Mokslininkai dar kartą įrodė, kad Marse buvo vandenynas  (7)

Dar viena amerikiečių mokslininkų grupė įrodė, kad praeityje Marse tyvuliavo didžiulis vandenynas. Šį sykį tai patvirtino pagal surinktus Marso paviršiaus stebėjimo duomenis sudarytas išsamus lygumų formavimosi kompiuterinis modelis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrinėtojai savo straipsnį paskelbė “Journal of Geophysical Research” žurnale. Prie šio projekto prisidėjo Šiaurės Ilinojaus universitetas.

Remdamiesi NASA surinktais duomenimis, mokslininkai sukūrė kompiuterinį Marso reljefo modelį. Jiems pavyko gauti detalų Marso lygumų žemėlapį. Paaiškėjo, kad Marse buvo daugiau lygumų nei manyta ir kad daugiausiai jų yra būtent Šiauriniame planetos pusrutulyje.

Pasak mokslininkų, tiek daug lygumų galėjo atsirasti dėl didžiulio vandenyno, kuris buvo planetos šauriniame pusrutulyje. Lygumos turėjo formuotis tik regionuose, kur iškrenta stiprūs lietūs, kas reiškia, kad netoli vandenyno kranto.

Hipotezės apie Marse egzistavusį vandenyno kilo dar 1970-aisiais. Tačiau Ilinojaus mokslininkai – ne vieninteliai įrodę šią hipotezę. Jau kuris laikas įvairūs tyrimų zondai Marso paviršiuje aptikdavo sušalusio vandens pėdsakų - dar šį rudenį švaraus vandens ledo sankaupų pėdsakus mokslininkai surado „Mars Reconnaissance Orbiter“ padarytose vidutinių platumų Marso nuotraukose. Kiek anksčiau to paties zondo nuotraukose mokslininkai aptiko milžiniško išdžiūvusio ežero pėdsakus. Na, o metų pradžioje mokslininkai tyrinėjo Marso šiaurinį ašigalį ir jį dengiančią ledo kepurę bei nustatė, kad ji susideda iš beveik gryno vandens ledo, su nežymiomis dulkių priemaišomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: computerbild.lt
computerbild.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: