Avarija orbitoje. Kas nutiko NASA Saulės burei. Ant plauko 20 000 000 (Video)  ()

Erdvėlaivis su Saulės bure, praradęs kontrolę, orbitoje sukasi nevaldomas, o NASA inžinieriai bando išspręsti šią problemą.


Advanced Composite Solar Sail System
Advanced Composite Solar Sail System
© NARA (atvira licencija) | https://www.nasa.gov/smallspacecraft/what-is-acs3/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA naujasis „Advanced Composite Solar Sail System“ (ACS3) erdvėlaivis, aprūpintas 20 milijonų dolerių vertės Saulės bure, prarado orientaciją erdvėje ir nekontroliuojamai sukasi orbitoje.

Išskleidę Saulės burę NASA inžinieriai aptiko nedidelį gedimą vienoje iš strėlių arba konstrukcinių sijų, kurios palaiko burę, o tai paveikė transporto priemonės gebėjimą išlaikyti teisingą trajektoriją, rašo „Daily Mail“.

Erdvėlaivis ACS3 į Saulės sinchroninę orbitą buvo paleistas 966 km aukštyje virš Žemės paviršiaus (beveik dvigubai aukščiau nei Tarptautinė kosminė stotis) 2024 metų balandžio pabaigoje. Šio įrenginio pagalba NASA planuoja atlikti naujos greito judėjimo erdvėje technologijos bandymus.

[EU+Kuponas] Aukščiausio lygio teleskopinės kopėčios. Paskutiniai vienetai!
2920 1

Nuostabiai gera kaina

Specialus kuponas

Iš EU greitas ir saugus pristatymas

Aukščiausia kokybė

Labai ribotas kiekis

Išsamiau

Erdvėlaivyje sumontuota 80 m2 ploto saulės burė, kuri buvo sėkmingai dislokuota tik antruoju bandymu šių metų rugpjūčio pabaigoje. Prieš tai buvo aptiktos problemos varomojoje sistemoje.

Saulės burė naudoja Saulės šviesos slėgį, kad galėtų judėti, lygiai kaip burlaivis naudoja vėjo slėgį Žemėje. Iš polimerinės medžiagos pagamintos kompozicinės strėlės laiko burę. Jos yra lengvos ir atsparios deformacijai aukštoje temperatūroje. Ir vis dėlto NASA atrado problemą vienoje iš keturių Saulės burės atšakų. Manoma, kad tai įvyko Saulės burės dislokacijos orbitoje metu.

 

Prieš dislokuodami Saulės burę, NASA inžinieriai išjungė ACS3 padėties valdymo sistemą, kad užtikrintų sėkmingą dislokavimą. Beveik 2 mėnesius ši sistema buvo išjungta, dėl to erdvėlaivis nevaldomai skrieja kosmose. Aptikus vienos iš strėlių gedimą, orientacijos valdymo sistemos aktyvinimas buvo atidėtas ilgiau, todėl inžinieriai stengiasi išspręsti problemą.

NASA inžinieriai šiuo metu stengiasi pakeisti ACS3 padėtį, kol Saulės burė atsidurs tiesioginiuose Saulės spinduliuose. Po to inžinieriai galės iš naujo įjungti orientacijos valdymo sistemą ir sustabdyti nuolatinį erdvėlaivio sukimąsi.

 

Vėl įjungus orientacijos valdymo sistemą, ACS3 galės teisingai nukreipti ryšio anteną, o mokslininkai galės gauti daugiau duomenų ir pasiruošti pradėti manevruoti erdvėlaivį. Tai leis visapusiškai išbandyti Saulės burių technologiją, kuri vieną dieną galėtų žymiai sumažinti kelionių į kosmosą išlaidas ir sudaryti sąlygas greitesnėms kelionėms į kosmosą.

NASA teigė, kad jau gavo daug vertingų duomenų, kuriuos galima panaudoti kuriant dar didesnes Saulės bures, galinčias varyti didelius erdvėlaivius ir transporto priemones. Mokslininkai tikisi gauti dar daugiau vertingos informacijos, kai bus išspręsta ACS3 problema ir prasidės manevrai kosmose, kai transporto priemonė pakeis savo orbitą ir Saulės burės orientaciją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(0)
(6)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()