„Perėjo kiaurai namą.“ Nuolaužos iš TKS nukrito ant JAV gyvenamojo namo. Ką sako NASA (Foto)  ()

Floridos valstijos gyventojo dviejų aukštų namo stogą ir grindis pralaužė didelis cilindro formos metalinis objektas, sveriantis beveik 1 kg.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ekspertai mano, kad beveik 1 kg sveriantis cilindrinis metalinis objektas, pramušęs vieno Floridos valstijos (JAV) Naples miesto gyventojo dviejų aukštų namo stogą ir grindis, gali būti nuolaužos, išmestos iš Tarptautinės kosminės stoties (TKS). NASA tiria incidentą ir kol kas nepateikė tikslaus atsakymo apie nukritusio objekto kilmę, rašo „The Guardian“.

Floridos gyventojas Alejandro Otero, kuris buvo namuose su savo sūnumi, pranešė, kad ant jo namo nukrito didelis metalinis objektas, kuris, jo manymu, atkeliavo iš kosmoso.

„Tai buvo siaubingas garsas. Nuolauža vos nepataikė į mano sūnų. Jis buvo per du kambarius ir visa tai girdėjo“, –  pasakojo namo savininkas Alejandro Otero. „Kažkas perėjo kiaurai namą ir padarė didelę skylę grindyse ir lubose.“

Kosminės nuolaužos kilmę patvirtina kai kurie ekspertai, teigdami, kad šis objektas gali būti krovininio padėklo, skirto baterijoms, dalis. Ji buvo išmesta iš TKS dar 2021 metais, po stoties modernizavimo, kai senos baterijos buvo pakeistos naujomis. Nuo tada 2,9 tonos sveriantis objektas skriejo orbitoje. Prieš 3 metus NASA pranešė, kad tai buvo masyviausias kosminių šiukšlių gabalas, kada nors išmestas iš kosminės stoties.

 

JAV oro pajėgų kosmoso vadovybė, likus kelioms minutėms iki objekto nukritimo ant Otero namo, užfiksavo didelio kosminių šiukšlių fragmento patekimą į atmosferą virš Floridos valstijos, tačiau kas tiksliai tai buvo, šiuo metu nežinoma.

Smithsonian instituto astronomas Jonathanas McDowellas teigia, kad būtent krovininis padėklas iš TKS pateko į atmosferą ir visiškai nesudegė, o dalis jo nuolaužų nukrito ant planetos paviršiaus. NASA atstovai jau pradėjo tirti incidentą ir bando išsiaiškinti, ar šis cilindrinis objektas tikrai kažkada priklausė TKS. Tačiau kol kas nėra patvirtinimo.

Alejandro Otero dabar nori, kad kas nors jam kompensuotų patirtą žalą. Nors pačios baterijos priklausė NASA, jas atgabeno Japonijos kosmoso agentūra (JAXA). Ir tai apsunkina užduotį nustatyti, kas bus atsakingas už tokį incidentą.

 

Anot Michelle Hanlon iš Misisipės valstijos universiteto, jei objektas nepriklauso NASA ir jis nukris į Žemę ir padarys žalą, tuomet atsakinga turėtų būti jį į kosmosą išsiuntusi šalis.

Europos kosmoso agentūros duomenimis, kai kurios krovininio padėklo dalys galėjo pasiekti Žemės paviršių, tačiau rizika, kad tokie fragmentai pataikytų į žmogų, yra neįtikėtinai maža. Kita vertus, panašus kosminių šiukšlių patekimas į atmosferą vyksta labai dažnai, tačiau didžioji dalis tokių šiukšlių sudega ir nepasiekia planetos paviršiaus.

NASA pažadėjo artimiausiu metu išsiaiškinti, ar ant Floridos gyventojo namo nukritęs metalinis objektas yra susijęs su TKS ir ar jis iš tiesų atkeliavo iš kosmoso.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(0)
(10)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()