Kaip Žemėje, taip ir Marse - zondas išvaduotas stuktelėjimu kastuvu  (1)

NASA zondas „InSight“, kuris šiuo metu yra Marso paviršiuje, vykdydamas misiją susidūrė su kai kuriomis netikėtomis problemomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienas zondo modulis turėjo gręžtis į Marso paviršių – bet įstrigo dirvoje, nes toje vietoje ji pasirodė klampesnė, nei buvo tikėtasi.

Po kelių nesėkmingų bandymų išspręsti problemą, NASA buvo priversta pažiūrėti į problemą kūrybingiau. Ir galų gale zondą pavyko išlaisvinti – bet tik vožtelėjus per kasimo modulį „InSight“ kastuvu.

„Šiek tiek gerų naujienų iš #Marso: atrodo, kad mūsų naujas požiūris į roboto rankos panaudojimą kurmio stumtelėjimui suveikė! @ NASAJPL / @ DLR_en komandos džiaugiasi matydamos vaizdą ir planuoja ir per ateinančias kelias savaites toliau laikytis tokio požiūrio #IšsaugotiKurmį“, – rašoma „Twitter“ žinutėje.

Postūmis kastuvu

NASA tikėjosi, kad „InSight“ modulis, pramintas „kurmiu“, kasis į Marso smėlį. Bet kadangi šio vienoje vietoje susikaupė daug, visas aparatas įstrigo.

Užprogramuoti robotinę ranką taip, kad ji nusileistų ant „kurmio“, buvo rizikingas manevras, kurio imtasi kaip paskutinės priemonės, rašo „Popular Science“ – rizikingas todėl, nes buvo pavojus pažeisti trapias elektros ir ryšio linijas, kurios buvo nutiestos netoliese.

Laimei, prieš pradėdami realų bandymą, inžinieriai keletą mėnesių praleido treniruodamiesi simuliacijoje.

Bet štai pagaliau „kurmis“ jau vėl veikia ir NASA tikisi vėl jam duoti užduotį raustis į Marso paviršių.

Įsigręžęs gilyn, jis, tikimasi, sugebės įvykdyti savo pagrindinę misiją – išanalizuoti temperatūros svyravimus Raudonojoje planetoje, kas leistų suprasti, kiek Marso vidus yra panašus į Žemės vidų.

Parengta pagal Futurism.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(26)
(4)
(22)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: