Sėkmingai startavo JAV daugkartinis erdvėlaivis „Endeavour“  (5)

Iš Kanaveralo kyšulyje Floridoje įsikūrusio Kennedy kosmoso centro į Tarptautinę kosmoso stotį (TKS) penktadienį išskrido daugkartinis erdvėlaivis „Endeavour“ su septynių žmonių įgula, kurios laukia iki šiol didžiausias astronautų vykdytas TKS stoties apstatymo projektas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Erdvėlaivis į nakties dangų pakilo 19 val. 55 min. vietos (šeštadienį 2 val. 55 min. Lietuvos) laiku, kaip ir buvo numatyta. „Po 10 metų (trunkančio) Tarptautinės kosmoso stoties statymo atėjo mūsų eilė į naują lygį pakylėti stoties įrengimą“, - prieš startą radijo bangomis sakė laivo vadas Christopheris Fergusonas (Kristoferis Fergiusonas). „Mes imame kambarį su trimis miegamaisiais ir vienu vonios kambariu ir jį paverčiame į namą su penkiais miegamaisiais, dviem voniomis ir treniruokliu sale“. Nereiktų pažodžiui interpretuoti laivo vado pareiškimų – pavyzdžiui „treniruoklių“ salė yra specialus daugiafunkcinis aparatas, ant kurio galima atlikti 29 skirtingus pratimus. Erdvėlaivis, kuris sveria 14,5 tonos, nugabens į TKS maisto produktų atsargą ir įrenginių, kad TKS įgulos narių skaičių būtų galima padidinti nuo trijų iki šešių žmonių. Reiso metu „Endeavour“ nugabens į stotį naujas miegojimo vietas, antrąjį pagrindinį tualetą bei minėtus treniruoklius, kurių prireiks jau kitų metų pavasarį, kai pagal planus turi būti padidinta įgula. Taip pat astronautai padvigubins virtuvės ir vonios pajėgumus, prijungs papildomus virtuvės prietaisus, be to, atveš naują šaldytuvą, kad stoties gyventojai galėtų apsirūpinti šaltais gėrimais. Šalia šių buitinių prietaisų skrenda įranga, galinti iš šlapimo bei iškvėpto oro kondensato iškirti geriamą vandenį. Ši įranga leis pailginti laiko tarpą tarp erdvėlaivių skrydžių į TKS – pasirodo, jog į kosminę stotį gabenamas vanduo pagal masę sudaro „liūto“ dalį atžvilgiu kitų krovinių.

Visa ši įranga ir atsargos patalpintos Leonardo modulio viduje – pats modulis skraidinamas krovininiame erdvėlaivio skyriuje. Kuomet erdvėlaivis priartėja prie TKS, šis modulis su ja susijungia, o baigus vizitą, grįžta į erdvėlaivį.

Šis skrydis kaip ir kitais atvejais nebus tik krovinių gabenimas. Misijos metu planuojami keturi išėjimai į atvirą kosmosą – jų metu bus atliekami ne ką mažiau svarbūs stoties aptarnavimo darbai, tvarkant Saulės elementų plokštes bei mechanizmus, kurie juos orientuoja į gimtąją žvaigždę. Šiems aptarnavimo darbams bus sunaudotas pagrindinis misijos laikas – orbitoje astronautai ketina išbūti 15 arba 16 dienų. NASA tikisi misiją pratęsti iki 16 dienų, tad erdvėlaivis tikriausiai sugrįš amerikiečių švenčiamos Padėkos dienos savaitgalį.

Ch.Fergusonas ir jo įgula į TKS atskris sekmadienį. Įgulą sudaro penki astronautai ir dvi astronautės. Be laivo vado Chriso Fergusono (Kriso Fergiusono), erdvėlaiviu taip pat skrenda pilotas Ericas Boe (Erikas Bo), technikos specialistai Donaldas Pettitas (Donaldas Petitas), Stephenas Bowenas (Stivenas Bouenas), ukrainiečių kilmės Heidemarie Martha Stefanyshyn-Piper (Heidemari Stefanyšyn-Paiper), Robertas Kimbrough (Robertas Kimbro) ir Sandra Magnus, kuri pakeis astronautą Gregą Shamitoffą (Gregą Šamitofą).

Dabar kosminėje stotyje yra trys astronautai - vadas E. Michael Fincke, kartu su rusu Jurijumi Lančiakovu (Юрий Лончаков) ir tautiečiu Gregory E. Chamitoff. Pastarasis grįš į Žemę kartu su erdvėlaivio įgula.

Šis „Endeavour“ skrydis bus ketvirtas ir paskutinis šiais metais, nes misija sutaisyti teleskopą „Hubble“ iš spalio mėnesio buvo nukelta į kitų metų gegužės mėnesį.

Iš viso tai bus jau 124-asis JAV daugkartinio erdvėlaivio skrydis į kosmosą ir 27-asis skrydis į TKS.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: