Laukti liko nedaug. Žemę gali užklupti stipriausia saulės audra per 165 metus. Skelbiama data (Video)  (5)

Manoma, kad galingos saulės audros gali gerokai sutrikdyti ryšio palydovų darbą, jos gali paveikti net Hablo kosminį teleskopą.


Vainikinės masės išmetimas
Vainikinės masės išmetimas
© PickPic (atvira licencija) | https://www.pickpik.com/sun-solar-flare-sunlight-eruption-prominence-hot-87582

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gegužės 10 ir 11 dienomis Žemę apėmė galinga G5 lygio geomagnetinė audra, sukėlusi Žemėje daugybę ryšių ir energijos sistemų sutrikimų. Audros metu Lietuvoje buvo stebina viena įspūdingiausių šiaurės pasvaiščių.

Tačiau mokslininkai mano, kad artimiausiu metu tikimasi galingesnių saulės audrų. Gali kilti geomagnetinė audra, kurios galia prilygsta 1859 m. Carringtono įvykiui. Šios galingiausios kada nors užfiksuotos geomagnetinės audros metu sutriko ryšis visoje planetoje. Galbūt naujos audros sukels dar baisesnių pasekmių, rašo „Daily Mail“.

[Vokietija] Fantastiškos kainos mobilios energijos stotelės tik 162€! Būtinos namie ir keliaujant. Ribotas kiekis („DLNRG D500“)
2751 1

Labai gera kaina + PayPal akcija

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

Ribotas kiekis

Išsamiau

Pasak Harvardo-Smithsonian astrofizikos centro mokslininko dr. Jonathano McDowello, galingi Saulės išsiveržimai tęsis iki 2025 m. Būtent ateinančių metų vasaros viduryje, kaip spėja mokslininkas, bus pasiektas vadinamasis saulės maksimumas. Tai yra Saulės 11 metų ciklo aktyvumo pikas, kai žvaigždės paviršiuje atsiras daugybė saulės dėmių, kurios išprovokuos galingiausius saulės blyksnius.

McDowello teigimu, per ateinančius ar daugiau metų galime nesunkiai tikėtis, kad Žemėje kils stiprios geomagnetinės audros, kurias sukelia spinduliuotės ir plazmos išmetimas iš Saulės paviršiaus.

 

Atsižvelgiant į tai, kad praėjusią stipriausią geomagnetinę audrą sukėlė saulės dėmių išsiveržimai, kurie buvo net didesni už tuos, kurie sukėlė 1859 m. Carringtono geomagnetinę audrą, mokslininkai tikisi, kad panašus įvykis pasikartos artimiausiu metu.

Prieš 165 metus dėl stipriausios Žemėje geomagnetinės audros nutrūko telegrafo ryšys, sutriko kompasų darbas laivuose.

Mokslininkai mano, kad iki 2025 m. liepos mėn. Saulėje atsiras daugiau nei 100 saulės dėmių, kai per saulės minimumą, buvusį 2019 m. jų beveik nebuvo. Tačiau dabar Saulės dėmių daugėja, todėl atsiranda vis daugiau blyksnių ir vainikinės masės išmetimų.

 

Kuo stipresni išmetimai Saulėje, tuo didesnį neigiamą poveikį jie daro ryšio palydovų ir energijos sistemų veikimui Žemėje.

Dėl stiprių saulės audrų savo darbą gali anksčiau baigti net Hablo kosminis teleskopas. Taip pat stipri spinduliuotė neigiamai veikia teleskopo prietaisų veikimą.

McDowellas mano, kad artimiausiu metu dėl padidėjusio Saulės aktyvumo turėtume tikėtis dar daugiau neigiamų pasekmių technologijoms Žemėje ir Žemės orbitoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(50)
(35)
(15)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (5)