Marse aptiktas radioaktyvus šilumos šaltinis. Kas vyksta?  ()

Mokslininkų teigimu, Marsas padengtas tikrai „labai storais šarvais“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis „Geophysical Research Letters“ paskelbtu tyrimu, grupei Šveicarijos mokslininkų pagaliau pavyko tiksliai nustatyti Marso plutos storį. Jie taip pat išsiaiškino, kad pagrindinis Raudonosios planetos vidinės šilumos šaltinis yra tokių radioaktyvių elementų kaip uranas ir toris irimas per ilgą laikotarpį, rašo „Futurism“.

Grupė Šveicarijos mokslininkų atliko nuodugnią duomenų, surinktų NASA  zondo, nusiųsto į Marsą tirti jo seisminius virpesius, analizę. Nors įrenginys jau nutraukė savo mokslinę veiklą, didžiulis duomenų masyvas apdorojamas ir toliau, o tai atvedė prie naujų atradimų.

Dar praėjusių metų gegužę „InSight“ įrenginys užfiksavo galingiausią kada nors pastebėtą Marso plutos drebėjimą. Dėl šio įvykio seisminės bangos tris kartus apskriejo aplink planetą, o tai leido mokslininkams nustatyti Marso plutos storį ir jos tankį.

Remdamiesi gautais duomenimis, kurie papildė kitus ankstesnius stebėjimus, mokslininkai išsiaiškino, kad Marso plutos storis vidutiniškai siekia nuo 42 iki 56 km. Palyginimui, Mėnulio plutos storis yra nuo 34 iki 43 km, o Žemės plutos storis dar mažesnis – nuo ​​21 iki 27 km. Nors iš tikrųjų tame nėra nieko neįprasto, nes, pasak mokslininkų, mažesni Saulės sistemos kūnai turi storesnę plutą nei patys didieji. Tuo pačiu metu tyrimas parodė, kad pietiniame pusrutulyje Marso plutos storis yra didesnis nei šiauriniame.

 

Tyrinėtojai taip pat išsiaiškino, kad tiek šiauriniame, tiek pietiniame planetos pusrutuliuose Marso plutos tankis yra vienodas. Šis atradimas ypač svarbus, nes šiaurėje daugiausiai lygumos, o pietuose – kalnai ir aukštumos. Naujas tyrimas, pasak mokslininkų, gali užbaigti ilgalaikius ginčus dėl Raudonosios planetos plutos kilmės ir struktūros.

Bet tai dar ne viskas. Mokslininkams pavyko išsiaiškinti, kad pagrindinis Raudonosios planetos vidinės šilumos šaltinis yra radioaktyvių elementų, tokių kaip uranas ir toris, skilimas ilguoju laikotarpiu. Kaip rodo tyrimo rezultatai, nuo 50% iki 70% šių šilumą skleidžiančių elementų yra būtent Marso plutoje.

 

Tai reiškia, kad Raudonosios planetos vidus labai panašus į Žemės, nes mūsų planetoje dalis vidinės šilumos atsiranda irgi dėl radioaktyvių elementų irimo. Šis atradimas paaiškina, kaip Marsas milijardus metų galėjo gamintis šilumą. Didžiulės radioaktyvių elementų sankaupos Marso plutoje gali paaiškinti, kodėl planetos viduje yra ertmių, kuriose vis dar vyksta uolienų tirpimas, teigia mokslininkai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(22)
(0)
(22)

Komentarai ()

Susijusios žymos: