Mojavote Saturnui? Susiraskite save "Cassini" misijos nuotraukoje (Foto)  (0)

Liepos 19 d. milijonai Žemės gyventojų dalyvavo NASA akcijoje "Pamok Saturnui", nes tądien Saturno sistemoje dirbantis zondas "Cassini" fotografavo Žemę ir jam mosuojančius žemiečius. NASA išplatino fotografiją, kurioje Žemės gyventojai iš 40 valstybių ir 30 JAV valstijų mosuoja Saturnui. Gal joje rasite ir savo atvaizdą?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA kvietė ne tik pamojuoti Saturnui, bet ir nufotografuoti, kaip tai darote, o nuotrauką atsiųsti JAV kosminės agentūros darbuotojams. "Cassini" programos mokslininkai sulaukė daugiau kaip 1,4 tūkst. nuotraukų. Visos jos buvo sudėtos į įspūdingą Žemės rutulio formos koliažą, sudarytą iš nuotraukų, kurių sulaukė NASA ir "Cassini" komanda.

"Mosavote Saturnui ir atsiuntėte mums fotografiją? Tada susiraskite save, mojantį Saturnui, šioje fotografijoje!" – skelbia NASA programos "Cassini" feisbuko profilyje. Visos rezoliucijos mosuojančių žemiečių fotokoliažą rasite spustelėję šią nuorodą, atidarytame puslapyje susiradę nuorodą "Full Size". Kadras išties nemenkas (26 MB).

Tai buvo pirmas kartas, kai Žemės gyventojai žinojo, kad Žemę, Mėnulį, o kartu ir Žemės gyventojus fotografuoja nepaprastai toli – už 1,44 mlrd. kilometrų – skriejantis kosminis aparatas. Apie NASA visiems planetos gyventojams adresuotą kvietimą pamojuoti rašėme ir mes.

"Dėkojame visiems, esantiems toli ir arti, jauniems ir seniems, kurie dalyvavote "Cassini" misijos fotosesijoje, kuri buvo atliekama iš Saturno apylinkių, - dėkoja "Cassini" projekto mokslininkė Linda Spilker. – Pirmą kartą mojuojantys žemiečiai buvo nufotografuoti tarpplanetiniu nuotoliu. Kadangi "Cassini" kadruose Žemė yra pernelyg maža, kad juose būtų galima įžiūrėti mosuojančius Žemės gyventojus, misijos komanda surinko visas Saturnui mojuojančių ir nusifotografavusių žmonių nuotraukas ir sudėliojo jas į vieną didžiulį koliažą, kuriame esate visi jūs, mosavę rankomis ir šypsojęsi žieduotąją planetą tyrinėjančiam zondui."
"Cassini" programos vaizdų padalinio mokslininkai tebedoroja šimtus Saturno ir Žemės nuotraukų, kurias liepos 19 d. padarė minėtas kosminis zondas.

"Iš viso Žemė ir Saturnas buvo fotografuojami 33 skirtingais (pvz., spalvų) nustatymais, o iš viso padaryti 323 kadrai, - pasakoja "Cassini" programos vaizdų padalinio vadovė Kerolin Porko (Carolyn Porco).

Zondas "Cassini" į Saturno sistemą iškeliavo 1997 m., startavęs Floridoje. Žieduotosios planetos orbitą jis pasiekė 2004 m. ir Žemėn parsiuntė kvapą gniaužiančių kadrų, kurie kardinaliai pakeitė Saturno sistemos sampratą. "Cassini" misija suplanuota iki 2017 m. Tais metais vienas produktyviausių žmonijos zondų atliks savižudišką manevrą – ners į planetos-milžinės atmosferą ir susinaikins.

Gražus sutapimas: pirmieji Mėnulyje žengę žmonės šviesaus atminimo Nilas Armstrongas (Neil Armstrong) ir Bazas Oldrinas (Buzz Aldrin) Mėnulyje išsilaipino 1969 m. liepos 20 d., t.y., zondas "Cassini" Žemę ir Mėnulį iš Saturno sistemos nufotografavo 44-ųjų išsilaipinimo Mėnulyje metinių išvakarėse. Beje, tą pačią liepos 19-ąją JAV milijardierius Džefas Bezosas (Jeff Bezos) paskelbė, kad jo narų komandos ištraukė į Mėnulį žmones pirmąsyk nuskraidinusios misijos "Apollo 11" raketos "Saturn V" variklį F-1.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(1)
(-1)

Komentarai (0)