Saturno žiedai gali būti senesni nei manyta anksčiau  (3)

Antradienį tyrinėtojai pareiškė, kad Saturno žiedai gali būti masyvesni ir senesni, nei buvo manoma, praneša „Reuters“. Atradimai, kurie bus pristatyti Vokietijoje vyksiančiame Europos planetų mokslo kongrese, patvirtina galimybę, kad žiedai susiformavo prieš milijardus metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai įrodinėjo, kad žiedai yra daug jaunesni nei Saturnas, kadangi jie matosi labai aiškiai ir ryškiai, jie manė, kad žiedams yra maždaug 100 milijonų metų.

Tačiau išsamesnis tyrimas parodė, kad spėjimas buvo klaidingas.

„Ankstesni žiedų masės apskaičiavimai yra neteisingi, kadangi jie yra sudaryti iš luitų“, –telefonu duodamas interviu teigė Larry Espozito iš Kolorado universiteto. „Turėdami didesnę masę, jie gali būti senesni ir vis dar atrodyti ryškūs.“

Saturną juosiantys žiedai yra vienas iš stebinančių Saulės sistemos požymių. Kitos Saulės sistemoje esančios dujinės planetos (Jupiteris, Uranas ir Neptūnas) taip pat yra juosiamos žiedų, tačiau jų žiedai nėra tokie įspūdingi.

Vyksta mokslinės diskusijos dėl Saturno žiedų kilmės. Viena iš idėjų skelbia, kad medžiaga, iš kurios sudaryti žiedai, yra nuolaužos po susidūrimo su palydovais, skriejančiais aplink didžiulę planetą.

Kita teorija teigia, kad žiedai susiformavo tuo pat metu, kaip ir pats Saturnas ir iš tos pačios medžiagos, iš kurios sudaryta antra didžiausia Saulės sistemos planeta.

Naudojant kompiuterio modelį ir JAV bei Europos „Cassini“ erdvėlaivio misijos informaciją, L. Esposito ir jo darbo grupė sumodeliavo Saturno žiedų susidūrimo daleles ir meteoritų poveikį joms.

„Ir „Cassini“ stebėjimai, ir teoriniai apskaičiavimai leidžia manyti, kad Saturno žiedai yra milijardų metų senumo“, – pareiškime teigia L. Esposito.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: