Keturis kartus didesnė už Žemę. Ant Saulės atsirado dėmė: ji matoma plika akimi  ()

Galingiausias Saulės žybsnis gali įvykti dėl didžiulės saulės dėmės. Ir tai gali lemti geomagnetinės audros Žemėje atsiradimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jau gegužės 24 d. ir artimiausiomis dienomis galite stebėti Saulės dėmės, vadinamos AR3311, judėjimą. Per pastarąsias 48 valandas jame nebuvo didelio aktyvumo, tačiau gegužės 24 d., gali įvykti galingiausias X klasės saulės žybsnis, o tai savo ruožtu gali sukelti Žemėje stiprią geomagnetinę audrą. Tačiau kol kas šią saulės dėmę galima stebėti net be teleskopo, rašo „ScienceAlert“.

Saulės dėmės yra atskiros Saulės sritys, jos yra tamsesnės, todėl išsiskiria iš ryškios mūsų žvaigždės šviesos. Būtent čia pradeda keistis Saulės magnetinio lauko jėgos linijos, todėl čia stipriai išsiveržia plazma. Taip atsiranda saulės blyksniai ir vainikinės masės arba plazmos išmetimas į kosmosą.

AR3311 saulės dėmės dydis yra 4 kartus didesnis nei mūsų planeta. Todėl ji aiškiai matoma iš Žemės, net ir be teleskopo. Tai yra, dėmę ant Saulės galima pamatyti beveik plika akimi. Tai reiškia, kad norint išvengti akių pažeidimų, reikia naudoti specialius akinius su lęšiais, kurie 100% blokuoja mūsų žvaigždės ultravioletinę ir infraraudonąją spinduliuotę. Jei į Saulę žiūrėsite su paprastais akiniais nuo saulės, didelė tikimybė, kad spinduliuotė padarys nepataisomą žalą akims.

Pasak Saulės aktyvumą stebinčių mokslininkų, prieš kelias dienas šioje saulės dėmėje pasireiškė stiprus M klasės pliūpsnis, tačiau ypatingų rūpesčių Žemei tai nesukėlė. Tačiau jau trečiadienį, gegužės 24 d., yra nedidelė tikimybė sulaukti galingesnio žybtelėjmo – X klasės. Šie pliūpsniai laikomi galingiausiais iš visų galimų Saulėje.

 

Kol kas astronomai negali tiksliai pasakyti, ar kurį nors iš šių blyksnių lydės plazmos emisija, tačiau jei taip atsitiks, Žemėje gali kilti labai stipri geomagnetinė audra. Dėl tokio įvykio atsiras ne tik labai gražios pašvaistės, bet ir gali nutrūkti radijo ryšys, taip pat sutrikti energetinių sistemų ir navigacijos įrangos veikla Žemėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()