Mokslininkai atrado tai, kas efektyviai atbaido uodus: jo galima rasti kiekviename vonios kambaryje  (1)

Tyrėjai teigia, kad naujasis atradimas padės sukurti veiksmingesnius repelentus nuo uodų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Joks gyvūnas nėra labiau pavojingas žmonėms už uodus dėl daugybės mikrobų, kuriuos jis gali pernešti. Būtent todėl mokslininkai dešimtmečius bando sukurti efektyvius repelentus, kurie apsaugotų mus nuo kraują siurbiančių uodų patelių, rašo „Gizmodo“.

Naujame tyrime mokslininkai padarė netikėtą atradimą: muilas gali būti puikus ingredientas kuriant veiksmingą uodų repelentą. Tyrėjai pastebi, kad nors kai kurios muilo rūšys patraukia uodų patelių dėmesį, kitos atrodo joms nemalonios ir atbaido įkyrius vabzdžius.

Statistika rodo, kad kasmet daugiau nei milijonas mirčių yra susijusios su uodų platinamomis ligomis, įskaitant maliariją. Pasak tyrimo autoriaus Virginia Tech universiteto biochemiko ir genetiko Clemento Winaugerio, jis ir jo kolegos mano, kad apie 20 % potencialių žmonių-šeimininkų yra atsakingi už 80 % uodų platinamų ligų.

Mokslininkai sutelkė dėmesį į supratimą, dėl ko uodai vienus žmones puola labiau nei kitus. Ankstesni tyrimai nustatė mūsų kūno kvape esančias medžiagas, kurios pritraukia uodus. Tačiau mokslininkai pažymi, kad nebuvo daug ištirta, kaip kvapai, kuriuos mes naudojame, veikia patys.

 

Yra žinoma, kad uodų patelės minta krauju, tačiau, kaip ir patinai, minta ir nektaru. Taigi mokslininkai mano, kad kai kurie muilui būdingi kvapai gali turėti įtakos mitybos įpročiams.

Ne paslaptis, kad dažniausiai muilą renkamės maloniai kvepiantį gėlėmis ar augalais. Tačiau problema ta, kad uodai taip pat naudoja augalų išskiriamas lakiąsias medžiagas, kad juos surastų ir gautų cukrų iš nektaro. Tada Winaugeris ir jo kolegos nusprendė išbandyti šią teoriją eksperimentiškai.

Tyrime dalyvavo keturi savanoriai. Mokslininkai nustatė kiekvieno tiriamojo unikalų kvapą ir paprašė plauti rankas keturių skirtingų prekių ženklų muilu: „Dial“, „Dove“, „Native“ ir „Simple Truth“. Tada mokslininkai panaudojo drabužius, kuriuos vilkėjo savanoriai, ir paleido uodų pateles. Tyrimo rezultatai parodė, kad po muilinimo kvapai tapo „patrauklesni“, tačiau patrauklumo laipsnis priklausė ir nuo savanorių kvapų bei muilo prekių ženklų.

 

Tyrėjai išsiaiškino, kad kai kurių dalyvių kvapas tapo patrauklesnis pasitepus „Dove“ ir „Simple Truth“ muilu, o naudojant „Native“ muilą buvo atbaidomi uodai. Tada mokslininkai iš muilo ištraukė galimas chemines medžiagas, kurios labiausiai pritraukė ir atbaidė vabzdžius. Nustatyta, kad kokosu kvepianti cheminė medžiaga veiksmingiausiai atbaido uodų pateles.

Mokslininkai pažymi, kad reikės papildomų, platesnių tyrimų, siekiant suprasti, kokie kiti kvapai gali atbaidyti uodus ir kaip juos panaudoti kuriant veiksmingą repelentą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(43)
(7)
(36)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: