„Tai ką padarė „Ingenuity“ pranoko visus lūkesčius ir drąsiausias svajones.“ NASA skelbia sensaciją (Video)  ()

Perfrazuojant garsiąją Marko Tveno citatą, galime pasakyti, kad gandai apie ankstyvą Marso sraigtasparnio „Ingenuity“ mirtį yra gerokai perdėti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA atsisveikino „Ingenuity“ ir išformavo jo mokslo komandą. Tačiau sraigtasparnis „Ingenuity“ dar nėra miręs ir toliau rinks duomenis apie Marsą, rašo „IFLScience“.

„Ingenuity“ sraigtasparnį galima drąsiai vadinti stulbinančiu NASA pasiekimu. Šis mažas skraidantis robotas 2021 metų balandį tapo pirmuoju įrenginiu, skridusiu kitoje planetoje. Tai galima laikyti tikru žygdarbiu, turint omenyje, kad Marso atmosfera ir apskritai sąlygos šioje planetoje labai skiriasi nuo tų, kurios yra Žemėje.

Raudonojoje planetoje gravitacija sudaro tik 1/3 Žemės gravitacijos. Marse taip pat itin plona atmosfera, o slėgis planetos paviršiuje tesudaro 1 % Žemės slėgio. Tai reiškia, kad oro molekulių yra per mažai, o tai reiškia, kad ji yra per reta, kad „Ingenuity“ sraigtasparnio mentės galėtų sukurti reikalingą keliamąją jėgą.

Iš pradžių NASA norėjo atlikti įprastinius skraidančio roboto bandymus ekstremaliomis Raudonosios planetos sąlygomis per 5 skrydžius, kurie turėjo įvykti per 30 Marso dienų (vadinamos solais). Tačiau galiausiai sraigtasparnis „Ingenuity“ atliko 72 skrydžius per 1000 Marso dienų.

 

NASA mokslininkai buvo taip sužavėti skraidančio roboto darbu, kad pradėjo jį naudoti kaip žvalgą, kuris ieškotų įdomių paviršiaus vietų, kurias galėtų ištirti „Perseverance“ marsaeigis.

Deja, 72-ojo skrydžio metu Marso sraigtasparnis atliko priverstinį nusileidimą ir prarado ryšį su marsaeigiu, per kurį perdavė duomenis į Žemę. Kai ryšys buvo atkurtas, mokslininkai iš Marso gautų vaizdų nustatė, kad skraidančio roboto mentės buvo smarkiai pažeistos ir „Ingenuity“ daugiau niekada neskris.

Nors sraigtasparnis nebegali skristi, jis vis tiek sugeba rinkti duomenis apie aplinką ir perduoti juos „Perseverance“, kuris persiunčia juos NASA mokslininkams. Prieš išformuojant „Ingenuity“ mokslo komandą, mokslininkai gavo paskutinę žinią iš „Ingenuity“.

 

Nauja skraidančio roboto misija bus rinkti duomenis jam stovint ten kur paskutinį kartą nusileido. Mokslininkai tikisi gauti daug svarbios informacijos, kuri bus naudinga būsimiems Raudonosios planetos tyrimams.

NASA mokslininkai teigia, kad „Ingenuity“ ne tik pranoko visus jų lūkesčius ir drąsiausias svajones, bet ir leido kuo daugiau išstudijuoti skrydžio Marse technologiją, kuri pravers kuriant naujus orlaivius. Jie galės skristi ne tik Marse, bet ir kituose Saulės sistemos pasauliuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(47)
(0)
(47)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()