Palaužtas ir vienišas. NASA marsaeigis nufotografavo kas liko iš sraigtasparnio „Ingenuity“ (Foto, Video)  ()

Marsaeigis „Perseverance“ nufotografavo avariją patyrusį „draugą“, stovėdamas ant Marso smėlio kopos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA parodė sraigtasparnio „Ingenuity“ nuotrauką, padarytą marsaeigio „Perseverance“. Šiame vaizde sudužęs sraigtasparnis, kuris buvo patikimas roverio palydovas beveik 3 metus, matomas „besiilsiantis“ ant smėlio kopos fone. O nuotraukos priekiniame plane matosi dykuma, akmenimis padengtas Marso paviršius, rašo „Space“.

Praėjo daugiau nei dvi savaitės nuo tada, kai „Ingenuity“ sraigtasparnis patyrė didelę žalą pagrindinėms rotoriaus mentėms. Dabar vasario 4 d. jį nufotografavo „Perseverance“ roveris. Visos keturios „Ingenuity“ sraigto mentės buvo pažeistos sausio 18 d., kai orlaivis atliko 72-ąjį skrydį ir nusileido ant smėlėto Marso paviršiaus.

NASA mokslininkai, vis dar analizuoja „Ingenuity“ patirtą žalą ir bando išsiaiškinti nelaimės priežastį, tačiau nepaisant to, ką jie atras, ši misija jau baigta. Marso sraigtasparnis niekada nebegalės pakilti.

2021 m. vasario 18 d. „Ingenuity“ su marsaeigiu „Perseverance“ sėkmingai nusileido prie Marso Jezero kraterio. Tačiau į pirmąjį skrydį jis išvyko tik balandį. Marso sraigtasparnis jau pateko į istoriją kaip pirmasis orlaivis, skridęs kitoje planetoje.

 

NASA mokslininkai norėjo įrodyti, kad specialiai sukurti įrenginiai gali skristi Marse. Per pirmuosius penkis sraigtasparnio „Ingenuity“ skrydžius buvo demonstruojamos naujausios technologijos.

Iš esmės, įvykdęs 30 dienų misiją ir atlikęs penkis skrydžius, sraigtasparnis „Ingenuity“ galėjo tiesiog toliau stovėti Marso paviršiuje. Tačiau NASA mokslininkai nusprendė, kad Marso sraigtasparnis gali pasiekti daugiau, todėl jo misija buvo pratęsta.

 

„Ingenuity“ misijos rezultatas – didelis kiekis surinktos naudingos informacijos, per visą skrydžio laiką įveiktas 17,7 km atstumas, o bendras laikas, praleistas ore iš viso siekia 129 minutes.

NASA dabar aktyviai dalyvauja kuriant kitą sraigtasparnį, pavadintą „Dragonfly“. Šis branduoline jėga varomas erdvėlaivis skirtas tirti didžiausią Saturno palydovą Titaną. Planuojama, kad „Dragonfly“ į Titaną keliaus 2028 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(24)
(0)
(24)

Komentarai ()