Mokslininkams pirmą kartą pavyko pažvelgti į Saulės vidų: skelbia, ką ten pamatė  ()

Tyrėjai pagaliau sugebėjo pažvelgti į mūsų žvaigždės vainiko vidurinę dalį ir ten aptiko sudėtingą plazmos struktūrą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Astronomai viduriniame Saulės atmosferos sluoksnyje aptiko tinklelį primenančią plazmos struktūrą ir mano, jog šio tinklo viduje formuojasi saulės vėjas (įkrautų dalelių srautas, kuris ištrūksta iš žvaigždės), rašo „Space“.

Pasak Dano Seatono iš Pietvakarių tyrimų instituto Kolorado valstijoje (JAV), mokslininkai dabar turi aukštos kokybės fotografijų, kurios suteikia naujos informacijos apie tai, kas vyksta Saulės viduje.

Išorinis Saulės atmosferos sluoksnis vadinamas vainiku ir iš Žemės matomas tik visiško Saulės užtemimo metu, kai Mėnulis absoliučiai uždengia mūsų žvaigždę. Kalbant apie vainiko vidurį, jis yra 1 milijono km aukštyje virš Saulės paviršiaus ir mažiausiai astronomų ištirtas.

 

Dabar, naudojant erdvėlaivius, mokslininkams pirmą kartą pavyko pažvelgti į šios vidurinės vainiko vidų ir mokslininkai padarė išvadą, kad būtent čia kyla saulės vėjas. Ir žinoma, kad šis reiškinys turi įtakos „kosminiam orui“ Saulės sistemoje.

Saulės vėjas bei blyksniai gali sukelti elektroninės įrangos gedimus tiek Žemėje, tiek orbitoje, pabloginti radijo ryšio kokybę, taip pat išjungti elektros tinklus.

 

Tačiau mokslininkai vis dar tiksliai nežino, koks mechanizmas sukuria saulės vėją, todėl šio įvykio beveik neįmanoma prognozuoti. Bet dabar jie atrado sudėtingą tinklelį primenančią plazmos struktūrą vidurinėje karūnos dalyje ir mano, kad čia formuojasi saulės vėjas.

Remdamiesi naujais duomenimis, mokslininkai pastebėjo Saulėje porą vainikinių skylių. Tai Saulės atmosferos sritys, kurios atrodo kaip juodosios skylės ir iš jų į kosmosą išsiveržia plazmos srautai. Kai Saulėje atsirado šios vainikinės skylės, mokslininkai išsiaiškino, kad vidurinė vainikinė dalis yra tinklinės struktūros.

 

Šis sudėtingas tinklas susideda iš įmagnetintų plazmos srovių, kurios nuolat sąveikauja viena su kita. Mokslininkai nustatė, kad saulės vėjo srautai atsiranda virš vainikinio tinklo.

Pasak D. Seatono, šie nauji duomenys gali būti naudojami naujai NASA Saulės tyrimo misijai. Kitais metais PUNCH erdvėlaivis keliaus į mūsų žvaigždę, kad dvejus metus tyrinėtų išorinį Saulės vainiką ir arčiausiai jo esančias Saulės sistemos sritis, kad geriau suprastų, kaip ten formuojasi saulės vėjas.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(26)
(2)
(24)

Komentarai ()