[Žinios trumpai] Astronautė pasidalijo stulbinančia „kruvinojo mėnulio“ nuotrauka Mėnulio užtemimo metu (Foto)  ()

Mėnulio užtemimas įvyksta, kai Mėnulis, Žemė ir Saulė susilygina, o Mėnulis praeina pro Žemės metamą šešėlį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmasis metų visiškas Mėnulio užtemimas sukėlė daug triukšmo planetoje. Kai kuriose šalyse – daugiausia Pietų Amerikoje – per dangišką įvykį žmonės galėjo gerai matyti Mėnulį, o kitiems nepasisekė.

Tačiau tūkstančių kilometrų aukštyje esančioje Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) astronautai nulinėje gravitacijoje sugebėjo užfiksuoti nuostabų reiškinį.

„Kruvinojo mėnulio“ vaizdus per užtemimą pirmadienį socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė Europos kosmoso agentūros (ESA) astronautė Samantha Cristoforetti.

„Linkiu laimingo pirmadienio iš kosmoso! Ar jums pasisekė, kad praėjusią naktį galėjote išvysti Mėnulio užtemimą? Mes matėme!“ – sakė ji savo paskyroje „Twitter“, kurią pakartotinai paskelbė ESA.

Nuotraukoje pavaizduotas iš dalies matomas Mėnulis, kai Žemė per visišką Mėnulio užtemimą juda tarp jo ir Saulės.

 

Kitoje nuotraukoje Mėnulis matomas žaidžiantis „slėpynių su mūsų saulės baterijų plokšte“, – sakė S. Cristoforetti.

 

 

Ji prisišvartavo prie TKS po to, kai balandžio 27 d. buvo išsiųsta į kosmosą „SpaceX Dragon“ kapsule. Tai buvo antrasis jos skrydis į kosminę stotį.

45 metų moteris vadovavo TKS operacijoms per šešis mėnesius trukusią ekspediciją ir tapo pirmąja moterimi Europoje ėjusia šias pareigas.

Mėnulio užtemimas įvyksta, kai Mėnulis, Žemė ir Saulė susilygina, o Mėnulis praeina pro Žemės metamą šešėlį. Visiškas Mėnulio užtemimas būna, kai Mėnulis keliauja per tamsiausią Žemės šešėlio dalį, vadinamą Umbra, teigia NASA.

 

Visiškas Mėnulio užtemimas naktį iš gegužės 15 į 16 d. buvo pastebėtas įvairiose pasaulio dalyse, įskaitant Pietų ir Šiaurės Ameriką, Antarktidą, Europą, Afriką ir Ramiojo vandenyno rytinę dalį.

Užtemimo metu Mėnulis buvo matomas skaisčiai raudonos spalvos, o tai visiškai kontrastavo su įprasta pieno baltumo išvaizda. Prieš pat visišką užtemimą jis skleidė rausvą atspalvį, todėl buvo vadinamas „kruvinu mėnuliu“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()