Juodosios skylės įsuka šviesą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

_alvydas_ 2011-02-16 11:55
Gražus bandymas. Bet nebūtinai pasitvirtins. Jei pasitvirtins, tai nebūtinai tai paneigs alternatyvas, na kaip ir Shapiro sulėtėjimas http://en.wikipedia.org/wiki/Shapiro_delay, kuris dar gražiau išsiveda iš eterio („dinaminio kvantinio eterio“ ) hipotezės. Beje, gal yra Lietuvoj astronomų galinčių patikrinti tai: Pagal bendrą reliatyvumą šviesa praeidama pro Saulę užlinksta kampu 4GM/Rc^2. Manau, kad yra nemaža tikimybė, kad viskas vyksta kiek kitaip: šviesa artėdama prie Saulės užlinksta į priešingą pusę nuo Saulės kampu a1 = V/(c+V), o kelyje nuo Saulės iki Žemės užlinksta į Saulės pusę kampu a2 = V/(c-V). Čia V – antras kosminis greitis Saulės paviršiuje ( V = (2GM/R)^(1/2) ). Taigi bendras užlinkimo kampas a=a2-a1. Kai nelabai didelė gravitacija a=2(V/c)^2 = 4GM/Rc^2. Net dėl Žemės gravitacijos kampas a1 gaunasi gana didelis (net kelis kart didesnis nei bendras kampas a sukuriamas prie Saulės) ir galėtų būti aptiktas. Tačiau jis bus tokio dydžio tik stebint žvaigždes esančias arti horizonto. Kylant aukštyn greitai mažės. Todėl nežinau ar tam neprireiks palydovo orbitoje už atmosferos ribų. Gal kas iš skaitytojų turi praktikos astronomijoj?
Indigo89 2011-02-17 11:04
Kaip tau gali sviesa artedama link saules uzlinkti i priesinga puse nuo jos? Kas mase pagal tave yra, trichineliozes lerva erdvelaikyje? Pagal tave juodoji skyle su dar didesne gravitacija turetu isviso spinduliuoti is aplinkos gaunama sviesa, nes ji dar labiau uzlinktu? Geez...
_alvydas_ 2011-02-17 14:26
Jumoras yra gerai ...bet panagrinėtum gal tokią galimybę: Galim net nenaudoti žodžio eteris. Tegu gravitacinis potencialas didina arba mažina šviesos greiti kaip pavaizduota schemoj. ->-------(c+v1)-----------\---------------(c-v1)-------------------/ ->-------(c+v2)------------\--------------(c-v2)------------------/ ..................................Saulė.........................................Žemė v – cia antro kosminio greičio projekcija į šviesos judėjimo kryptį. Apatinis spindulys patirs didesnius pokyčius (v2 > v1). Todėl bangos frontas pradžioj nukryps į priešingą pusę. Taip skaičiuojant daug kas sutampa. Shapiro sulėtėjimas darytuose eksperimentuose gaunasi tiksliai. Užlinkimas prie Saulės taip pat, nes yra Shapiro sulėtėjimo pasekmė, o ne tai kad gravitacija pritraukia kvantą kaip kokį kamuoliuką. Kvantas neturi masės ir visada juda maksimaliu įmanomu greičiu (tik manau ne taip kaip apibrėžia specialioji reliatyvumo teorija). Atominio laikrodžio sulėtėjimas Žemės paviršiuje gali būti aiškinamas kaip jo judėjimo eteriu pasekmė pagal tą pačią formulę iš specialiosios reliatyvumo teorijos, kur v būtų antras kosminis greitis. (beje specialioji reliatyvumo teorijoj yra daug gerų formulių kai atskaitos sistema surišta su didele mase) Bet yra aišku kur ir nesutampa, pvz atominis laikrodis Žemės gelmėse turėtų greitėti, priešingai nei numato BRT
Indigo89 2011-02-17 19:29
Skaiciavimo budu, pagal kuriuos uzdara sistema turetu sprendimus pagal duotus duomenis galima sugalvoti begalybe, todel kaip kad tu paimi butent toki skaiciavima galima paimti ir bet koki kita. O fotono ir nepritraukia gravitacijos jega kaip kokio kamuoliuko, o mase taip iskreipia erdve, kad fotoni "atrodo", jog jis skrieja tiesiai, kai tuo tarpu stebetojui, kuri maziau veikia ta mase, iskreipui erdve, atrodo, kad jis daro lanka. Is tikro erdve daro lanka. Gali isivaizduot fotona erdveje kaip kamuoliuka riedanti per duobes. Erdve netoli zvaigzdes atitiktu duobe plokstumoje riedancio kamuoliuko, ir ta duobe pakeistu kamuoliuko riedejimo krypti kaip gravitacija pakeicia kunu (ir sviesos) judejimo krypti.
_alvydas_ 2011-02-17 20:00
Na mano tikslas sugeneruoti ne perdaug brangiu realiai įgyvendinamų eksperimentų idėjas. Manau logiškiausia siūlyti eksperimentus sugeneruotus iš hipotezių nesutampančių su teorija. Taigi eksperimentai: 1. Maikelsono eksperimentas palydove (beje senai jau siūlytas Maikelsono dukros ir vis dar nepadarytas) 2.Krintantis Maikelsono interferometras su vertikalia koja. 3. Atominis laikrodis kokioj Marianų įduboj. Tiesiog įmetei kapsulę su mikro atominiu laikrodžiu, kuri po kurio laiko pati iškiltų. 4.Pamatuoti žvaigždžių nusileidimo kampą prie horizonto. Paskutiniai du (du su puse ) pasiūlymai kiek žinau tik mano, bet būtų įdomu, jei kas dar ką pasiūlytų. Nesvarbu ar jos sugeneruotos iš mano, savo ar kitų žmonių hipotezių.
Myslius 2011-02-18 02:08
senasis gerasis alvydas vis dar netiki reliatyvumo teorija ir bando irodyti savo tiesas, del sviesos uzlinkimo i kita puse turiu nuliudinti, bet tai netiesa, sviesa praejus per gravitacini lauka butent uzlinksta ne priesinga kryptimi o pagal erdves islinkima, sitas efektas seniai zinomas, uzfiksuotas ir apskaiciuotas, pavyzdziui stebint toki reiskini kai sviesai praejus per dideles gravitacijos zona, zemeje matomi du atvaizdai to paties objekto, vienas apejes is vienos puses o kitas is kitos. wiki:Gravitacinis_lęšis http://en.wikipedia.org/wiki/Gravitational_lens sis efektas toks elementarus ir patvirtintas kad sakyciau jog jus trolinat. http://en.wikipedia.org/wiki/File:2004- ... _print.jpg ir visdar nesutinkat su c greicio pastovumu, na kagi, cia nera daug eksperinmentu, bet galiu pasiulyti dar viena, Morley ekperimentas tikrino horizontalu greiti. Pagal "eterio" teorija, vertikalus greitis turi skirtis.
Myslius 2011-02-18 02:17
beto kokia velnio toks mazas objektas kaip zeme turetu labiau lenkti sviesa jei saule, saules lenkiamas kampas nera didelis, jau nesnekant apie zemes, cia tikriausiai eteris kaltas
_alvydas_ 2011-02-18 09:15
Kas vyksta su šviesos spinduliu prie Saulės nieks nematavo. Matavo tik šviesos užlinkimą stebimą iš Žemės. Tai reiškia tik tiek, kad nagrinėjant du lygiagrečius spindulius tas kuris arčiau Saulės užtruko ilgiau ir todėl bangos frontas pasisuko. Ar tas užtrukimas yra simetriškas abiejose Saulės pusėse dabartiniai eksperimentai nieko nesako. Ar 1+1=2 ar 10-8=2, abiem atvejais gaunasi 2, bet procesai iš esmės skiriasi. Tai galima nustatyti tik eksperimentu kuris matuotų vieną komponentą, o ne abiejų sumą.
_alvydas_ 2011-02-21 12:46
Vis tik minėtos formulės v/(c+v), v/(c-v) tinka!
asas147 2011-03-17 15:05
kuo didesnė gravitacija tuo lėčiau eina laikas ir kuo greičiau judame. juodosios skylės gravitacija tokia didelė kad net šviesos spindulys negali ištrūkti. ir jei judėtume už šviesą greičiau tai laikas eitų atgal? juodosios skylės gravitacija nugali šviesos greitį už kurį neįmanoma greičiau skristi pagal reliatyvumo teoriją, tai laikas juodojoj skylėj eina atgal?
_alvydas_ 2011-03-17 15:50
Na įsivaizduok esi bėgikas/kvantas ant judančios platformos. Jei pati platforma krenta greičiau nei gali bėgti, tai ir nukrisi į tą "juodąją skylę". Panašus efektas dėl Visatos plėtimosi. Toli esanti "platforma" (su visom joje "plūduriuojančiom" žvaigždėm) juda greičiau už c ir todėl tampa nebematoma. Laikas čia nė prie ko. (na čia tik viena iš daugelio galimybių, kuri labiau panaši į fiziką, nei Hario Poterio stiliaus reliatyvistinė mistika ) Šiuo metu laiku laikoma tai, ką išmatuoja atominis laikrodis. Geriau jau matuotų pagal pulsarų dažnį ir ieškotų realių (fizinių) mechanizmų kaip/kodėl tas atominio laikrodžio greitis priklauso nuo įvairių veiksnių. Pvz nuo temperatūros, elekromagnetinių laukų, gravitacijos, judėjimo ir t.t.