Baltieji rūmai pradeda ruoštis katastrofiniams Saulės žybsniams

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Julius_ 2015-11-05 01:37
Labai abejotina ar padėtu pasiruošimas kelioms dienoms. Sustotų šaldytuvai (produktai sugestų), vandentiekis, benzino kolonėlės, parduotuvės, sutriktų tiekimas. Didmiesčiuose be vandens, elektros, šildymo ir maisto tiekimo prasidėtu masinės mirtys. Sudegusio elektros tinklo atsistatymo mastai gali būti tokie dideli, kad ir kelių metų tam gali neužtekti. Didieji transformatoriai nėra nei greitai, nei lengvai pagaminami.
Hmz 2015-11-05 12:59
1. Wiki neradau nieko apie telegrafo linijų "išsprogdinimus" - matyt, žurnalistas turėjo omeny saugiklių išsilydymą. 2. Kas geriau žinote, pakomentuokit - koks konkretesnis pavojus kyla transformatorinėms? Negi trafai stovi be saugiklių ir sparkerių apsaugai nuo žaibo ir panašių pašalinių poveikių, ateinančių per linijas?
- 2015-11-05 13:58
Stovi, nuo žaibo ir perkrovų, bet jos projektuotos, jei ateina iš kažkur - išorės, elektrinės, kitos linijos. Saulės žybsnis gali sužadinti (indukuoti) sroves iškart visoje el. grandinėje ir pačiame transformatoriuje - to pasekmė - perkrova visoje grandinėje įskaitant ir pačius saugiklius. Saugikliai gali reaguoti tik į srovę ateinančią iš kažkur, o šiuo atveju srovė atsirastų prieš saugiklį, saugiklyje ir už jo - saugiklis net nepritaikytas tokiom situacijoms.
Julius_ 2015-11-06 11:59
1. Gali būti ir realūs sprogimai, prie to galima pridėti ir besilydančius laidus (linijas), gaisrus. Ar tai vyko ir buvo fiksuojama, kitas klausimas, nes technika buvo kitokia. Išlydžiai tarp laidų, gaisrai vyko ir greičiausiai buvo fiksuojami. Labai abejotina ar buvo tais laikais naudojami efektyvūs saugikliai, ir ar jie buvo laikomi reikalingais, kai dažniausiai telegrafas buvo maitinamas galvaninėmis baterijomis, o gale būdavo nuolatinės srovės elektromagnetas. Tai ne tepalu užpildytas didelės galios transformatorius ar koks kitas įrenginys. Kaip realiai atrodo didelės srovės ar įtampos sukeltas sprogimas. youtube.com/watch?v=AFlBLQjOAJI Kaip elgiasi laidai. youtube.com/watch?v=yjfkFI5lSA4 Transformatorių sprogimus taip pat nėra sunku surasti. 2. Saugikliai gali būti paprasčiausiai "pramušti" per didelės įtampos ar net nesuveikti. Saulės audros metu keičiasi magnetinis laukas, atsiranda telūrinės ir geomagnetiškai indukuotos srovės ilguose laidininkuose. Lyginant su tinklo dažniu ar pagal poveikį transformatoriui, tokios srovės laikomos kvazinuolatinėmis (palyginus lėtai keičiasi). Jos tekėdamos transformatoriumi įsotina (įmagnetina) šerdį kvazipastoviu magnetiniu lauku, krenta induktyvumas, sumažėja varža. Tai suveikia kaip užtrumpinimas, transformatorius sprogsta arba išsilydo. Jei sparkeriai gali suveikti ir išsklaidyti nuolatinį didelės energijos lanką, o saugiliai suveikti ir būti nepramušti, įskaitant visas izoliacijas, laidai neišsilydytų, tai galbūt ir galima būtu kalbėti apie tokios sistemos atsparumą. Prie to dar galima pridėti ir ar laidai yra tvarkingi, nuo magnetinio lauko neištampys jungčių, neužtrumpins ko nors, kaip filmuose kuriuos įdėjau. Ar realiai viskas tinkamai pritaikyta, išbandyta tokiam ekstremaliam atvejui? Abejoju.