„Greičiau už garsą.“ Kodėl dauguma raketų paleidžiamos į kosmosą netoli pusiaujo  ()

Lengviau patekti į kosmosą, jei galite sulaukti pagalbos iš mūsų planetos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugelio kosminių raketų paleidime yra stulbinantis panašumas: jos siunčiamos į kosmosą iš kosmodromų, esančių arčiau pusiaujo. To priežastys susijusios su žmonių saugumo užtikrinimu, taip pat su minimaliomis pastangomis patekti į orbitą, rašo „IFLScience“.

Daugelis kosmodromų yra netoli vandenyno. Pirmosios raketos paleidimo minutės yra itin svarbios, nes jei ji suges, geriau, kad ji nukristų į vandenyną, o ne į tankiai apgyvendintą zoną.

Kai kurie kosmodromai nėra šalia vandenyno, pavyzdžiui, Baikonūras Kazachstane. Bet aplinkui nėra tankiai apgyvendintų vietovių, tad žmonių saugumas užtikrinamas.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! SUP irklentės, 34 colių WQHD žaidimų monitoriai, planšetės, portabili automobilinė multimedijos sistema ir kt.
2369 2

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-07-31/2024-08-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „FunWater SUPFR04A/SUPFR04E“ - pripučiamos SUP irklentės

2) „SUITU“ - belaidė pompa, 150PSI

3) „BRAVOBRO“ - akumuliatorinis pjūklas su 2 baterijomis ir įkrovikliu

4) „KOORUI ‎34E6UC“ - 34 colių WQHD žaidimų monitorius

5) „iMars 11.26“ - portabili automobilinė multimedijos sistema

6) „N-One NPad Pro“ - 8+128GB, 4G LTE, 10,4 2K ekrano Android planšetė

Išsamiau

Platuma, kurioje yra kosmodromas yra labai svarbi. NASA Kennedy kosmoso centras yra Floridos valstijoje, JAV, 28 ° šiaurės platumos. „SpaceX“ kosmodromas „Starbase“ yra pietų Teksase, JAV, 25 ° šiaurės platumos.

Kinijos Venčango kosminis uostas yra Hainano saloje pietų Kinijoje, 19 ° šiaurės platumos. O Europos kosmoso agentūros (ESA) Gvianos kosmoso centras yra Prancūzijos Gvianoje, Pietų Amerikoje, 5 ° šiaurės platumos. Tai yra, šios paleidimo vietos yra kuo arčiau pusiaujo. Priežastis ta, kad lengviau patekti į kosmosą, jei galite gauti pagalbos iš mūsų planetos.

 

Ties pusiauju Žemė sukasi aplink savo ašį 1650 km/val. greičiu planetos centro atžvilgiu (greičiau už garsą – 1234 km/val.). Kuo arčiau pusiaujo raketa paleidžiama į kosmosą, tuo mažiau degalų reikia Žemės gravitacijai įveikti, nes galima panaudoti planetos sukimosi greitį.

Kosminės raketos paleidimas netoli pusiaujo reiškia papildomus 5 % horizontalaus greičio, reikalingo patekti į orbitą. Tai gali atrodyti nedaug, tačiau tai gali žymiai sumažinti reikalingą degalų kiekį. Kuo mažiau degalų reikia nešančiajai raketai, tuo daugiau krovinių ji gali išsiųsti į kosmosą.

Pavyzdžiui, prieš Rusijos invaziją į Ukrainą iš Prancūzijos Gvianos kosmodromo kartais buvo leidžiamos ir Rusijos nešančiosios raketos „Sojuz“. Tačiau dabar jos į kosmosą siunčiamos iš Baikonūro kosmodromo, esančio 45 ° šiaurės platumos. Taigi, paleidimai iš Pietų Amerikos leidžia į orbitą iškelti 60 % daugiau naudingosios apkrovos nei paleidimai iš Kazachstano.

 

Tačiau yra keletas taisyklių išimčių. Yra kosmodromų, esančių toli į šiaurę nuo Žemės, aukščiau 50 ° šiaurės platumos, nes raketų greitis ne visada turi reikšmės.

Pavyzdžiui, paleidimai iš šiaurinių kosmodromų yra tinkami palydovams paleisti į sinchroninę Saulės orbitą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(0)
(9)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()