

Paslaptingus „stipinus“ galima pamatyti tik du ar tris apsisukimus aplink dujų milžiną, o tada jie išnyksta. Todėl juos aptikti labai sunku.

Astronomai apie šį reiškinį pirmą kartą sužinojo po to, kai 1981 metais erdvėlaivis „Voyager 2“ praskriejo pro Saturną. Kitą kartą šį reiškinį „Cassini“ erdvėlaivis pamatė prieš 14 metų. Hablo teleskopo pagalba mokslininkai tyrinėja Saturno atmosferą ir orų pokyčius planetoje, todėl šiemet jau antrą kartą pavyko pamatyti tamsias dėmes dujų milžino žieduose.

 

Kol kas pagrindinė teorija, aiškinanti „stipinų“ atsiradimą Saturno žieduose, teigia, kad šie reiškiniai atsiranda dėl planetos stipraus magnetinio lauko ir Saulės vėjo sąveikos, tai yra saulės dalelių srauto. Šios tamsios dėmės žieduose, remiantis teorija, greičiausiai yra dulkių dalelių sankaupos. Tačiau tikrai niekas dar nežino, kas tai yra iš tikrųjų.

Kaip rodo ankstesnis Saturno stebėjimas, kurį mokslininkai atliko Hablo teleskopu, „stipinų“ atsiradimas yra sezoninis. Kiekvienas iš keturių Saturno metų laikų trunka apie 7 metus. Šios tamsios struktūros greičiausiai pasirodys arčiau Saturno lygiadienių, iš kurių artimiausias įvyks 2025 m. gegužės mėn.

 

NASA mokslininkų teigimu, per ateinančius pusantrų metų paslaptingos tamsios dėmės atsiras dažniau ir įgaus daug išraiškingesnę išvaizdą. Mokslininkai mano, kad Saturno ašies posvyris lygiadienio metu prisideda prie tokio planetos ir jos žiedų išsidėstymo, kad saulės vėjai stipriau susiduria su Saturno magnetiniu lauku. Taigi tamsios dėmės tampa ryškesnės.

Norint tiksliai įminti Saturno žiedo „stipinų“ paslaptį, reikia papildomų stebėjimų. Mokslininkai tikisi, kad naujos Hablo teleskopo nuotraukos padės išsiaiškinti situaciją dėl šių paslaptingų reiškinių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(1)
(9)

Komentarai ()

Susijusios žymos: