Legendinis mokslininkas įspėjo neužmegzti kontakto su ateivių civilizacijomis – tačiau jau gali būti per vėlu  ()

Daugiau nei šimtmetį žmonės ieškojo ateivių civilizacijų kažkur visatoje. Nors iki šiol nieko neradome, mums neblogai sekasi ieškoti egzoplanetų – nuo pirmojo atradimo praėjusio amžiaus 10-ajame dešimtmetyje patvirtinome, kad jų Paukščių take yra daugiau kaip 5 000, rašo „IFLScience“.



© TheDigitalArtist (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/illustrations/ai-generated-alien-creature-space-8683684/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ir netgi pavyko nustatyti keletą intriguojančių galimų gyvybės užuominų, įskaitant egzoplanetoje K2–18b aptiktą dimetilsulfidą – dujas, kurias Žemėje gamina tik gyvybė. Tačiau jei rastume planetą su gyvybe ar išsivysčiusiomis civilizacijomis, ar turėtume užmegzti kontaktą?

Ne visi mano, kad tai gera idėja, tarp jų ir fizikas Stephenas Hawkingas. 2015 m. S. Hawkingas paaiškino, kodėl tikriausiai geriau neužmegzti kontakto.

„Mes nedaug žinome apie ateivius, bet žinome apie žmones, – sakė S. Hawkingas. – Jei pažvelgtume į istoriją, žmonių kontaktai su mažiau protingais organizmais jų požiūriu dažnai būdavo pražūtingi, o civilizacijų su pažangiomis ir primityviomis technologijomis susidūrimai blogai baigdavosi mažiau pažengusioms. Civilizacija, perskaičiusi vieną iš mūsų žinučių, gali būti mus aplenkusi milijardais metų. Jei taip, jie bus daug galingesni ir gali mus laikyti ne ką vertingesniais, nei mes laikome bakterijas.“

[Iš Lenkijos] „Engwe“ švenčia savo 10-ąjį gimtadienį! Su kuponais mažiausios kainos istorijoje ir el. dviračiai dovanų!
4268 1

Tokie išpardavimai būna tik kartą per dešimtmetį. Ir „Engwe“ kompanija švęsdama savo veiklos jubiliejinį gimtadienį paruošė beprotiškų pasiūlymų.

Išsamiau

Tai panašu į Liu Cixino mokslinės fantastikos romane „Tamsusis miškas“ išdėstytą teoriją. Knygoje vienas veikėjas teigia, kad, atsižvelgiant į tai, jog nėra aiškūs ateivių civilizacijų ketinimai, prasminga neužmegzti kontakto. Jei nors viena civilizacija yra priešiška arba tvirtai pasiryžusi sunaikinti visas kitas galimas grėsmes savo civilizacijai, turėtume pasirūpinti, kad apie savo egzistavimą neskelbtume pernelyg garsiai.

Nepaisant to, kad S. Hawkingas nuogąstavo dėl kontaktų su ateiviais, jis labai pasisakė už tai, kad nežemiškųų būtybių reikia toliau ieškoti.

 

„Mes tikime, kad Žemėje gyvybė atsirado spontaniškai, todėl begalinėje visatoje turi būti ir kitų gyvybės apraiškų, – tęsė S. Hawkingas. – Laikas įsipareigoti rasti atsakymą, ieškoti gyvybės už Žemės ribų. Mes esame gyvi. Esame protingi. Turime tai sužinoti.“

Žinoma, sprendimas, ar informuoti ateivių civilizacijas apie mūsų egzistavimą, gali būti ne mūsų valioje. Gali būti, kad ateiviai gali mus surasti panašiais būdais, kaip ir mes juos (tik jie galėjo ieškoti ne šimtus, o tūkstančius metų), arba net gali užfiksuoti signalus, kuriuos mes skleidžiame iš savo planetos. Gali būti, kad jau per vėlu slėptis, rašo „IFLScience“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(27)
(1)
(26)

Komentarai ()