Šis mielas, bet milžinišką žalą darantis vabzdys bus pervadintas – priežastis: etninis užgauliojimas – ateityje tokių sprendimų tik daugės (Video)  ()

Amerikos entomologų draugija teikia pasiūlymus pervadinti vabzdį dėl etninio užgauliojimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Liepos 7 d. Amerikos entomologų draugija paskelbė, kad nebepripažins „čigonų kandies“ kaip bendro Lymantria dispar dispar (liet. neporinis šilkverpis) pavadinimo, nes romų tautai vartojo menkinantį terminą, praneša NPR.

Amerikos entomologų draugija nuo XX amžiaus tvarkė pripažintų vabzdžių bendrųjų pavadinimų sąrašą ir nuo 1908 m. pripažino bendrąjį pavadinimą „čigonų kandis“.

Jie jau kurį laiką žinojo, kad toks pavadinimas yra žeminantis, tačiau gavo pirmąjį oficialų prašymą pašalinti vardą 2020 m. ir tada pradėjo oficialų peržiūros procesą.

 

Toliau Entomologų draugijos geresnių bendrinių pavadinimų projekte bus suburtos darbo grupės, kuriose dalyvaus ekspertai, kurie tiria rūšis ir žmones iš vietinių vabzdžių regionų, kad apsispręstų dėl naujo pavadinimo.

Organizacija taip pat ieškos naujo Aphaenogaster araneoides rūšies skruzdėlės pavadinimo, paprastai vadinamos „čigonų skruzdėle“.

Entomologas Terry McGlynnas, pavadinęs skruzdžių rūšį ir nuo to laiko pripažinęs to pasekmes, „Twitter“ sakė, kad sprendimas pakeisti pavadinimą yra „puiki žinia“.

 

Lymantria dispar dispar yra paplitusi invazinė rūšis Šiaurės Amerikoje, atvykusi iš Europos 1869 m. Jų vikšrai ėda daugiau nei 300 medžių ir krūmų rūšių lapus, o dėl neporinių šilkverpių protrūkio gali atsirasti defoliacija: augalų lapų pašalinimas.

Naujojoje Anglijoje (JAV) ir Kanadoje dabar yra vikšrų protrūkis – 2020 m. vikšrai Kanadoje suniokojo rekordinius 5800 kvadratinių km miško, o protrūkis Vermonte yra blogiausias, kokį valstija matė nuo devintojo dešimtmečio.

„Romai yra nužmoginami labai įvairiai: siejami su vabzdžiais ir gyvūnais. Ir iš tikrųjų taip pateisinamas struktūrinis prieš romus nukreiptas rasizmas", - sako Harvardo universiteto romų programos direktorė Margareta Matache.

 

Šių metų kovo mėn. Entomologų draugija patvirtino naują vabzdžių pavadinimo politiką, pagal kurią numatyta nenaudoti „pavadinimų, kurie nurodo etnines ar rasines grupes ir vardus, kurie gali sukelti baimę“ ir „ypač geografinių nuorodų invazinėms rūšims“.

Ateityje Entomologų draugija tikriausiai pasirinks naujus rūšių pavadinimus prieš išbraukdama senąjį pavadinimą iš sąrašo, kad būtų kuo mažiau painiavos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(36)
(15)
(21)

Komentarai ()