„Paskutinį kartą prieš 80 000 metų.“ Skrenda link Žemės (Foto)  ()

Spalio mėnesį plika akimi bus galima pamatyti kometą, kurią žmonės galėjo stebėti tik akmens amžiuje.


C/2023 A3 užfikuota Naujoje Zelandijoje, 2024 m. rugsėjo 28 d.
C/2023 A3 užfikuota Naujoje Zelandijoje, 2024 m. rugsėjo 28 d.
© AlexL1024, CC0 1.0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:C2023_A3.png

Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-10-12 „Paskutinį kartą prieš 80 000 metų.“ Skrenda link Žemės (Foto)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjusių metų pradžioje atrasta kometa C/2023 A3 (dar žinoma kaip Tsuchinshan–ATLAS) artimiausiu įmanomu atstumu praskris pro Žemę – tai įvyks spalio 13 d.

Ji turėtų būti toks ryški, kad ją galima pamatyti net plika akimi. Paskutinį kartą senovės žmonės tokią galimybę turėjo prieš 80 000 metų.

Rugsėjo pabaigoje kometa C/2023 A3 priartėjo arčiausiai Saulės, o Tarptautinės kosminės stoties astronomai ir astronautai mėgėjai galėjo nufotografuoti jos praėjimą per vidinę Saulės sistemos dalį.

[Vokietija] Stulbinamos kainos nešiojamas dvigubo impulso taškinis suvirinimo aparatas - paskutiniai vienetai
10064 5

Labai gera kaina

Iš Vokietijos

Greitas ir saugus pristatymas

Ribotas kiekis

Išsamiau

Kometa C/2023 A3 per 80 000 metų padaro pilną apsisukimą aplink Saulę. Tačiau šis ledinis objektas buvo aptiktas tik 2023 metų pradžioje. Kometa turi labai pailgą elipsę orbitą ir kilusi iš Oorto debesies – Saulės sistemą supančio regiono, kur praskrenda tūkstančiai ilgo periodo kometų. Manoma, kad Oorto debesis yra tam tikra sfera, kurioje išliko ledinės nuolaužos, susidariusios susidarius Saulės sistemai.

 

Rugsėjo pabaigoje kometa C/2023 A3 praskriejo pro Saulę, sugebėjo išgyventi šį įvykį (kartais kometos suyra veikiamos saulės šilumos) ir dabar yra pakeliui į Žemę.

Kometa turi būti pakankamai ryški, kad būtų matoma plika akimi. Nors geriausia kometą stebėti praėjus kelioms dienoms ar kelioms dienoms po jos maksimalaus priartėjimo prie Žemės.

Kometa C/2023 A3 gali būti ryškiausia tokio tipo kometa naktiniame danguje per dešimtmečius. Kometa jau labai ryški ir gali dar labiau ryškėti, nors tai sunku nuspėti.

 

 

Artėjant prie Saulės kometa jau buvo matoma Žemės danguje, o astronomai mėgėjai, taip pat Tarptautinės kosminės stoties astronautai galėjo ne tik ją pamatyti, bet ir padaryti keletą nuostabių ryškaus objekto nuotraukų.

Nuo spalio 13 d. ir galbūt savaitę ar ilgiau, kometa bus matoma vėlai vakare, po saulėlydžio, link vakarų.

Greičiausiai kometa plika akimi bus matoma kaip šviesi dėmė danguje, tačiau kometos uodega bus matoma tik per žiūronus ar teleskopą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(15)
(0)
(15)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()