Pamatykite: vaizdo įraše užfiksuoti du itin reti didžiagalviai rykliai (Video)  ()

Naujas vaizdo įrašas, kuriame užfiksuoti du didžiagalviai rykliai, plaukiojantys prie San Diego krantų, yra vienintelė mokslininkų informacija apie šių ryklių socialinį gyvenimą, praneša „Live Science“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Stulbinančioje filmuotoje medžiagoje užfiksuota, kaip prie San Diego krantų kartu plaukia itin retų didžiųjų ryklių (Megachasma pelagios) pora.

Vaizdo įraše, kurį žvejai užfiksavo 2022 m. rugsėjo pradžioje, matyti, kaip giliai gyvenantys žvėrys atlieka poravimosi ritualą, ir tai yra vienas iš vos kelių gyvai pastebėtų šių padarų.

Per 50 metų nuo šios rūšies atradimo buvo pastebėti tik 273 atvejai, dauguma jų susiję su į žvejybos įrankius patekusiais rykliais. Tik penki didžiagalviai rykliai buvo pastebėti laisvai plaukiojantys laisvėje. Dar niekada nebuvo pastebėti du kartu plaukiojantys rykliai.

Naujame tyrime, kuriame analizuojama filmuota medžiaga, teigiama, kad šie du rykliai buvo įsitraukę į poravimosi santykius.

Neįtikėtinas didysis ryklys gali užaugti iki 5,5 metro ilgio ir sverti iki 1215 kilogramų. Šie rykliai iš vandens siurbia maistą, kurį gaudo savo didžiulėmis burnomis. Tačiau, nepaisant jų dydžio ir išskirtinių bruožų, jie aptikti tik 1976 m.

 

„Labai retai galima pamatyti vieną, o juolab du ryklius, vienu metu plaukiojančius paviršiuje dienos metu“, – elektroniniu paštu „Live Science“ sakė Christopheris G.Lowe'as Kalifornijos valstybinio universiteto ryklių laboratorijos direktorius.

 

 

Matomi vyriški lytiniai organai, vadinamieji klasteriai, leido manyti, kad mažesnysis iš dviejų ryklių buvo patinas. Nors komanda negalėjo patvirtinti kito ryklio lyties, tačiau, remdamasi tuo, kad ant jo nugaros matomi randai, panašūs į kitų rūšių ryklių patelių poravimosi randus, nustatė, kad tai greičiausiai patelė.

Atsižvelgdami į tai, kad patinas atidžiai sekė paskui tariamą ryklio patelę ir kad nė vienas ryklys nebandė maitintis, mokslininkai padarė išvadą, kad nufilmuota medžiaga greičiausiai atspindi poravimosi demonstravimą. Rezultatai paskelbti kovo 13 d. žurnale „Environmental Biology of Fishes“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(3)
(1)
(2)

Komentarai ()