Įvyko šešioliktos „Atlantis“ ekspedicijos pirmasis išėjimas į atvirą kosmosą  (2)

Šeštadienį Amerikos erdvėlaivis "Atlantis" su septyniais astronautais prisijungė prie Tarptautinės kosmoso stoties (TKS) ir nežiūrint nedidelių nesklandumų iš personalo pusės viskas vyksta pagal planą. Pranešama, jog pirmasis išėjimas į atvirą kosmosą pavyko be nesklandumų, o Europos laboratorija „Columbus“ sėkmingai atjungta nuo erdvėlaivio ir pritvirtinta prie TKS.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie patį skrydį ir Europos laboratoriją „Columbus“ mes jau rašėme šioje naujienoje, tad nebesiplėsim. Trumpai papasakosime kaip sekėsi „Atlantis“ misijai per paskutines dienas.

Erdvėlaivis prie TKS priartėjo šį šeštadienį. Prieš prisijungdamas jis "kūliavirsčia" apskriejo TKS. Stotyje esantys kolegos pro iliuminatorių nufotografavo atvykėlį. Nuotraukos buvo pasiųstos į Žemę, kur NASA specialistai ieškos galimų pažeidimų, kuriuos erdvėlaivis galėjo patirti startuodamas.

Erdvėlaivio "Atlantis" įgula (kai kurie jos nariai matyti nuotraukoje) manipuliatoriumi ir prie jo pritvirtinta vaizdo kamera per dvi skrydžio paras taip pat ištyrė savo laivo išorinį sluoksnį. Nuotraukos jau perduotos į Žemę, ir specialistai jas tyrinėja.

Taip siekiama išvengti galimos katastrofos kuomet erdvėlaivis grįš į Žemę – skriedamas į tankius atmosferos sluoksnius jo išorinis paviršius labai įkaista ir esant didesniems apsauginių keraminių plokštelių pažeidimams gali įvykti katastrofa.

Kol kas planuojama, kad erdvėlaivis orbitoje išbus apie 12 parų. Laikas gali prasitęsti, jeigu įvyks nenumatyti gedimai ar pasieksi aplinkybės. Per šį laiką jo įgula tris kartus išeis į atvirą kosmosą, o pirmasis kartas turėjo įvykti sekmadienį. Pagrindinis astronautų tikslas atvirame kosmose - pritvirtinti europinį modulį "Columbus" prie dešiniojo amerikiečių modulio sparno ir patikrinti sandūros hermetiškumą.

Tačiau planuotas sekmadieninis išėjimas į atvirą kosmosą neįvyko. Priežastys, nulėmusios atidėtą išėjimą tiksliai neįvardinamos, bet panašu, jog tai galėjo nulemti vieno iš astronautų pablogėjusi sveikata. Dėl to pakeista komandos, eisiančios į atvirą kosmosą, sudėtis. Pagal pradinį planą atvirame kosmose turėjo darbuotis vokiečių astronautas Hans Schlegel ir amerikiečių astronautas Rex J. Walheim. Tačiau vokietis šeštadienį pajuto sveikatos pablogėjimą – apie tai NASA daug nekomentuoja, paaiškindama tik tai, jog „labai dažnai žmogui, pirmą kartą patyrusiam nesvarumo būseną, iškyla tam tikrų problemų. Bet yra specialių metodikų, taip pat vaistų, kurie padeda žmogui priprasti prie nesvarumo“.

Sekmadienį tapo aišku, jog vokietį pakeis kitas amerikietis astronautas Stanley G. Love. NASA agentūra žiniasklaidai pranešė, jog tai neturės jokios įtakos darbų vykdymui, nes iš esmės pasikeis tik žmonių pavardės, o ne darbų planai. Šie pažadai buvo ištesėti ir pirmadienį du JAV astronautai iš erdvėlaivio "Atlantis" žengė į atvirą kosmosą.

Per pirmąjį išėjimą "laukan" jiems pasisekė sėkmingai pritvirtinti atsivežtą Europos gamybos laboratoriją "Columbus" prie TKS. Tiesa, pati misija užtruko ne maždaug 6,5 valandos, kaip planuota iš anksto, o beveik aštuonias.

Pranešama, jog jau sekmadienio vakare sunegalavusio vokiečių astronauto balsas buvo tvirtas ir budrus ir jis jautėsi visiškai atsigavęs, tad kituose dviejuose išėjimuose į kosmosą dalyvaus jau ir jis.

Sekantis išėjimas į atvirą kosmosą planuojamas rytoj – t.y. vasario 13 d. Rex J. Walheim kartu su jau minėtu vokiečiu Hans Schlegel pakeis vieną iš TKS temperatūrinės kontrolės blokų, o taip pat toliau parenginės „Columbus“ pilnam funkcionavimui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)