Kaip Afrikos atogrąžų miškai ir „mega-sodininkai“ padeda kovoti su klimato kaita: tam neprilygsta net pažangiausios žmonių technologijos (Video)  ()

Viduryje Afrikos atogrąžų miškų vienas nepagaunamas gyvūnas niokoja augmeniją ir tai daro didelę paslaugą klimatui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Braudamasis per tankius Vakarų ir Centrinės Afrikos atogrąžų miškus, miško dramblys sukuria žalių koridorių labirintą, misdamas jauna žaluma ir trypdamas mažus medžius. 

Šis švelnus milžinas, esantis 3 metrų ūgio, yra mažesnis už savo geriau žinomą atitikmenį Afrikos savanos dramblį ir išlieka nepagaunamas, vienišas padaras. 

Miško dramblys sukelia chaosą tarp atogrąžų miškų vešlios augmenijos, nes nulupa žievę nuo jaunų medelių, kasa dirvoje šaknis ir ėda lapus bei uogas. Tačiau šis naikinimas miškui atneša daugiau naudos nei žalos: jis padeda miškams sukaupti daugiau anglies savo medžiuose ir išsaugo vieną iš svarbiausių planetos ekosistemų. 

Įmonės ir vyriausybės visame pasaulyje lenktyniauja siekdamos sumažinti išmetamų teršalų kiekį ir kurti naujoviškas anglies surinkimo technologijas. Tačiau Afrikos miško dramblys nepaprastai efektyviai kaupia anglį be jokios technologinės pagalbos.

Gyvas dramblys teikia milijonų vertas paslaugas, padeda mums kovoti su klimato kaita ir yra daug vertingesnis gyvas nei miręs – Ralphas Chami

Afrikos miško drambliai yra žinomi kaip „mega-sodininkai“ dėl jų gebėjimo padidinti anglies atsargas ir išsklaidyti gyvybiškai svarbias maistines medžiagas. 2019 m. atliktas tyrimas parodė, kad dramblio įpročiai padeda padidinti bendrą anglies kiekį, sukauptą Centrinės Afrikos atogrąžų miškuose. 

Kiekvienas miško dramblys gali paskatinti grynąjį šių atogrąžų miškų anglies dioksido surinkimą 9 500 metrinių tonų CO2 kvadratiniam kilometrui. Tai prilygsta išmetamųjų teršalų kiekiui, kai vienerius metus buvo važinėjama 2 047 benzininiais automobiliais.

Iš pradžių mokslininkai atliko lauko darbus dviejose Kongo baseino vietose, kur drambliai buvo aktyvūs, o kitoje – išnykę, ir užfiksavo medžių dangos ir medienos tankio skirtumus. Tada jie sukūrė modelį, kuris stebėjo miško dinamiką, pvz., biomasę, medžių aukštį ir anglies atsargas, ir imitavo dramblių poveikį, padidindami mažesnių augalų mirtingumą.

Modelis parodė, kad miško drambliai sumažino stiebų tankumą miške, tačiau padidino vidutinį medžio skersmenį ir bendrą biomasę virš žemės. Priežastis ta, kad drambliai ganosi ir trypia mažesnius nei 30 cm skersmens medžius, kurie dėl šviesos, vandens ir erdvės konkuruoja su didesniais medžiais. Išėmus augalus-konkurentus, suklestėjo didesni medžiai.

 

Dėl dramblių įpročių didesni medžiai išaugo dar aukštesni, sako pagrindinis tyrimo autorius Fabio Berzaghi, Klimato ir aplinkos mokslų laboratorijos Gif-sur-Yvette (Prancūzija) mokslininkas.

Mažesni medžiai, kuriuos mieliau ėda drambliai, turi mažesnį medienos tankį, o tai susiję su greitesniu augimo tempu ir didesniu mirtingumu. Dramblių elgesys skatina augti lėčiau augančius medžius, kurie savo kamienuose kaupia daugiau anglies, sako Berzaghi. Medžių anglies kaupimo pajėgumas daugiausia priklauso nuo jų tūrio ir medienos tankio, nors tankesnei medienai sukurti reikia daugiau išteklių ir laiko, priduria jis.

„Galite galvoti apie dramblius kaip apie miško valdytojus“, - sako jis. Drambliai yra „pagrindinė rūšis“, o tai reiškia, kad jie atlieka gyvybiškai svarbų vaidmenį palaikant savo buveinių biologinę įvairovę.

Prarandame savo gamtos kapitalą ir jo biologinę įvairovę. Jei pralaimime tą kovą, mirštame ir mes. Bet jei investuosime į gamtą, ji atsidėkos mums visiems, sugerdama anglį – Ralphas Chami

Be konkurencijos pašalinimo, drambliai taip pat išsklaido sėklas ir maistines medžiagas, kai jie keliauja per augaliją ir paskirsto savo išmatas po mišką, taip padedant medžiams greičiau augti, sako Berzaghi. „Drambliai padeda išsklaidyti medžių rūšis, kuriais pasikliauna kiti gyvūnai. Dramblių skatinami medžiai reikalingi primatams ir daugeliui kitų gyvūnų.“

Remiantis tyrimu, Centrinės Afrikos atogrąžų miškuose dėl miško dramblių išnykimo 7 proc. sumažėtų anglies atsargos, iš viso 3 milijardai tonų. Tai prilygsta daugiau nei 2 milijardų benzinu varomų automobilių išmetamų teršalų kiekiui per metus.

„Tai siunčia gana stiprią žinią dėl miško dramblių išsaugojimo“, - sako Berzaghi.

Yra labai didelė rizika, kad Afrikos miško drambliai išnyks. Jiems gresia labai didelis pavojus, o populiacijos sparčiai mažėja dėl brakonieriavimo ir miškų naikinimo. Aštuntajame dešimtmetyje didžiuliuose Afrikos plotuose klajojo 1,2 milijono dramblių, tačiau dėl brakonierių ir buveinių praradimo juos nustūmė prie išnykimo ribos. Remiantis 2013 m. tyrimu, šiandien dramblių liko tik 100 000.

 

„Mažiausiai pora šimtų tūkstančių miško dramblių buvo prarasta 2002–2013 m. laikotarpiu, o tai yra mažiausiai 60 per dieną arba po vieną kas 20 minučių, dieną ir naktį“, – sakė tyrimo bendraautorė ir Wildlife Conservation Society mokslininkė Fiona Maisels.

„Kol jūs valgote pusryčius, dar vienas dramblys buvo paskerstas, kad iš jo pagamintų niekučius dramblio kaulo rinkai“, – sakė Fiona Maisels.

„Per pastaruosius du dešimtmečius praradome daug miško dramblių“, – sako Thomas Breueris, Pasaulio gamtos fondo (WWF) Afrikos miško dramblių koordinatorius. „Miško dramblių dauginimosi modelis yra daug lėtesnis nei savanos dramblių, todėl populiacijai atsigauti reikia daug ilgesnio laiko. Jų elgesį sutrikdė brakonieriavimas. Daugelis jų neturi motinų ir negali išmokti individualių judesių modelių, kuriuos paprastai paveldi iš matriarchato“, – sako jis.

Mažėjant jų buveinėms, drambliai taip pat daug glaudžiau kontaktuoja su žmonėmis, todėl padaugėjo atsakomųjų dramblių žudynių, sako jis.

Remiantis 2020 m. Emmos Bush iš Stirlingo universiteto Škotijoje atliktu tyrimu, klimato kaita taip pat lemia medžių derliaus Afrikos atogrąžų miškuose mažėjimą, todėl drambliai yra labai pažeidžiami dėl sumažėjusio maisto tiekimo.

Vertinant gamtą

Remiantis Berzaghi tyrimu, jei Afrikos miško dramblių banda sugrįžtų į buvusį dydį ir atgautų 2,2 milijono kvadratinių kilometrų arealą, jie galėtų padidinti anglies surinkimą papildomomis 13 metrinių tonų hektarui. Tai prilygsta 10 benzininių automobilių išmetamų teršalų kiekiui per vienerius metus vienam hektarui.

Berzaghi sako, kad tyrimas rodo, kad miško dramblių išlikimas yra labai svarbus norint išsaugoti Kongo baseiną, antrą pagal dydį atogrąžų mišką pasaulyje, kaip pagrindinį anglies telkinį.

Tai tapo dar svarbiau dabar, kai dalis Amazonės atogrąžų miškų praranda anglies absorbento funkciją, sako jis. Remiantis Brazilijos nacionalinio kosmoso tyrimų instituto (INPE) tyrimais, daugiau nei ketvirtadalis Amazonės dabar išskiria daugiau anglies, nei sugeria.

 

„Tai yra didžiulis poveikis, jūs žinote tai tiesiogiai, nes išmetame CO2 į atmosferą, o tai spartina klimato kaitą, bet taip pat todėl, kad tai skatina sausojo sezono sąlygų pokyčius ir stresą medžiams, kurie išmes dar daugiau teršalų“, – tyrimo vadovė Luciana Gatti sakė BBC News 2021 m. liepą.

„Mes nepasieksime anglies neutralumo, jei neinvestuosime į gamtoje pagrįstus sprendimus“, – sako Berzaghi.

JT Tarpvyriausybinė klimato kaitos komisija (IPCC) savo ataskaitoje pabrėžia, kad gamta pagrįsti sprendimai yra esminė priemonė kovojant su klimato kaita ir išmetamo anglies dioksido kiekiu atmosferoje.

„Atkurdama nualintas ekosistemas ir veiksmingai bei teisingai išsaugant 30–50 % mūsų planetos žemės, gėlavandenių ir vandenynų buveinių, visuomenė gali gauti naudos iš gamtos gebėjimo absorbuoti ir kaupti anglį“, – sakė vienas iš IPCC ataskaitos pirmininkų Hans-Otto Pörtner.

Ralphas Chami, Tarptautinio valiutos fondo (TVF) Pajėgumų plėtros instituto direktoriaus padėjėjas, vykdo misiją pabrėžti gamtos apsaugos vertę kovojant su klimato kaita. Ekonomistas tai daro taip, kad galbūt politikai ir įmonės į tai atkreiptų dėmesį: ant miško dramblio uždeda piniginę figūrą, tą dramblių naudą paverčia pinigine išraiška, kad visiems būtų aišku.

Remdamasis Berzaghi 2019 m. tyrimo išvadomis, Chami įvertino kiekvieno miško dramblio anglies dioksido surinkimo paslaugą, kuri siekia 1,75 mln. USD, jei dramblių banda būtų atkurta iki buvusio lygio - po 1,2 mln. Bendrai suma siektų įspūdingus 36 mlrd. USD.

Chami savo skaičiavimus grindė vidutine metrinės tonos anglies dioksido rinkos kaina – šiek tiek mažiau nei 25 USD 2019 metais. Brakonieriaujant būtų prarasta 10–14 mlrd. USD anglies dioksido paslaugų.

Visi mėgsta dramblius, bet ar tai sustabdo jų nykimą? Mes nepriimame teisingų pasirinkimų remdamiesi gerais ketinimais, o sprendimus priimame atsižvelgdami į savo piniginę – Walidas Al Saqqafas

Jis teigia, kad užuot žiūrėję į dramblių išsaugojimą kaip į sąnaudų pasiūlymą, turėtume tai vertinti kaip investiciją.

„Miško dramblys yra gamtos turtas, kuris suteikia mums vertę per visą savo gyvenimą“, – sako jis. „Gyvas dramblys teikia milijonų vertų paslaugų, padeda mums kovoti su klimato kaita ir yra daug vertingesnis gyvas nei miręs. Negyvo miško dramblio dramblio kaulas vertinamas maždaug 21 000 USD“.

 

„Mes prarandame savo gamtos kapitalą ir jo biologinę įvairovę. Jei pralaimime tą kovą, mirštame ir mes. Bet jei investuosime į gamtą, ji atsidėkos mums visiems, sugerdama anglį“, – sako jis.

Tai ne pirmas kartas, kai Chami nustato kainą už rūšį. 2019 m. jis kartu su kitais TVF ekonomistais paskelbė ataskaitą, kurioje nagrinėjama banginių apsaugos nauda klimatui. Analizė parodė, kad susumavus anglies, kurią banginis sulaikė per savo gyvenimą, vertę, vidutinis didysis banginis yra vertas daugiau nei 2 mln. USD, o visos pasaulinės banginių atsargos sudaro daugiau nei 1 trilijoną dolerių.

Kai suaugę dideli banginiai miršta, jie nugrimzta į vandenyno dugną ir visa jų didžiuliuose kūnuose sukaupta anglis perkeliama į giliavandenes jūrą, kur išlieka šimtmečius.

Chami sako, kad rūšių kainų nustatymas yra geriausias būdas įtikinti šalis jas apsaugoti. „Norėjau paversti klimato naudą doleriais ir centais ir pateikti [skaičius] politikos formuotojams.“

Parduodu dramblių anglies paslaugas

Kiti per dramblio piniginės vertės koncepciją žengia dar žingsnį toliau. Startuolis „Rebalance Earth“ siekia panaudoti Berzaghi mokslines išvadas ir Chami vertinimą, kad parduotų dramblių anglies surinkimo potencialą įmonėms visame pasaulyje.

Remdamasi anglies dioksido kompensavimo rinka, kuri leidžia įmonėms kompensuoti išmetamų teršalų kiekį mokant už medžių sodinimą ar atsinaujinančios energijos projektus kitur, „Rebalance Earth“ pradėjo pardavinėti ekosistemų žetonus, atspindinčius kiekvieno dramblio sugautą anglies kiekį.

„Miško dramblio piniginė vertė yra tiesiogiai susijusi su anglies sekvestracija, kurią jie atlieka per savo gyvenimą, ir ši suma padauginama iš dabartinės anglies kompensacijos kainos“, – sako „Rebalance Earth“ generalinis direktorius Walidas Al Saqqafas.

Pasak Al Saqqafo, žetonus perkančios įmonės moka, kad apsaugotų dramblius, o surinktos lėšos skiriamos parkų prižiūrėtojams ir vietos bendruomenėms. Visas sandoris bus valdomas ir stebimas naudojant privačią blokų grandinės technologiją.

 

„Visi mėgsta dramblius, bet ar tai sustabdo jų nykimą? Mes nepriimame teisingų pasirinkimų remdamiesi gerais ketinimais, o sprendimus priimame atsižvelgdami į savo piniginę. Kaip galime panaudoti tą finansinę iniciatyvą, kad padarytume teisingus dalykus?“, – sako jis.

„Rebalance Earth“ pradėjo bandomąjį projektą Gabone, kur gyvena iki 70 % Afrikos miško dramblių. Gabonas sudaro beveik penktadalį Kongo baseino miškų, o miškų naikinimo lygis yra mažesnis nei jo kaimynėse Kongo Respublikoje (Konge, nemaišyti su Kongo Demokratine Respublika) ir Kamerūne.

„Mūsų finansavimas užtikrins, kad būtų pakankamai reindžerių apsaugoti dramblius ir investuoti į vietos bendruomenes“, – sako Al Saqqafas.

Kai kurie žmonės skeptiškai vertina „Rebalance Earth“ požiūrį, nurodydami aplinkosaugos ir etikos problemas, susijusias su skaitmeninių žetonų, palaikomų „blockchain“, naudojimo finansavimui išsaugojimui.

Catherine Flick, vyresnioji kompiuterijos ir socialinės atsakomybės mokslo darbuotoja iš De Montforto universiteto Lesteryje, JK, teigia, kad pagrindinė problema yra ta, kad ji yra „spekuliatyvi“ ir „labai sunkiai reguliuojama“.

Tačiau Al Saqqafas teigia, kad blokų grandinės sistemos „grožis“ yra tas, kad kiekviena šalis turi lygiai tokią pačią prieigą prie informacijos kaip ir bet kuri kita. „Plečiantis mūsų platformai, kursime nepriklausomą valdymo organą ir peržiūrėsime jų vaidmenį, kad patikrintume sandorius“, – priduria jis.

Flick sako, kad taip pat kyla klausimas, kam programa naudinga: didelėms įmonėms, kurios perka žetonus, ar vietinėms bendruomenėms, kurios atlieka išsaugojimo darbus?

Al Saqqafas teigia, kad parko prižiūrėtojams bus mokama vietine valiuta, kaip ir bendruomenėms bandomojo projekto metu. Kai iniciatyva bus išplėsta, asmenys galės išleisti žetonus tam skirtose parduotuvėse, sveikatos ir švietimo įstaigose, sako jis. Pasak jo, pajamos, gautos pagal schemą, bus investuojamos į vietos sveikatos priežiūrą ir švietimą.

Žvelgiant iš klimato perspektyvos, kyla papildomų rūpesčių naudojant blokų grandinę, kuri gali sunaudoti daug energijos. „Rebalance Earth“ teigia, kad naudos privačią R3 Corda blokų grandinę, kuri, jos teigimu, sunaudoja maždaug tiek pat energijos, kiek ir el. laiško siuntimas.

 

„Bitcoin“ ir kitos viešosios blokų grandinės naudoja daug energijos reikalaujantį „darbo įrodymo“ mechanizmą, kad patikrintų operacijas, o „R3 Corda“ yra privati ​​blokų grandinė, naudojanti pagrįstumo ir unikalumo konsensuso mechanizmą, kuris sunaudoja daug mažiau energijos, nes nereikalauja skaičiavimo galios išspręsti matematinę problemą. 

Thomas Breueris sako, kad bandomasis projektas yra „fantastiška iniciatyva“, tačiau įvardija keletą galimų spąstų. „Būtina turėti mechanizmą, kuris skiria pinigų miško dramblių išlaikymui ir vietos žmonių gebėjimui gyventi kartu su laukine gamta“, – sako jis. „Tačiau turime būti sąžiningi dėl tokios koncepcijos ribų ir iššūkių. Pavyzdžiui, yra praktinė dramblių sekimo problema. Kaip jūs sužinosite, kad tai tie patys drambliai? Juos nelengva atpažinti“, – sako jis.

Taip pat sunku įtikinti vietos bendruomenes tokios iniciatyvos „neapčiuopiama nauda“, – sako Breueris. „Jei nueisite į Centrinės Afrikos kaimą ir papasakosite jiems apie „blockchain“ koncepciją, jie pasakys: „Jei nužudysime vieną dramblį, tam tikrą laiką turėsime mėsos ir tai mums yra vertingiau“, – sako jis.

Pasak Breuerio, apsaugos pastangos turėtų būti vykdomos paprastų žmonių lygmeniu ir daugiausia dėmesio turėtų būti skiriama padėti bendruomenėms gyventi kartu su drambliais. Jis sako, kad finansavimas taip pat turėtų būti nukreiptas į brakonieriavimo prevenciją ir visišką jo išnaikinimą.

„Turime pasirūpinti, kad pinigai pasiektų žemę. Sprendimai visada yra lauke [tų sprendimų laukiančioje vietoje], o ne sostinėse“, – sako jis.

Breueris teigia, kad pagrindinis tikslas turėtų būti įtikinti vietos bendruomenes, kad išsaugojimas yra dėmesio vertas užsiėmimas, kuris regionui atneša darbo vietų ir gerovės. „Taigi, kad per vieną ar dvi kartas jie pajustų, kad negali gyventi be [dramblių] apsaugos“.




 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()