Drugelių rūšis pavadinta „Žiedų valdovo“ veikėjo garbei: ar atpažinsite, kurio? (Foto)  ()

Mokslininkai naują drugelių grupę pavadino piktadario Saurono iš „Žiedų valdovo“ vardu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ekspertai Saurono vardą pasirinko todėl, kad juodi žiedai ant oranžinių vabzdžių sparnų jiems priminė J.R.R.Tolkieno knygose aprašytą viską matančią akį.

Londono gamtos istorijos muziejus tikisi, kad neįprastas pavadinimas atkreips dėmesį į šią rūšį ir padės atlikti daugiau tyrimų.

Į naujai pavadintą Saurona gentį įtrauktos dvi drugelių rūšys, rašo BBC.

Pavadinimą parinko muziejaus drugelių kuratorė daktarė Blanca Heurtas, priklausanti tarptautinei komandai, kuri aprašė naująją gentį moksliniame žurnale „Systematic Entomology“.

Trisdešimties mokslininkų grupė iš viso pasaulio dešimtmetį tyrinėjo drugelių Euptychiina pošeimį.

Ekspertai išanalizavo daugiau kaip 400 skirtingų drugelių rūšių ir, pasitelkę DNR pasiekimus, nustatė jų skirtumus genetiniu lygmeniu, taip pat pagal išvaizdą.

Pirmą kartą drugeliams, bet ne kitiems gyvūnų karalystės atstovams, suteikiama Saurono vardo etiketė. Mėšlavabalis, varlė ir dinozauras buvo pavadinti Mordoro valdovo vardu. Be to, dar kelios dešimtys kitų gyvūnų buvo pavadinti įvairiais Tolkino personažais, rašo „The Guardian“.

 

 

Tarp jų yra Macrostyphlus gandalf – vikšro rūšis, Gollum attenuatus – ryklys ir Naujosios Gvinėjos plaukuotasis samanų miško žieduotasis šikšnosparnis, dar žinomas oficialiu pavadinimu Syconycteris hobbit.

Iš tiesų Tolkino personažų naudojimas mokslinėse etiketėse dabar yra įprasta mokslo praktika. Pavyzdžiui, Saurono akis buvo naudojama kaip kelių astronominių objektų, įskaitant tolimas galaktikas, taip pat žvaigždžių sistemą HR 4796A, pravardė. Ja netgi buvo pavadintas senovinis povandeninis ugnikalnis, aptiktas Indijos vandenyne.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()

Susijusios žymos: