Naujai atrasta medūza – tarsi iš siaubo filmo: gimininga nuodingiausiam pasaulyje jūrų gyvūnui (Video)  ()

Naujai atrastą rūšį mokslininkai pavadino Tripedalia maipoensis pagal Mai Po gamtos draustinį Honkonge, kur medūza ir buvo atrasta, praneša „Live Science“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Honkongo mokslininkai aptiko mažyčių, kubo formos medūzų, kurios mokslui buvo visiškai nežinomos.

Šios mažytės medūzos turi visiškai skaidrų ir bespalvį kūną, taip pat 12 čiuptuvėlių, užsibaigiančių mažomis, į irklus panašiomis struktūromis, kurios leidžia šiems gyvūnėliams greičiau skrieti vandeniu nei daugumai kitų medūzų rūšių.

Kaip ir kitos kubomedūzos, naujai aprašytos medūzos turi 24 akis, išdėstytas grupelėmis po šešias.

Mokslininkai naujai atrastą rūšį pavadino Tripedalia maipoensis pagal Mai Po gamtos rezervatą Honkonge, kuriame ją rado. „Zoological Studies“ paskelbtame tyrime jie aprašė šios rūšies ypatybes ir ryšį su kitomis medūzų rūšimis.

T.maipoensis yra pirmoji Kinijos vandenyse rasta kubomedūzelė. Neaišku, ar šis 1,5 cm ilgio gyvūnas gali įgelti žmogui, tačiau jis gali būti pakankamai nuodingas, kad apsvaigintų mažąsias krevetes.

Kubomedūzos, dar vadinamos jūrų vapsvomis, juda leisdamos vandeniui patekti į kanalus, einančius išilgai raumeninės membranos jų kūno apačioje, ir tada jį išstumdamos. Tyrėjai nustatė, kad, kitaip nei artimai giminingų rūšių medūzos, T.maipoensis turi šakotus kanalus, išsišakojančius į kelias atšakas. Naujai atrasta rūšis yra trečioji žinoma kubomedūzų grupės, kuriai būdingi plokščiomis, į irklus panašiomis struktūromis pasibaigiantys čiuptuvai, vadinamos Tripedalia, narė.

 

Ši rūšis tikriausiai minta mažais vėžiagyviais. Ji taip pat gimininga pavojingiausiam vandens gyvūnui – australinei kubomedūzai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()

Susijusios žymos: