Pavadinimo paslaptis. Kodėl mūsų galaktika vadinama Paukščių Taku? Kuo čia dėtas pienas?  ()

Kodėl mūsų gimtoji galaktika vadiama Paukščiu Taku, o angliškai Milky Way.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-06-25 Pavadinimo paslaptis. Kodėl mūsų galaktika vadinama Paukščių Taku? Kuo čia dėtas pienas?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Spiralinė galaktika, vadinamu Paukščių Taku yra Saulės sistemos namai, o kartu ir mūsų planetos namais. Visatoje yra begalė galaktikų ir manoma, kad daugiau nei pusė jų yra spiralinės.

Paukščių Take yra apie 400 milijardų žvaigždžių, o jo skersmuo – 100 000 šviesmečių. Arba maždaug 9 460 730 472 580 km.

Bet iš kur kilo Paukščių Tako (angliškai Milky Way) pavadinimas? Apie tai rašo „IFLScience“.

Jei angliškai mūsų galaktikos pavadinimas, t. y. Milky Way, panašus į vieno gerai žinomo šokoladinio batonėlio pavadinimą, tai lietuvių kalba jis turi kitokią asociaciją.

Lietuviškasis Paukščių Tako pavadinimas siejamas su tuo, kad rugpjūčio–rugsėjo mėnesiais jis driekiasi per dangų maždaug pietų kryptimi ir sutampa su kryptimi, kuria rudenį išskrenda paukščiai į šiltuosius kraštus.

Ir vis dėlto mūsų galaktikos pavadinimas daugumoje kalbų (tarp jų ir latvių – Piena Ceļš) siejamas su pienu.

Pasak senovės graikų legendos, vyriausiasis dievas Dzeusas norėjo, kad jo žmona deivė Hera žindytų jo nesantuokinius vaikus. Dzeusas pirmiausia norėjo, kad Hera pamaitintų pusiau nemirtingą Heraklį, kad jis taptų nemirtingas, kaip dievai.

 

Viena legendos versija sako, kad Dzeusas uždėjo Heraklį ant miegančios Heros krūties, kad šis pradėtų žindyti jos pieną. Bet Hera pabudo ir atstūmė Dzeuso sūnų, pienas ištiško ir danguje sukūrė pieno ruožą.

Kita legendos versija sako, kad Hera sutiko pamaitinti Heraklį, tačiau jis stipriai įkando jai į spenelį ir atsitiko tas pats.

Remdamiesi šia legenda, senovės graikai sugalvojo terminą „galaktika“, kurio šaknis kilusi iš žodžio „gala“, reiškiančio pieną. Vėliau šį pavadinimą senovės pritaikė romėnai – Via Galactica, kuris verčiamas kaip Pieno Takas.

 

Žinoma, ne visoms kultūroms būdinga ta pati mitologija, o mūsų galaktika turi daug skirtingų pavadinimų. Pavyzdžiui, senovės egiptiečiai tikėjo, kad mūsų galaktika yra deivė Nut, sauganti Žemę tokios ryškios juostos danguje pavidalu.

O kinų mitologijoje mūsų galaktikos pavadinimas verčiamas kaip Sidabrinė upė. Ji skiria du įsimylėjėlius, kuriuos atstovauja ryškios žvaigždės Vega ir Altayras.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(30)
(0)
(30)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()